Strona główna › Działy › Praca › Utrata PRACY i co dalej….
UTRATA PRACY i co dalej…. no wlasnie rozumiem ze taki delikwent powinien pobiec do Job Center i tam go zarejestruja i przyznaja mu jakis dodatek na zycie.. Moje pytanie to co jeszcze mozna otrzymac prócz pieniedzy na zycie np doplate na dom rachunki itd.
Pracownik zatrudniony byl w agencji przez 13 miesiecy, pracowal w tym samym miejscu fabryka na dzien dzisiejszy odmówila przyjecia go na fulltime zas agencja ktora miala zadecydowac co dalej milczy…
Licze na wasza szybka pomoc i solidna panie V-tec
Szczesliwego Nowego Droga Pani 8)
Moze tak tylko wtrace…..
Poszkodowany delikwent powinien faktycznie najpierw udac sie do Job Centre po porade na temat zasilku a nastepnie do najblizszego biura poradnictwa dla obywateli CAB a tu prosze nawet stronke znalazlem
http://www.citizensadvice.org.uk/ tam poradza i pociesza i wszystko to za darmo 😉
Pozdrawiam
PS
a tu mam ulotke – po polsku
http://www.adviceguide.org.uk/what_you_need_to_know_pol_web.pdf
i inne takie – po angielsku
http://www.adviceguide.org.uk/index/life/employment.htm
no i jak znalezc najblizsze biuro
http://www.citizensadvice.org.uk/index/getadvice.htm#txt_getadvice_header-Anchor-search
Osobiście gdy znajdowałem się w takiej sytuacji po prostu szukałem nowej pracy 🙂
Czy ten kolo w ogóle faktycznie stracił pracę, czy tylko chce przejść z agencji do firmy, ale mu odmawiają? Jeśli tak to nie widzę problemu. Jak mu nie odpowiada, zawsze może wrócić do Polski na kuroniówkę (jeśli mu dadzą 🙂 ). Sory za odpowiedź pewnie nie po twojej myśli, ale nie rozumiem ludzi, którzy nadmiernie się nad sobą rozczulają. Jak wspomniałem ja też pracuję dla agencji, traciłem pracę wtedy szukałem nowej, nie mogę powiedzieć 'rzucam wszystko i wracam do mamusi’ bo mam tu rodzinę którą muszę utrzymać.
A kolega jeżeli naprawdę stracił pracę to zanim znajdzie nową może zgłosić się do Jobcentre jako bezrobotny, zasiłek wynosi ok. Ł60 tygodniowo, jak mu brakuje na czynsz i nie ma dużych oszczędności to niech się zgłosi po Housing Benefit.
Życzę wszystkim aby podobne przygody omijały nas w tym roku.
Po pierwsze dziekuje za odpowiedz !!!!
Po drugi po tobie to ja takich komentarzy w zyciu sie nie spodziewalam. Nie musze i nie chce opisywac calej historii tego czlowieka ale gdybym uznala ze nie warto mu pomóc w taki sposób to nie zadawala bym pytania. Jestem zaskoczona i jest mi przykro. Wlasciwie czytam to co piszesz i zastanawiam sie kto sie kryje pod Twoim nickiem. I nie chodzi o to czy mi sie odpowiedz podoba czy nie. Bowiem to Ja zadalam to pytanie to nie Ja utracilam prace i to nie Ja jestem w takiej sytuacji Ja chcialam tylko komus pomóc to wszystko.
Wlasciwie czytam to co piszesz i zastanawiam sie kto sie kryje pod Twoim nickiem.
Tego nie da sie opisać w jednym zdaniu ❗ 😆
Przykro mi że ci przykro 😳 chodziło mi o to że nie jesteśmy w Polsce, utrata pracy to nie tragedia, jest jej tu ciągle dość dużo (pracy, nie tragedii), i trzeba iść do przodu. Ponadto zwróć uwagę na to, że pomijając charakterystyczne dla siebie uwagi, udzieliłem jednak konkretnej odp. na twoje pytanie!
Nie ma o czym mówic, zwrocilam sie do Ciebie wlasnie po to by otrzymac jedynie rzeczowa odpowiedz wlasnie bez tego typu komentow. Nie jest tej pracy az tak wiele jak by sie zdawalo jeszcze szczególnie tu gdzie mieszkam.No i w styczniu cisza tu. Nie istotne. Dzieki za odpowiedz.
Jak dlugo trzeba pracowac by po zwolnieniu otrzymac zasilek dla bezrobotnych.
Przez jaki czas otrzymuje sie zasilek i w jakiej wysokosci.
Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi.
Z tego co sie orientuje to tutaj jest zasada podobna jak w Polsce, musisz minimum jeden rok pracowac aby miec prawo do zasilku.
EDIT:
No ale nie wybierasz sie tu chyba z podejsciem ze bedziesz rece po „kuroniowe” wyciagal.
Z tego co mi wiadomo to rok czasu przepracowany i masz prawo do kazdych socjalnych lacznie z zasilkiem
Jak dlugo trzeba pracowac by po zwolnieniu otrzymac zasilek dla bezrobotnych.
Przez jaki czas otrzymuje sie zasilek i w jakiej wysokosci.Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi.
12 miesięcy licząc od daty podjęcia pierwszej pracy, z tym że niekoniecznie jednym 'ciągiem’, bo jak się okazuje, przerwy nie są brane pod uwagę tak, jak w rejestracji Home Office. Można mieć nawet 2 miesiące przerwy.
Po prostu, łącznie powinno być ok. 12 miesięcy przepracowanych i odprowadzonych składek na ubezpieczenie.
