Strona główna Działy Praca Utrata pracy/odejście z pracy/referencje

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • Autor
    Wpisy
    Uxbridge
    Członek

No, ja wzoru nie posiadam. Jak odchodziłem, prosili żebym coś nabazgrał. Już nie pamiętam, coś tam z głowy napisałem. Że zgodnie z okresem wypowiedzenia, z dniem takim a takim, chciałbym zakończyć zakończyć pracę w… Powodem jest chęć zmiany kierunku kariery itp. itd. I że dziękuję za daną mi możliwość zdobycia cennego doświadczenia … takie tam.
    Nie było problemów. Musiałem zgodnie z przyjętą tam zasadą przeprowadzić dwie rozmowy z szefostwem i działem kadr w celu wyjaśnienia motywów odejścia. I upewnienia że nie jest to spowodowane jakimiś pretensjami o których chcieliby wiedzieć.
    Wszystko odbyło się profesjonalnie i bardzo miło. Dostałem list pożegnalny i prezent 🙂

Jasmine
    Participant

Hej, ciekawa jestem jaki macie okres wypowiedzenia w swoich pracach?(tzn z pozycji zatrudnionego)? Wie ktoś może jakie mogą być konsekwencje nie dotrzymania tego terminu?Pozdrawiam 😯

blackeddy
    Participant

I hereby give you my termination of employment which starts … and ends … .

v-tec
    Członek

Jeżeli chodzi ci o niedotrzymanie umownego wypowiedzenia przez pracownika to jedyną konsekwencją może być to że nie polecałbym potem zwracania się o referencje do tego pracodawcy.
    A jeżeli to firma nie dotrzyma terminu, pracownik ma prawo dochodzić wynagrodzenia za okres wypowiedzenia.

rollingstone
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Jeżeli chodzi ci o niedotrzymanie umownego wypowiedzenia przez pracownika to jedyną konsekwencją może być to że nie polecałbym potem zwracania się o referencje do tego pracodawcy.

nie zupelnie:

If you don’t give proper notice, you will be in breach of contract and it is possible for your employer to sue you for damages (for example, if they had to pay extra to get a temp to cover your work).

If you want to give less than proper notice, try and come to some agreement with your employer and if possible get this put in writing.

zrodlo: http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/RedundancyAndLeavingYourJob/DG_10026689

co do referencji, polecam ponizsze linki

-pracodawca moze nie odpowiedziec na pytania wysuniete przez nowego pracodawce
    -musi natomiast potwierdzic okres zatrudnienia
    -nie moze naklamac wydajac referencje

http://www.askatl.org.uk/atl_en/help/A_Z/r/references/unfavourable.asp

http://wiki.answers.com/Q/What_questions_does_your_previous_employer_have_to_answer

girkit
    Participant

dziekować , dziekować 8)

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    blackeddy wrote:

I hereby give you my termination of employment which starts … and ends … .

WTF??? 😯

siedziuk
    Członek

czy koledzy maja pomysl jak w notice period dac lekko do zrozumienia (przemycic) ze sie odchodzi bo za malo placili co do wykonywanej pracy 🙂

Uxbridge
    Członek

siedziuk wrote:

czy koledzy maja pomysl jak w notice period dac lekko do zrozumienia (przemycic) ze sie odchodzi bo za malo placili co do wykonywanej pracy 🙂

Skoro jeszcze nie dałeś wypowiedzenia, to zrób inaczej. Idź i poproś o podwyżkę. Co masz do stracenia? Jak się nie zgodzą to problem z głowy. Gorzej jak się zgodzą… a Ty i tak chcesz odejść.

siedziuk
    Członek

powiedzialem na ile sie cenie , dostalem lekka podwyzszke taka bym ucichl no ale teraz juz znalazlem korporacje w ktorej sciezka kariery jest dla mnie korzystna i za odpowiednia kwote, wiec mam ochote lekko sie odgryzc na poprzednim pracodawcy piszac ze ktos ceni mnie lepiej:)

blackeddy
    Participant

[quote:21a0cf986b]WTF??? [/quote]
    A dokładniej???

v-tec
    Członek

No chodzi o to że ten tekst wygląda jakby napisał go murzyn analfabeta (sory za rasizm, to chyba wpływ faty 🙂 )

blackeddy
    Participant

Kolega mi tak podpowiedział, ale on bardzo Anglii nie lubił. Uważał, że UK składa się głównie ze slamsów.
    Murzyn analfabeta – gdzie tu rasizm? Co innego gdybyś napisał, że wszyscy murzyni to analfabeci, złodzieje itd.

girkit
    Participant

[quote:b6bf49a280]sory za rasizm, to chyba wpływ faty[/quote]

Faty Batydostajeciapaty , tak ma w paszporcie i wniosku o benefity

barton77
    Participant

witam
    właśnie miałem zakładać podobny temat 🙂
    chciałem zapytać,czy wiecie może po jakim minimalnym czasie pracy można złożyć wypowiedzenie lub jaki czas przed odejściem? czy za złożenie takiego wypowiedzenia po powiedzmy 2 miesiącach przy 6 miesięcznym kontrakcie można spotkać sie z jakimiś nieprzyjemnymi konsekwencjami?tzn. mówię tu o jakiejś grzywnie czy karze, a nie o tym że pracodawca na nas nabluźni jak ktoś do niego zadzwoni po referencje 🙂 z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.