Strona główna › Działy › Finanse › Karty kredytowe, debetowe z banków w UK
💡 Wbrew powszechnym opiniom, że karta Solo nie mozna placic w Polsce, postanowilem to sprawdzic.
❗ Okazuje sie, ze mozna!, czekam na potwierdzenie jakie przyjdzie do mojego banku HSBC. Nie wiem jeszcze ile mnie to bedzie kosztowac. 🙁
❓ Czy jest jakas prowizja? Czy sa koszty za przewalutowanie? Jak wyglada kurs przy takich platnosciach?
Jakie sa mozliwosci platnosci karta kredytowa? np. Master Card z HSBC
➡ Przedstawcie, prosze, swoje doswiadczenia w tej materii.
Pozdrawiam Wszystkich z Leeds i okolic, Szczesliwego Nowego Roku!
PS. Ladnie tu u nas w Polsce, duzo sniegu, jutro jade na narty a za tydzien z powrotem do West Yorkshire…
south Yorkshire tez posiada snieg i minusowa temeraturke pozdrawiam:)
Przeliczenie kwoty transakcji dokonanej za granica następuje dwuetapowo. Najpierw kwota transakcji jest przeliczana na walutę przeliczeniową, którą jest USD lub Euro. Dopiero potem taka kwota przeliczana jest na funty. Bank samodzielnie określa, z jakiego kursu korzysta przy dokonaniu przewalutowania (np. z kursu sprzedaży dewiz itp.), sam też określą, z jakiego dnia kurs będzie brany pod uwagę przy przeliczeniu. A tu istnieją co najmniej trzy możliwe terminy: dzień dokonania transakcji, dzień dokonania przeliczenia przez organizację płatniczą oraz dzień obciążenia konta. Od tego kursu HSBC (czy inny bank) dorzuca wlasna marze (2.75%). Jezeli pobierales gotowke z bankomatu w PL (czy innym kraju) do tego dochodzi jeszcze prowizja za pobranie – 1.75%, ale min. 1.75funta.
Sposob rozliczenia jest taki sam niezaleznie czy korzystasz z Solo czy z MasterCard czy z Visy. Jedyna rzecz jakiej mozesz sie spodziewac, to telefon z HSBC, aby sie upewnic czy aby na pewno to Ty korzystasz z karty, a nie zostala Ci np. skradziona (z reguly po pierwszych zakupach moga zadzwonic:)).
Ja korzystam z kart b. intensywnie i nigdy nie mialem problemow (chyba, ze akurat terminal nie mial polaczenia :).
A przy okazji – Aby na pewno masz karte Solo?? Z tego co wiem, to banki odeszly od wydawnia tej karty juz kilka lat temu i zamiast niej wydaja Maestro powiazane bez posrednio z rachunkiem i umozliwiajace m.in. wlasnie placenie zagranica.
Rano bylo dzis -7, az plyn do spryskiwaczy zamarzal 🙂 Dobrze, ze przywiozlem maly zapasik z PL 😆
Pozdrawiam i dobrej zabawy,
R
ja place w Polsce Mastercard bez problemu na zakupach,przeliczaja to po bardzo korzystnym niskim kursie dla mnie bez zadnej prowizji
Dziekuje Ci Radosc za wyczerpujace informacje.
A przy okazji – Aby na pewno masz karte Solo?? Z tego co wiem, to banki odeszly od wydawnia tej karty juz kilka lat temu i zamiast niej wydaja Maestro powiazane bez posrednio z rachunkiem i umozliwiajace m.in. wlasnie placenie zagranica.
Mam na pewno Solo. Dostalem ja przy otwieraniu rachunku 5 miesiecy temu (nie widzialem zeby HSBC dawalo komus Maestro) a teraz w grudniu zlozylem wniosek o MasterCard, otrzymalem, zostala w UK – jeszcze z niej nie korzystalem.
Karta Solo placilem w sklepie w PL, jeszcze sprobuje w bankomacie i przedstawie Wam wyniki tej operacji 😕
ja place w Polsce Mastercard bez problemu na zakupach,przeliczaja to po bardzo korzystnym niskim kursie dla mnie bez zadnej prowizji
Bez prowizji ❓ Z jakiego banku masz karte?
pzdr.
Najlepszego w Nowym Roku.
Dziekuje Ci Radosc za wyczerpujace informacje.
Alez prosze bardzo 🙂 Mam lekkie „zboczenie zawodowe”, wiec stad ta „wyczerpujacosc” 😉
nie widzialem zeby HSBC dawalo komus Maestro
Wydaja, wydaja 🙂 Nawet maja jej zdjecie na swoich stronach internetowych (w czesci, gdzie mowia o podstawowym koncie).
Pozdrawiam,
R
Wydaja, wydaja 🙂 Nawet maja jej zdjecie na swoich stronach internetowych (w czesci, gdzie mowia o podstawowym koncie).
No faktycznie, zdjęcie jest. Jednak jak zakładałem właśnie to konto (nie basic i nie plus) to dali mi kartę Solo – innym znajomym też. Nie wiem jaka jest różnica, bo praktycznie Solo działa tak samo jak Maestro – może inny limit? Jakie są jeszcze różnice? Wie ktoś? ❓
Na stronie hsbc jest napisane, że kartą Solo można płacić wszędzie tam gdzie zobaczysz logo Solo, ale jak się okazuje można nią także płacić wszędzie tam (prawie) gdzie widniej logo Maestro. 💡