Strona główna Działy Praca czy warto przyjechać do pracy w Leeds?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • Autor
    Wpisy
    dafunkonline
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    koukla wrote:

Moi znajomi z Londynu

a w Leeds byli i pracowali ?
    bo tu chyba chodzi o ten rejon

moi znajomi z Poznania mieszkają tam od urodzenia… jeden jest narkomanem pracującym w banku i zarabiającym kupę szmalu, jeden jest radcą prawnym i tez nie głoduje, a jeszcze inny siedzi na bezrobociu, a zmienia auta jak rękawiczki…
    w Poznaniu

mam nadzieję, że nie sugerowałaś wyjazdu do Londynu 😀

nie złość się jeśli uważasz wszystko wyżej za ironię, ale troszkę mnie podirytowało, ze piszesz o znajomych w Londynie…
    a tu przecież Leeds… :]
    pozdro i buziak ;p

koukla
    Participant

Mysle, ze warunki takiej pracy sa podobne na terenie calej Anglii a nie tylko Leeds czy Londynu

koukla
    Participant

Dafunkonline, nie sugerowalam wyjazdu do Londynu, nie wszyscy wiedza na czym polega taka praca, wiec zawsze to sa dodatkowe wiadomosci

dafunkonline
    Participant

ja różne opinie o takiej pracy słyszałem…

para – pracowali rok w domu starców i przyjechali do Polski, kupili mieszkanie, a że to studenci po ekonomii to musieli znowu wyjechać do anglii (bo ekonomistów u nas tyle … 🙂
    brat i siostra – pracowali dwa miesiące i okazało się, ze pracodawca robi ich w bambuko, mieszkają teraz w irlandii, pracują
    znajmoy mojej siostry – pracował w Walii w domu starców, pół roku, w końcu nie wytrzymał psychicznie ciągłych obelg i zachcianek swoich podopiecznych, pracuje w Irlandii w sklepie z ciuchami… i ściągnął całą rodzinę, łącznie z matką..

więc, jak mam komentować ? wybrać pierwszy przypadek i zachęcić czy może opowiadać ten drugi, zeby ostrzec ?

koukla
    Participant

Z tym, ze my nie rozmawiamy o pracy w domach starcow a o pracy nad chorymi lub starszymi w prywatnych domach. Czyli opiekujemy sie tylko jedna osoba.

Mediator
    Członek

Bylem ze swoimi klientami i kolega na takich "wczasach". Jesli ma sie troche wyobrazni i odpowiedzialnosci, a osoba, ktora wspieramy jest energiczna i np. nieco nieprzewidywalna, wczasy te oznaczaja – i dla mnie oznaczaly – maksymalnie napiete nerwy, koniecznosc szybkiego i niestandardowego reagowania i rozwiazywania problemow, bezsenne noce. Do tego jeszcze wyciaganie z depresji mojego kolegi, ktory szybko nie wytrzymal napiecia i do samego konca dryfowal na moich plecach. W ogole trzeba rozumiec, ze to jest praca, w ktorej mamy do czynienia z czlowiekiem i to my jestesmy dla niego a nie po to, zeby sobie pojechac z nim na wczasy w takim sensie, w jakim zdaje sie zabrzmialo to w jednym z postow. Cieniutka jest granica miedzy korzystaniem z czegos w dozwolonym etycznie zakresie a zwyklym wykorzystywaniem bezbronnosci i nieswiadomosci. Kto nie kocha ludzi nie powinien w ogole takiej pracy podejmowac. A kochac oznacza takze szanowac.

Marta Klecz
    Członek

ja zznalam taka osobe w Paryzu- tam to dopiero jest kasa, babka z doswiadczeniem dostaje gruby pieniadz…oczywiscie nei ma jej w domu prawie wcale, ale jak np dzadek-chory lub babcia, umieraja….to taka pielegniarka zdarza sie ze dostaje spadek- jako ze jedyna osoba byla ktora dbala o chorego….wiec chory chcial sie odwdzieczyc…
    Niezle nie?
    Czesto tez rozne starocie przywozila do domu bo wlasciciele chcieli sie pozbyc-niemodnych pamiatek hehehe

Niezly hajc…

Mediator
    Członek

Obiecaj, ze sie mna nigdy nie bedziesz opiekowac w starosci lub chorobie 😆 😳 😥

koukla
    Participant

Mowiac o wakacjach z taka osoba nie mialam na mysli, ze jedziemy tam sie bawic, bo to oczywiste. Wkoncu pracuje sie w tym czasie. O ile dobrze pamietam znajomy ktory jechal wlasnie na takie wakacje nie jechal sam. Jechalo dwoch opiekunow, wiec kazdy z nich mial troche czasu dla siebie. W duzej mierze zalezy tez kim sie opiekujemy. Dlatego nie kazdy nadaje sie do tej pracy. A zwlaszcza ktos, kto ma slabe nerwy.

Gesiu
    Participant

wydaje mi sie ze gosciu mowic ze poszedlby z torbami myslal tez o fakcie ze anglicy lubia chorowac, szczegolnie w piatek i poniedzialek. Nie pracowalem nigdy na budowie wiec nie wiem jak to wglada w tym sektorze, ale wiem jak to jet gdzie indziej.

A majac na mysli lokalny system pracy i prawo to wydaje mi sie ze gosciu chcial przez to powiedziec ze niestety ale ciezko jest w tym kraju kogokolwiek zwolnic jak ciagle chowuje. Ci ludzie w wiekszosci sa zdrowi tylko choruja by isc do pubu albo leczyc kaca.

Emigranci z reguly beda pracowac codziennie, nie beda chorowac i jeszcze chetnie zrobia troche nadgodzin.

fatamorgana
    Participant

[quote:83b43e5cd1]Nie pracowalem nigdy na budowie wiec nie wiem jak to wglada w tym sektorze, ale wiem jak to jest gdzie indziej.[/quote]

W budownictwie wygląda to tak jak gdzie indziej (a nawet gorzej).
    😆 😆 😆 😛 😈

Gesiu
    Participant

Fata: spoziewalem sie takiej odpowiedzi:) Wydaje mi sie że miejscowi, szczegolni ci, ktorzy pracuja fizycznie nie sa zbyt chetni do pracy i lubia sobie popic przez weekend, ktory niestety w ich przypadku czesto jest dluzy od tygodnia pracy.

fatamorgana
    Participant

Widziałem i słyszałem już tyle w samym Leeds, że wystarczy do napisania niezłej książki ("Życie i zadziwiające przypadki robotnika w Anglii"). 😆 😆 😆 😆

v-tec
    Członek

Jak cię znam fata to ty już tę książkę piszesz. Zgłaszam się na ochotnika na 1szego recenzenta! 🙂

fatamorgana
    Participant

Jednak mnie nie znasz v-tec…. 😀
    Ale może byś wystąpił w roli "doświadczonego"przez Albion? ❓ 💡

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.