Strona główna Działy Hobby cyfra + pomoc

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    siwy
    Członek

drodzy rodacy!
    kumpel przytargal do anglii cyfre + i nie umiemy zlapac sygnalu!
    jestem w kropce.nawet nie wiem czy dobrze celuje w satelite hotbird.podono trzeba ustawic na poludnie.tak jest teraz ustawiona a nawet kawaleczka sygnalu nie lapie!
    prosze o dobre rady i wskazowki.bede dozgonnie wdzieczy
    pozdrawiam serdecznie

v-tec
    Członek
    gonia
    Participant

siemka, tez mam cyfre i ustawialismy ja troszke dlugo, sygnal udalo sie zlapac a ustawia sie 30 stopni od poludnia czy jakos tak…u mnie dziala sporbuj moze tez zadziala…no ale troszke sie pomeczyc trzeba:)

siwy
    Członek

ustawialem wedlug wszystkich instrukcji i na wszystkie mozliwe sposoby a sygnalu jak nie ma tak nie ma,zaczynam sie obawiac ze cos jest nie tak np.kabel jest pekniety gdzies albo kabel koncentryczny nieumiejetnie podlaczony,bylo by lepiej jak bym mial jakikolwiek miernik…
    Ale sie nie poddlaje,czytalem gdzies ze kolesie tydzien szukali sygnalu..
    dzieki za wskazowki
    pozdrawiam

moso
    Członek

Ustawianie anteny satelitarnej dla [b:7571afb381]HotBird 13°E[/b:7571afb381]
    (m.in. Polsat Cyfrowy, Cyfra Plus)

Leeds, West Yorkshire
    53,83° N
    -1,58° E

Dane do ustawienia anteny dla Leeds:
    Azymut: 164,14°
    Kat elewacji: 27,16°

AZYMUT (KĄT AZYMUTU)- kąt ustawienia, odniesiony do dokładnego kierunku południowego. W kierunku południowym ma on 0°, w odchyleniu zachodnim dodatnie i w odchyleniu wschodnim ujemne wartości stopnia kątowego.

Jest mozliwosc ustawienia anteny, wykorzystujac mierniczek wyswietlajacy sie na ekranie telewizora ale polecam zakup zwykłego miernika typu Satfinder (koszt okolo 35zl, patrz m.in. allegro). Nie powoduje to koniecznosci ogladania obrazu telewizora podczas ustawiania anteny, co nie zawsze jest takie proste…

Dodam jeszcze ze przy ustawienie anteny mozemy sobie pomoc obserwujac kierunek anten w okolicy np. anteny z napisem Sky lub eliptyczne male (w ksztalcie jajka). Sa one zazwyczaj ustawione na Astre (28,2°E) ale HotBird znajduje odrobine w bok od Astry.
    Platforma SkyDigital nadaje z transpondera [b:7571afb381]Astra (28,2°E)[/b:7571afb381] dlatego przy wykorzystywaniu tej anteny bedziemy musieli ja nieco odkrecic i delikatnie ustawic.
    Zdarza sie ze niektore konwertery (najczesciej ze starszych typow anten) nie wspolpracuja z tunerami cyfrowymi (tylko z tunerami analogowymi), w takim wypadku bedzie konieczny zakup nowego konwertera i wymiana.

Ideowy uklad HotBirda wzgledem Astry na orbicie:

————————- South ————————-

————[b:7571afb381]HotBird[/b:7571afb381] 13.0°E

——-Astra 28.2°E

East ——————- North ——————- West

Spis wszystkich platform i kanalow:
    http://www.kingofsat.net/en/

Kalkulator do ustawienia anteny:
    http://www.satlex.de/pl/technology.html

Platrofma SkyDigital
    http://www.sky.com/

D-H
    Participant

jak jeszcze masz problem z ustawieniem cyfry daj znac na d-h@o2.pl

siwy
    Członek

juz wszystko ok! odalo sie ustawic i wszystko smiga bez zarzutu!dzieki za pomoc

kamaag
    Participant

mam wielka prośbe orientujecie sie myśle w temacie, mianowicie podpowiedzcie mi jakiej wielkości potrzebuje talerza satelitarnego bym odbierała cyfre + w Leeds (czy wystarczy 60 cm – standardowy, który dodawany jest do zestawu?). może potrzebna bedzie informacja ze mieszkam w LS14 przestrzen otwarta, nie ma wolnostojących dużych budynków – nie iwem czy to znaczenie, nie znam sie !! sorry jesli to glupie, pozdrawiam i czekam na podpowiedzi i z góry dziekuję.

sylwek
    Członek

Spokojnie wystarczy. Ja odbieralem na jajeczku SKY-a i dziala bez zarzutu. „Wystarczy” miec miernik sygnalu i nie wachac sie go uzyc (no i umiec oczywiscie). Pozdrawiam i jak cos to mailuj na majla.

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.