Strona główna Działy Praca Kiedy jest boom na rynku pracy w Leeds?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 451)
  • Autor
    Wpisy
    sztos
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

bo wiadomo, że do fabryki nie idzie się za wysoką.

Witam

Czy podpisuje się umowę przy zatrudnieniu, która zawiera minimalny okres pracy? Czy jest możliwość szukania w agencji lepszej pracy, jednocześnie pracując na taśmie i po znalezieniu tej lepszej zrezygnować z taśmy bez konsekwencji?

Pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Temporary contract ma tę zaletę, że mozna w każdej chwili nawiać z pracy do innej bez specjalnych ceregieli, ale…
    -Trzeba się upewnić co podpisujemy w kontrakcie (czy nie ma tam jakiegoś podpunktu mówiącego jakie ponosimy konsekwencje w przypadku zerwania umowy "w trakcie", ponieważ część agencji – zwłaszcza mających problemy rekrutacyjne- stawia różne warunki- szczególnie jak od nich jeszcze wynajmujemy dom).
    -trzeba przypilnować czy wszystko co do dnia i godziny nam zapłacą, a jeśli z umowy wynika że mają być jakies potrącenia- czy jest tego tyle ile miało być- za zgodą obu stron.
    Agencje lubią "zapominać" wszystkiego dokładnie wypłacić, czy dobrze rozliczyć.
    – konktrakty tymczasowe mają sporo furtek służących do zwolnienia bez kłopotu, czyli szybko i sprawnie, więc obarczanie się określonymi datami nie ma sensu dla agencji, chyba że chodzi o kogoś, na kim im zależy naprawdę i gdy w grę wchodzi przepis/reguła o niezatrudnianiu przez wymagany okres bezpośrednio przez firmę ( min. 3 miesiące ponoć), czyli z pominięciem agencji.
    Powyższe raczej dotyczy sytuacji, gdy pójdziemy do innej agencji czy firmy.
    Gdy chodzi o tą samą, z reguły nie ma problemu, ale praktyczna rada jest taka, żeby najpierw porozmawiać z managerem agencji podkreślając przy tym, że zależy nam na lepszej pracy, bo jesteśmy ambitni i chcemy się bardziej firmie przydać…
    No i nie robić takich zmian zbyt nagle, bo to powoduje zakłócenie dla agencji (musi znowu kogoś wstawić w miejsce, musi się pobawić papierkami…).
    Tyle co mi przyszło do głowy.
    Na pewno nikt nie może Ci zabronić szukania czegoś lepszego.
    W Anglii to wręcz normalne, że się szuka czegoś ciekawszego. Migracja na rynku pracy jest jedną z największych w Europie, a może i na świecie.

v-tec
    Członek

Pracując dla agencji można odejść w każdej chwili.
    Ale reguła jest taka że jak raz odejdziemy (zwłaszcza nagle) to już w tej agencji nie dostaniemy pracy.
    I to się może obrócić przeciwko nam bo ta agencja może kiedyś w przyszłości mieć jakąś ciekawą ofertę, ale Anglicy są bardzo pamiętliwi i w takiej sytuacji nie zatrudnią nas choćby pilnie potrzebowali ludzi…
    Agencje i firmy niestety robią tak żeby dać nam czyli pracownikom do zrozumienia kto tu dyktuje warunki tzn. oni mają pożądaną pracę i mnóstwo chętnych wśród których mogą przebierać – zwłaszcza jeżeli widzą Polaka bo wiedzą że on musi iść do pracy żeby przeżyć nie może bujać się na zasiłku w nieskończoność jak Anglik (może wcale tak nie jest ale 'oni’ tak uważają)

Dawid
    Participant

Hmmm, mam prosbe. W polowie wrzesnia jade do Anglii i musze znalezc prace… Znacie jakies oferty z ktorych moznaby skorzystac?? Byle nie praca przy tasmie. Znajomosc ang srednia… Za wszelkie pomoce bede BARDZO WDZIECZNY!!!

3tna
    Participant
    PcP1234
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    fatamorgana wrote:

Skoro nieuczciwi, to dlaczego mogli rekrutować na oficjalnym dniu rekrutacyjnym w Ośrodku Polskim????
    Poza tym jest "Horizon European" i "Horizon Recruitment".
    Kręty powiadasz… A masz jakieś konkrety na ten temat?
    Jeżeli dysponujesz wiarygodnymi dowodami na ich nieuczciwość, to daj to do Czarnej Listy please.
    Samo to że nam się jakaś agencja nie podoba i nie mamy o niej dobrego zdania my sami, plus jeden kolega, to trochę za mało, choć każdy sygnał o nieścisłościach warto odnotować. ❓ ❗ 💡
    Poza tym, jak mieli sporo miejsc pracy, to jednak przyszli do nas, do Polaków, ponieważ pracujący tam "nasi", polecali nas, jako lepszych pracowników.
    Tylko nie pisać, że "tak, ale za najniższą stawkę"…, bo wiadomo, że do fabryki nie idzie się za wysoką. Chodzi jednak o to, że dla potrzebujących pracy (a tych nadal nie brak!), taka oferta jest jak znalazł, więc fakt, że Polacy mają w tej agencji dobrą markę i są preferowani, powinien cieszyć. 🙂

pracowalem dla Horizon Recr i powiem tak.. porazka.. najpierw wyslali mnie do ventury, potem fikcyjny transfer 🙂
    opuscilem venture i znowu udalem sie do horizon na headrow i odeslala mnie pani z kwitkiem bo mnie wyrzucili a nie ze ja odeszlem.. potem pani z Horizon z Wakefield powiedziala ze dobra dobra i nie zalatwila mi nic.. zreszta z tego co pamietam wzieli od wiekszosci na WRS i nikt nie dostal 🙂 takze to dla mnie mistrzowstwo..

