Strona główna Działy Praca Kiedy jest boom na rynku pracy w Leeds?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 751)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Wiesz gdzie sobie wsadź te swoje głupie wnioski?
    Tam gdzie leżą stare Atari (których nigdy nie miałem). 😆

Agnieszka_77
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

Wiesz gdzie sobie wsadź te swoje głupie wnioski?
    Tam gdzie leżą stare Atari (których nigdy nie miałem). 😆

…albo tam, gdzie andrzej bursa mial male miasteczka?…he he

sloniu
    Członek

uuuuuuuuuu na ostro sie kreci 😆

Uxbridge
    Członek

Czy zaobserwowaliście jakieś objawy kryzysu w waszych miejscach pracy? Zwolnienia, oszczędności, niepokojące plotki itp?
    W mojej firmie np. zwolniono ostatnio ok 20% ludzi. Na szczęście nie z mojego działu. Oficjalnie, na tym mają poprzestac. Ale niepewnośc jest.

Anonim
    Gość

w moim dziale sa jeszcze 4 wolne etaty. w przyszlym roku tez kilka osob w planach. kryzys na szczescie nas nie dotknal. jedyny problem to znalezienie odpowiednich pracownikow. to samo w oddziale w brazylii.

Anonim
    Gość

eee tam ! jaki kryzys? ludzi na miescie jak zwykle tysiace w sklepach i co najciekawsze wcale nie primarku czy lidlu,szal zakupów i wcale nie mąki czy wody mineralnej 😉 nakecilo sie to dzieki mass mediom i nie zauwazam osobiscie zadnych powaznych konsekwencji tego (moze narazie) i nasczescie pracuje w nie duzej firmie ,gdzie ta branza tak latwo sie nie zalamuje pod wiesciami z rynku finansow

Uxbridge
    Członek

Ja też nie dostrzegam "na mieście" jakichś oznak załamania rynku. Ale trzeba pamiętac, że to idzie stopniowo. Ludzie tracą pracę (bo tracą) i ograniczają wydatki. Nastrój (zgodzę się że napędzany także przez media) oszczędności i ostrożności udziela się także pozostałym. A to ogranicza dopływ pieniędzy do wszystkich branż. Niezależnie czy powiązanych z rynkiem finansowym czy nie. A zmniejszenie zamówień czy zakupów rozszerza się jak zaraza i zaczyna w końcu dotykac każdego.
    Weżmy np. takich bossów z City którzy stracili krocie na akcjach. Oni nie będą oczywiście głodowac, ale trzeba pamiętac że te miliardy które rocznie zarabiali, lekką ręką wydawali utrzymując rzesze ludzi począwszy od producentów, sprzedawców, pośredników a skończywszy na prawnikach, ubezpieczycielach i kosmetyczkach. Teraz zacisną pasa, a to w konsekwencji przeniesie się na wszystkich konsumentów.

7sisters
    Participant

W mojej branzy nie jest za wesolo, szczegolnie firmom ktore robily duzo mieszkaniowki. Zwolnien jest duzo i pierwszy raz od wielu lat trudno znalezc prace w sektorze…

fatemeh
    Participant

Mam wiadomosci z pierwszej reki z zakladu Nissana w Sunderland i tam kryzys daje sie jak najbardziej odczuc. Cotygdniowe briefingi dla zalogi, zmniejszenie liczby godzin dla pracownikow bedacych na unowie na czas okreslony, przedluzanie tychze umow na krotkie kilkutygodniowe okresy (wczesniej przepracowanie 6 miesiecy wiazalo sie najczesciej z umowa na czas nieokreslony)…
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/wear/7681056.stm

100%polak
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Uxbridge wrote:

Weżmy np. takich bossów z City … miliardy które rocznie zarabiali, lekką ręką wydawali utrzymując rzesze ludzi począwszy od producentów, sprzedawców, pośredników a skończywszy na prawnikach, ubezpieczycielach i kosmetyczkach.

Oto na co naprawdę wydawali (sorki ale nie chce mi sie tłumaczyć na polski)
    …Anderson’s account takes in a £25,000 private-jet trip to Ibiza where a group of wealthy financiers and traders are met by a limousine filled with naked prostitutes and cocaine.

In another episode, an evening drink with banking colleagues turns into a night at a debauched strip club where – in full view of the entire group present – some have sex with prostitutes. There are copious amounts of cocaine and liver-destroying alcohol consumption – £300-a-bottle champagne and whisky at £100 a shot.

fatemeh wrote:

Mam wiadomosci z pierwszej reki z zakladu Nissana w Sunderland

A ja mam wiadomośc z drugiej ręki z Hondy w Swindon.
    Ograniczyli roczną produkcje samochodów z 230 000 na 196 000.

