Strona główna Działy Praca Kiedy jest boom na rynku pracy w Leeds?

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 766)
  • Autor
    Wpisy
    julka
    Participant

Firma w ktorej pracuje wczoraj oglosila, ze przejmuje kolejne building society – dzieki temu bedzie w pierwszej piatce.

Krach finansowy dosiegnal wszystkie organizacje, ktore mialy pieniadze z nie do konca wiadomego zrodla (banki pozyczaly sobie "wirtualne" pieniadze na wzajem, nie ujawniajac dokladnych ilosci pozyczek danych innym instytucjom finansowym urzedom typu FSA – nie wiem jaki urzad sie tym zajmuje w USA) – jednak building societies ktore sa w conajmniej 70% mutual (pieniadze na pozyczki hipoteczne sa pokrywane w conajmniej 70% z oszczednosci, ktore zgromadzili czlonkowie building society – nie nazywamy ich klientami ani customer’ami, poniewaz kazdy kto posiada konto ma prawo glosu przy wybieraniu zarzadu) sa bezpieczne i w dzisiejszym klimacie beda sie nawet piely do gory.

Reasumujac – u mnie caly czas porzebuja wiecej ludzi.

Baggins
    Participant

problem z ludzmi typu Soros polega na tym, ze zawsze maja racje. Jak powie, ze bedzie kryzys na gieldzie to bedzie, bo wszyscy na jego slowo zaczna nagle wyprzedawac i panikowac, gdyz kazdy wierzy Sorosowi.

Uxbridge
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    100%polak wrote:

Oto na co naprawdę wydawali (sorki ale nie chce mi sie tłumaczyć na polski)
    …Anderson’s account takes in a £25,000 private-jet trip to Ibiza where a group of wealthy financiers and traders are met by a limousine filled with naked prostitutes and cocaine.
    (…)There are copious amounts of cocaine and liver-destroying alcohol consumption – £300-a-bottle champagne and whisky at £100 a shot.

Ocena moralna tego typu "konsumpcji" to inna sprawa. Z ekonomicznego punktu widzenia małe znaczenie ma na co wydawali. Ważne że wydawali. Można ew. miec pretensje że panienki i dilerzy nie odprowadzają podatków. Ale prostytutki zarobionych pieniędzy nie topiły w klozecie. Te pieniądze tak czy inaczej wchodziły do obiegu gospodarczego.

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Baggins wrote:

problem z ludzmi typu Soros polega na tym, ze zawsze maja racje. Jak powie, ze bedzie kryzys na gieldzie to bedzie, bo wszyscy na jego slowo zaczna nagle wyprzedawac i panikowac, gdyz kazdy wierzy Sorosowi.

owszem wiekszosc mu wierzy, bo facet posiada nie przecietną wiedze i doswiadczenie (zamierzam wlasnie kupic jedną z jego książek) jakiej brkakuje wielu wybitnym profesorom ekonomii i te wlasnie zdolnosc przewidywania następstw pewnych sygnalow z rynku finansowego . Moze znacie te historie,ale przytocze tu jako ciekawostke ,iz w wyniky spekulacyjnych operacji w 1993 r. Soros zarobil w ciagdu zaledwie kilku dni okolo 2miliadry funtow! 😯

ela1981
    Participant

Uxbridge wrote:

Czy zaobserwowaliście jakieś objawy kryzysu w waszych miejscach pracy? Zwolnienia, oszczędności, niepokojące plotki itp?.

niestety tak
    moj maz poszedl do pracy w srode i pod koniec dnia dowiedzial sie, aby nie przychodzic do pracy nastepnego dnia bo firma zbankrutowala (dwa oddzialy zostaly sprzedane, ale nie ten w Leeds), po ponad 4 latch pracy w tej firmie (chcialam dodac, ze zostal sciagniety z Polski, gdzie podpisal kontrakt jak i wielu jego kolegow)
    co wiecej ~ oczywiscie przeszukuje oferty pracy i wiecie co, stawki w porownaniu z tym jakie byly 3 lata temu sa smieszne, mowie tu generalnie, nie o konkretnym stanowisku, przynajmniej tak zauwazylam, oczywiscie na dal sa oferty pracy za uczciwa stawke
    a co sie mnie tyczy ~ w styczniu u mnie zwolniono 9 osob (z najnizszych stanowisk, o najkrotszym stazu), zwolnili tez dwie osoby na wysokich stanowiskach a i ich obowiazki rozdzielili pomiedzy pracownikow, niektorych podniesli 😀 i nawet przy "szukaniu oszczednosci" podniesli wyplaty o kilka tys/rocznie, dodatkowo mieszanie i szukanie oszczednosci np; w zwiazku ze spadkiem cen paliw musze negocjowac umowy/cen jeszcze raz, mimo ze pozycja finansowa mojej firmy jest "dobra"