Może to być również częściowo samozatrudnienie, nawet bez uzyskiwania dochodów, ponieważ nie wymagają (jak u nas) udowadniania, że się jakieś dochody ma czy ich nie ma w trakcie prowadzenia działalności.
Ba, nawet nie wymagają pokazania papierów dokumentujących, że się samemu opłacało składkę, być może są w stanie sprawdzić to sami- a to jest prawdopodobne- (wystarczy im NIN).
Wychodzą najpierw z założenia, że jak się ma działalność, to (śmiesznie niską) składkę się opłacało. Proste, nieprawdaż?
Napisałem ok. 12 miesięcy, ponieważ wiem, że nie zawsze są tak skrupulatni. Było i po 11 miesiącach razem do kupy z przerwami.
Jedno jest pewne; im więcej kompletnych papierów z poprzednich miejsc (miejsca) pracy zabierzemy, tym łatwiej to przebiega. (payslipy koniecznie!, vouchery przy karcie CIS-budowlanka, umowy z datą rozpoczęcia -istotne, bo pokazują datę rozpoczęcia pracy, a payslipy czasami tylko daty wypłat, a jeżeli ktoś płaci miesięcznie to mamy dowód na ten miesiąc więcej i to może się przydać), poza tym, P45 -suma zarobków, potrąconych podatków i składek z całego okresu zatrudnienia przed końcem roku podatkowego.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu jestem bez pracy. W związku z tym może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie: Gdzie należy się zgłosić i z jakimi dokumentami, aby uzyskać zasiłek dla bezrobotnych. Oraz jakie są "ograniczenia" i ewentualne problemy na jakie mogę natrafić. Serdecznie dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam Wszystkich!!
Oczywiście zgłoś się do JobCentrePlus. Jeśli przepracowałeś 1 rok należy ci się Contributions-Based Jobseekers Allowance (ok. Ł50), nie przewiduję żadnych trudności. Nie wiem czy są potrzebne jakieś papiery (oprócz dowodu tożsamości oczywiście) nie sądzę, bo oni mają wszystko w komputerach, ale jeśli coś będzie potrzebne z pewnością cię o tym poinformują 🙂
Wejdź na http://www.jobcentreplus.gov.uk ostatnio widziałem tam kilka ciekawych ofert pracy z okolic Leeds, sam szukałem pracy i właśnie od jutra zaczynam w nowym miejscu 8)
hehe. tak myslalem ale kto pyta nie bladzi. dzieki skorzystam na pewno. 😀
hehe. tak myslalem ale kto pyta nie bladzi. dzieki skorzystam na pewno. 😀
Nie wszystko mają w komputerach, ale mimo tego co mają NA PEWNO będą chcieli zobaczyć:
-pierwszy i ostatni payslip od pracodawcy lub pierwsze i ostatnie z każdego kolejnego miejsca pracy jeśli w ciągu roku było ich kilka,
– umowę z danymi pracodawcy i stawkę jaka była płacona (o ile nie ma tego na payslipach, a to się zdarza)
-Jeśli była w tym czasie prowadzona działalność gosp. (CIS), to będą chcieli widzieć i skopiować tę kartę i zobaczyć vouchery z taxem z okresu samozatrudnienia, zapłacone przez kontraktora.
– Nie zaszkodzi mieć też w uzupełnieniu P45 (jako podsumowanie okresu pracy u jednego pracodawcy), no i…
-dokument tożsamości. Co ciekawe, nie wymagają zawsze potwierdzenia adresu, ponieważ uznają ten wpisany w dokumenty, chyba że się zmienił, a poza tym podawany był on w momencie rejestracji w Inland Revenue i na rozliczeniach z tegoż…
Procedura zaczyna się od zarejestrowania Cię w Job Centre, a potem jest dopiero kserowanie i rozpoznanie dokumentów.
UWAGA: Aby się zarejestrować najpierw dzwonisz pod numer adekwatny do kodu pocztowego w Leeds, (tabelka dostępna w każdej filii Job Center), robią z Tobą niezły wywiad przez telefon, potem mówią Ci, abyś przyszedł na rozmowę, ustalacie datę i godzinę (tzn. oni sugerują…), następnie wszystko co podałeś wpisują do formularzy, te zaś przysyłają do Ciebie pocztą (spora kupa papieru!). Ty masz obowiązek sprawdzić, czy wszystkie Twe podane uprzednio dane pasują i…potem idziesz z tymi papierami na to spotkanie, a tam maglują Cię jak wyżej…
Nie jest ani łatwiutko (trza się i nagadać i napisać), ani szybko, ale warto, zwłaszcza jak szybko ubywa pieniędzy…
W momencie składania wniosku o zasiłek, na pewno zapytają o konto bankowe i będą chcieli wiedzieć czym dysponujesz, zatem jeśli akurat masz na nim niezłą sumkę, to możesz zostać uznany za…zbyt zasobnego aby Ci jeszcze płacić 😀 😀 😀
No a poza tym, będzie sporo pytań w formularzu i zajmie to z pół godziny nawet…O ile nie zepsuje się ksero oczywiście… 😀 😀 😀
Pozdrawiam.
Fatamorgana widzę że dobrze zorientowany jesteś. Czyżbyś miał już osobiste doświadczenia z JSA? Jednak nie wydaje mi się aby C-B JSA zależał od stanu konta. Ale uwaga kiedy pobiera się JSA trzeba zgłaszać się do urzędu, każą ci opowiadać jak i gdzie szukałeś pracy (trzeba zapisywać gdzie i kiedy dzwoniłeś i pisałeś itp.) no i oczywiście będą co proponować różne zajęcia gdy uporczywie będziesz odmawiał mogą cofnąć zasiłek..
Wychodzi że jednak lepiej znaleźć sobie pracę…