fatamorgana
    Participant

Skoro to tak wygląda, to dlaczego nikt do licha się nie upomina o te "wzięte na WRS"???? 😯 😯 😯
    Jesteś jedyny co mówi na ten temat…
    Skoro takie rzeczy się dzieją, to dlaczego w mieście już nie szumi o tym, a powinno, bo jak wiadomo złe wieści rozchodzą się szybko…
    Nie dawajmy się walić w rogi nikomu. Jak sa uzasadnione wypadki nieuzasadnionego postepowania agencji wobec kogoś, należy zaraz alarmować wszystko co się da. (Leeds.pl, ACAS, CAB) chociazby po to, aby była przestroga i nauczka na później.
    Ale również po to, aby ludzie wiedzieli i aby było na jakiej podstawie potem zapytać agencję o wyjasnienie.
    Na razie jeden głos widzę….
    Czy wszyscy tu wymienieni od WRS-a nie mają netu w domu i nie widzą potrzeby mówić o tym?
    Boja się o pracę?
    😯 🙄 ❓

Dawid
    Participant

Dzieki za pomoc!! 😉

PcP1234
    Participant

wiesz fata.. bylem w CAB i EAP i za mocno mowia ze nic nie mozna zrobic.. laska poszla do agencji i narobila szumu to jej wkoncu wyrobili WRS a ja to chyba za grzeczny jestem 😛
    zreszta inni na to lache klada.. co mam isc pod horizon i ulotki rozdawac "nie wchodzic bo cie oszukaja" 🙂

Jurek
    Participant

Witam!

Pytanie, które zadałem nie jest oryginalne!

Skończyłem właśnie studia i postanowiłem wyjechać na jakiś czas do Anglii w celach zarobkowych. Niestety kierunek moich studiów nie jest atrakcyjny dla pracodawców (skończyłem Historię) dlatego też zdaję sobię sprawę z tego, że jadąc na Wyspy nie mam co liczyć na początku na jakąś super robotę. Jednak chciałbym się dowiedzieć na jaką pracę mogę liczyć? Moja znajomość angielskiego jest niezła, jednak nie mogę powiedzieć, że jest super. Z tego co wyczytałem na różnych forach to doświadczenie liczy się tylko zdobyte tam na miejscu, więc zakładam że nie mam żadnego i moje konto jest "czyste".

Miejscem mojego pobytu będzie właśnie Leeds. Moim szczęściem jest to, że przez pierwsze dwa miesiące nie będę musiał płacić za mieszkanie – to dużo.
    Jednak na pomoc w znalezieniu pracy liczyć już nie mogę.
    Dlatego jeśli możecie mi cokolwiek powiedzieć i poradzić, to będę wdzięczny!

Pozdrawiam serdecznie! Jurek

kemot_p
    Participant

rzeczywiscie masz racje w tym co piszesz… wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie na twoim miejscu zarejestrowanie sie w agencjach posredniczacych. Nie bedzie to niestety praca biurowa ale mozesz wyciagnac rocznie 17 kola. pobierz sobie ze strony leeds.pl pdfa z adresami agencji i powodzenia. jak masz jakies pytania to wal smialo, postaram sie cos doradzic

Jurek
    Participant

Dzięki

napewno jeszcze się zwrócę z jakimiś pytaniami

pozdrawiam

bedi83
    Participant

Witam!!
    Mam pytanie dotyczace warunkow na rynku pracy w Leeds.W zeszle wakacje pracowalam w Manchesterze, posiadam WRS i NIN, jezyk na poziomie CAE.W tym roku chcialam sprobowac w nowym miejscu. Zastanawiam sie wlasnie nad Leeds i nie wiem jakie tam sa mozliwosci zatrudnienia. Tak tak..wiem, ze nie bedzie latwo bo w okresie wakacyjnych takich jak ja studentow zainteresowanych praca przyjedzaja w ciemno sa cale chmary.:roll: Moze jestem zbytnia optymistka, ale sklaniaja mnie do tego pozytywne doswiadczenia z zeszlego roku. Bede wdzieczna za wszelkie rady.Zdaje sobie sprawe,ze rynek jest juz przepelniony.Pliz skrobnijcie kilka slow na ten temat. Moze jednak lepiej sie trzymac opcji Man.
    Pozdrawiam

olszak
    Członek

w Leeds jest bardzo duzo pracy ale dla ludzi z kwalifikacjami… jesli nie masz zadnego dobrego papieru to prace typu zakrec butelke juz sie dawno skonczyly… jesli jednak masz jakies szczegolne umiejetnosci to warto tutaj przyjechac bo z moich doswiadczen wynika ze tutaj sa naprawde bardzo duze mozliwosci… Pozdrawiam

kemot_p
    Participant

nie zgadzam sie z olszakiem–> pracy fizycznej w leeds i bradford jest dosc duzo, aczkolwiek nie wiem czy interesuje cie praca w magazynie (bo taka prace napewno znajdziesz).

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 451)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.