Dzieju
    Participant
    ”Fido wrote:

w wyniku spekulacyjnych operacji w 1993 r. Soros zarobil w ciagdu zaledwie kilku dni okolo 2miliadry funtow! 😯

”wojti” wrote:

czytałem artykuł ze na przełomie 2006/2007 jeden czy dwóch amerykańskich ekonomistów przewidziało kryzys.

czyli rozumiem ze idac za przykladem Sorosa zarobil miliardy dolarow??
    Jezeli nie to byla to tylko teoria, lub tez jedna z jego teorii..

Kryzys mozna bylo napewno przewidziec w momencie gdy zaczela spadac wartosc nieruchomosci. Jednego nie da sie napewno przewidziec, reakcji gieldy. Mi ten kryzys bardzo przypomina pekniecie banki ".com-ow"

Kazdy kto gra na gieldzie musi sie z tym liczyc ze moze stracic.
    Pamietajmy ze w przyrodzie nic nie ginie tylko zmienia wlasciciela.
    Gielda jest jak gra w kasynie, pare razy wygrywasz, a potem przegrywasz,
    bys Ty wygral ktos musial stracic. Pieniadz zmienia wlasciciela i tyle..

”wojti” wrote:

wiec kryzys nadchodzi również i w polsce wbrew temu co mówią POlityczni eksperci:)

To tez wydaje mi sie oczywiste nasza gospodarka nie jest w odleglej galaktyce, jest powiazana z innymi. Wlascicielami wiekszosci bankow, sa banki w innych krajach. Nawet gdy nasze banki bezposrednio nie inwestowaly w akcje wyoskiego ryzyka, mogly to robic inne banki z tej samej grupy finansowej, teraz beda sie ratowaly zyskami, czy tez kapitalem tych spolek ktore go jeszce maja….

Anonim
    Gość
    Dzieju
    Participant

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wPjJFv1NDBg[/youtube]

Sorry za maly offtop 😉

back2berlin
    Participant

stary ten filmik ale dzieki za przypomnienie 🙂

Dzieju
    Participant

back2berlin wrote:

stary ten filmik ale dzieki za przypomnienie 🙂

a no stary ale jakos tak mi sie skojarzylo 😛

A tak powaznie
    "Carlsberg zamyka browar po 190 latach"
    http://wiadomosci.onet.pl/1857706,28350,wiadomosceu.html

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/west_yorkshire/7710244.stm

Dzieju
    Participant

a inni tworza miejsca pracy…

"A new multi-million pound arena for Leeds will be built in the city centre…
    …would contribute £28m to the local economy and create 300 jobs"

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/west_yorkshire/7711764.stm

dragster
    Participant

w przeciągu ostatnich trzech tygodni u mnie w firmie zatrudniono ok 30 osob i na tym sie raczej nie skonczy 🙂

pozdro

bloodlette
    Participant

Recesja przyszla do nas dzis okolo godziny 16, kiedy to ogloszono ze w ramach szukania oszczednosci odwolane zostalo Xmas party…
    Ale co tam, sami sobie zorganizujemy 😉

A tak powazniej, w skali globalnej ma byc w firmie 300 zwolnien albo przyspieszonych emerytur, stosunkowo nieduzo. Zamrozono wszelkie planowane rekrutacje, czyli bedzie wiecej obowiazkow dla wszystkich.
    I nikt nie zamierza modyfikowac targetow sprzedazowych tak zeby uwzglednialy recesje – firma zaoszczedzi na bonusach.

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 766)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.