Anonim
    Gość

czytałem artykuł ze na przełomie 2006/2007 jeden czy dwóch amerykańskich ekonomistów przewidziało kryzys. jeden z nich napisał książkę jak nie stracić na kryzysie. Oczywiście w mediach kpiono z nich… teraz prezes rezerwy federalnej przyznaje sie do błędu.

rokowania dla UE to zerowy wzrost gospodarczy. Pewnie Francja -3% Polska i inne tygrysy +2 wiec będzie zero… Mam nadzieje ze UE zrewiduje swoja politykę lupienia społeczeństw szczególnie podatkiem klimatycznym bo z zerowego wzrostu zrobi sie -2%.

dziś rozmawiałem z kolega niedawno dostał prace w pl lot. trochę sie martwi gdyż central zwolnił juz 30pilotow eurolot 10…teraz matka moloch idzie pod nóż…wiec kryzys nadchodzi również i w polsce wbrew temu co mówią POlityczni eksperci:)

Uxbridge
    Członek
    ”wojti” wrote:

czytałem artykuł ze na przełomie 2006/2007 jeden czy dwóch amerykańskich ekonomistów przewidziało kryzys. jeden z nich napisał książkę jak nie stracić na kryzysie. Oczywiście w mediach kpiono z nich… teraz prezes rezerwy federalnej przyznaje sie do błędu.

Wiesz, to co przewiduje/przewidziało dwóch czy nawet kilku ekspertów w istocie nie ma znaczenia. Dla dowolnego sceniariusza zawsze znajdziesz kogoś, większego lub mniejszego eksperta który go "przewidział". Zwykły przypadek. Jeśli by się znalazł taki, który regularnie przewiduje lekceważone przez innych scenariusze, to wtedy można go brać pod uwagę. Tylko że jakoś takich nie ma.

Anonim
    Gość

Uxbridge wrote:

Wiesz, to co przewiduje/przewidziało dwóch czy nawet kilku ekspertów w istocie nie ma znaczenia. Dla dowolnego sceniariusza zawsze znajdziesz kogoś, większego lub mniejszego eksperta który go "przewidział". Zwykły przypadek. Jeśli by się znalazł taki, który regularnie przewiduje lekceważone przez innych scenariusze, to wtedy można go brać pod uwagę. Tylko że jakoś takich nie ma.

może nie precyzyjnie sie wyraziłem pisząc "przewidział" głownie chodziło o książkę jak nie stracić podczas zbliżającego sie kryzysu. dobrze wiesz w jaki sposób w masowych mediach przedstawia takich ludzi. o ile w ogóle sie przedstawia…

Przypadek????

:b59ecd9358 wrote:

"Greenspan jednak od dawna miał świadomość, że zbliża się kryzys. Recesję spodziewaną na początek 2008 r.
    przewidział już w lutym zeszłego roku. Następnego dnia indeks Dow Jones zamknął notowania z 3,3 proc. spadkiem wartości, największym od 11 września 2001 (wtedy odnotowano spadek o 7,1 proc.)."

Spowolnienie nastapilo juz w 2006. Mozna bylo wtedy zaradzic nienormalnej sytuacji w sektorze bankowym. WSZYSCY wiedzieli, ze pozyczki sa udzielane bez zadnych zasad, ze nastepnie sa ochrzczone innym imieniem , tzw instrumentem finansowym, i puszczane na gielde. Juz wtedy proszono Greenspana o interwencje, ale odmowil, bo jeszcze mozna bylo pompowac banke i nabijac kieszenie kolegom. A koledzy wiedzieli, ze jak wszystko runie, to podatnicy zaplaca, wiec po co sie denerwowac. Banda kryminalistow, dobrze ustawiona, powiazana i smiejaca sie nam dzisiaj w twarz. Greenspan albo udaje
    glupiego, albo nim jest.

Anonim
    Gość

przypuszczalnie wojti miales m.in. na mysli Georga Sorosa ❓ jezeli tak to zgadzam sie z Toba -jest to bardzo barwna postac na arenie miedzynarodowej dotyczacej ekonomii i finansow .Soros np. juz ponad rok temu osobiscie zaja sie zarządzaniem swoim fudnuszem,gdyz przeczuwal obecna załamke na rynkach finansowych ,a glownie w USA .A tak swoja drogą zastanawiam sie dlaczego brytyjski rzad nie wydal na nie go zlecenia jakiemuś Jamesowi Bondowi za ten numer jaki Soros wywinął brytyjskiemu funtowi w 1993roku .ja osobiscie podziwiam faceta za jego umysł do make of money 8)

kunegunda
    Participant

zapewne kupujemy w roznych sklepach ale powiem ze odczulem kryzys od razu zgrzewka napojow gazowanych (24 w paczce)podrozala o £1 z dnia na dzien, reszta jedzenia to okolo £0.5-£1.5

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 751)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.