Strona główna › Działy › Praca › Utrata pracy/odejście z pracy/referencje
Mojego znajomego zwolniono z pracy z dnia na dzien bez wypowiedzenia (mial kontrakt 3 miesieczny)na Kontrakcie obowiazuje tygodniowe wypowiedzenie obydwie strony.Podejrzewam ze nie zaplaca mu pieniedzy tak wczesniej juz robili.CO nalezy zrobic udac sie do tax ofiice lub do jakiej instytucji w Leeds. Wszystkich przestrzegam przed praca w restauracjach CASA Mia -wlasicielem jest oszust wloch i jego zakompleksiona zona polka MARTA zapraszam takze do wypowiedzi ludzi ktorzy mieli wczesniej kontakt z ta firma wiem ze jest znana w Leeds z przekretowi ze zlego traktowania ludzi.Cala ta firma wyrosla wlasnie dlatego ze zatrudnia glownie ludzi z polski i placi najnizsza stawke.POZDRAWIAM:)
napisz zazalenie do Pana Boga,nic mu nie zrobisz jedynie mozesz zglosic kolejna sprawe tego typu do job centre a tam juz cie pokieruja,przyjma kolejne zgloszenie,powiedza,ze sprawe znaja i tyle…………… najlepiej kolego poszukaj nowej pracy,ale za tydzien w grudniu,bedzie jej troche wiecej,glowa do gory,nie jestes pierwszy i nie ostatni i tak miales lepiej bo nie znales PANI MARTY z duzej litery,przed porodem ………..narka
No tak, makaroniarz i polska baba, śmierdzi z daleka… Co do zwolnienia to dałbym sobie spokój, natomiast jeżeli rzeczywiście nie wypłacą co trzeba to tego nie popuścić, proponuję zgłosić sprawę do jobcentre, a jeżeli knajpiarze będą iść w zaparte to pozostaje employment tribunal.
napisz zazalenie do Pana Boga,nic mu nie zrobisz jedynie mozesz zglosic kolejna sprawe tego typu do job centre a tam juz cie pokieruja,przyjma kolejne zgloszenie,powiedza,ze sprawe znaja i tyle…………… najlepiej kolego poszukaj nowej pracy,ale za tydzien w grudniu,bedzie jej troche wiecej,glowa do gory,nie jestes pierwszy i nie ostatni i tak miales lepiej bo nie znales PANI MARTY z duzej litery,przed porodem ………..narka
TAK SIE sklada ze kolega ma juz nowa prace od przyszlego tygodnia wlasnie to bylo powodem zwolnienia powiedzial ze da jutro notice i kazano mu isc do domu.Cyklop tak sie sklada ze malo znasz sie na prawie i jestes w U.k krotko.Wlasnie przez takich ludzi jak ty i brak reakcji nieuczciwi pracodawcy Pozwalaja sobie na wiele i wiekszosc sie boi cokolwiek zrobic mowie tu o pracujcacych w Casa Mia polakach wiekszosc jest walona w rogi co miesiac przy wyplacie na godzinach a napiwki sa zabierane I NIC Z TYM NIE ROBIA wiesz dlaczego bo sie boja stracic prace nie znaja jezyka ang.dobrze i pozostaje im jedynie lizanie tylka i donoszenie na innych do PANI MARTY lub innych to taka walka szczurow o przetrawanie.TAK sie sklada ze nie do Job Centre z takim problemem sie idzie Tylko do Citizens Advice Bureau tam daja ci porade prawna darmowa i w twoim imieniu wystepuje prawnik.a co do zwolnienia to sa nastepujacae procedury przy zwolnieniu powinien byc 1)disciplinary meeting z pracodawca lub dismissial letter i powod zwolnienia. 2.)Druga sprawa nalezy napisac odwolanie-jesli niezgadzasz sie z przyczyna lub pracodawca zlamal kontrakt. 3)Pracodawca musi zorganizowac apeal meeting.w ktorym OSOBA zwolniona musi wziac udzial 4. )Jesli pracodawca podtrzyma decyzje to skladasz sprawe do Employment tribunal za (unfair-brak procedur) lub (wrong ful-brak wypowiedzenia i lamanie kontraktu lub (dismisial -oba naraz) sa na to 3 miesiace od daty zwolnienia. 5.)SAD moze przyznac odszkodowanie w zaleznosci czy powodem zwolnienia nie byla dyskryminacja lub cos powaznego.A) Napewno jesli nie zostana zaplacone pieniadze za przepracowany okres nalezy sie kwota wyplaty +odszkodowanie +odsetki 6.)jest jeszcze inna droga jesli pracodawca czuje sie winny(i nie chce sprawy sadowej) to moze zaoferowac jakies zadoscuczynienie-czyli czek na jakas tam kwote(czasami wiecej niz przyznal by sad) oczywiscie od kazdego zalezy czy zaakceptuje to czy nie.Pozdrawiam I Szacuneczek dla nie ktorych .Wiecej dowiedzialem sie w CAB NIZ na tym forum widac ze ono raczkuje dopiero a forumowicze sa nie dlugo w U.K. oczywiscie nie wszyscy.i naprawde zachecam do odwiedzenia CAB Wiele rzeczy mozna sie dowiedziec a porady za darmo sa:) 😆 🙄
Numer telefonu pod którym można zgłaszać wypadki wykorzystywania w pracy, niewypłacania pensji itp.: 020 7321 8289 (polscy operatorzy). Zgłoszone sprawy są kierowane do właściwych agencji rządowych do wyjaśnienia.
nawiasem mowiac forum zajmuja sie ludzie ktorzy w Angli sobie pracuja i zyja i staraja sie pomoc innym TO NIE GRUPA WYKWALIFIKOWANYCH PRAWNIKOW, NOTARIUSZY, LEKARZY, OPIEKUNEK DO DZIECI, NAUCZYCIELI ITP. PSYCHOLOGOW ITD staraja sie pomoc jak moga dziela sie tym co wiedza albo staraja sie znalesc jakies wiesci w internecie
Jak to jest powiedzcie, ze wszystko jest okey kiedy zamiast sie troszke wysilic otwiera sie forum wystukuje problem i czeka na gotowa odpowiedz.? Jak to jest, ze nikt nie ma pretensji kiedy ta odpowiedz uzyska? Czepiam sie teraz ale skoro nie otrzymales pomocy na forum otrzymales ja gdzies indziej,teraz wszyscy wiedza ze dzieki tobie mozemy udac sie pod odpowiedni adres i tam otrzymac odpowiednie wskazowki. Czy zamiast wbijac szpile nie lepiej jest napisac „sluchajcie Job Center tym sie nie zajmuje, tak na przyszlosc, nalezy sie udac tam i tam….” to tyle milego dnia wszystkim trym ktorzy musza pracowac:)
MASZ RACJE Kaliko unioslem sie CzasaMi jestem poddrazniony glupota ludzi i czasami taka zlosliwosc mi sie wlacza szczegolnie do rodakow z tej wschodniej czesci kraju any way pozdrawiam wydajesz sie sympatyczna osoba 🙂 😆
Dziekuje, staram sie byc wporzadku. Mimo, ze moze nie blyszcze wiedza na forum bowiem jestem leniwa i nie za bardzo lubie grzebac w internecie. Staram sie pomagac rodaka tak w realu. Czyli czego sie tu dowiem przekazuje innym i tak to dziala. Odsylam ich tutaj albo bardziej lokalnie dzialam o tak. Jak akurat nie mam nic innego do roboty. Pozdrawiam
Jesli jestes taka w porzo takze w realu to dalabys sie zaprosic na kawke np.POZDRAWIAM i zaproszenie aktualne any way milego dnia zycze:) 🙄
Dziekuje tylko do jasnej anielki nie mam prawka bo znow moje lenistwo wyszlo i do Leeds mam kawalek drogi mieszkam w pipidowce zwanej Brampton lezacej pomiedzy Barnsley, Rotherham wiec moze byc ciezko ale dzieki za zaproszenie
TO moze ty mnie zaprosisz do siebie?chyba mozna tam jakos dojechac do ciebie ?any way jezdza przeciez autobusy:)I do LEEDS NIE daleko chyba podaj maila tak bedzie bezpieczniej.to cos tam napisze:)
kaliko@op.pl i pamietaj ze ja jestem wiedzma
NO problem na kazda wiedzme sa sposoby 😈 napisze na maila 😉
jeszcze sie taki nie urodzil co sobie ze man poradzil 😈
anglicy mowia you never know ❓ ❓ ❓ 😈