Strona główna Działy Finanse jak przeslac pieniadze do Polski?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    lalka
    Participant

Hejka,

Jestem ciekawa jak wysylacie pieniadze do Polski? Ja wysylam przez firme, ktora wspolpracuje z natwest bankiem, zajmuje to 1 dzien i place 4 GBP,nie mjusze do nich jechac wystarczy ze pojde do banku Natwest, ciekawe jak Wy sobie z tym radzicie?

Lalka

Pabloo
    Członek

Ja korzystam z moneybookers. Place 1.22gbp za przelew, kurs jest swietny – ponad 5.93zl/1gbp.
    Wada to czas trwania operacji – od wyslania z angielskiego konta do wplywu na polskie mija ok 7 dni.
    [/color:5f4235c058]

v-tec
    Członek

Rzeczywiście na http://www.moneybookers.co.uk są podane stawki i są one b. niskie!
    Osobiście co prawda nie wysyłam pieniędzy do Polski, ale warto wiedzieć, nigdy nic nie wiadomo, może np. jakieś nieznany potomek się odezwie z żądaniem alimentów 😆

lalka
    Participant

czytalam na jakims forum (chyba londynku), ze komus zabrali wiecej niz 1.22 GBP i kurs byl zanizony, osobiscie tego nie sprawdzalam ale wole sie trzymac z daleka od takich internetowych przelewow bo jak co to nie ma winnych i nie wiaqdomo kogo szukac

kiedys kolega przelewal przez LCC ale pieniadze ida ok 10 dni wiec zaczelismy szukac innych firm i trafilam na cos tanm i poki co to jestem zadowolona bo nie mam konta a u nich nie trzeba miec konta tylko wplacic kase na ich konto w natwest

czy wiecie co potrzeba do otwarcia konta w HSBC?

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    lalka wrote:

czy wiecie co potrzeba do otwarcia konta w HSBC?

Tego co wszędzie, czyli paszportu i dokumentu z adresem (ang. prawo jazdy albo rachunek za prąd/gaz/tel/council tax)

lalka
    Participant

problem w tym, ze np natwest zmienil reguly i teraz trzeba okazac im 2 dokumenty tozsamosci, ale w HSBC chyba dalej jest jeden

czy wuiecie ile kosztuje transfer pieniedzy do Polski? Chyba taniej jak 4 GBP to juz nigdzie nie znajde chociaz HSBC to ma oddzialy w Polsce wiec powinni wysylac za darmo

Kaliko
    Participant

korzystaja z firmy TONIO oplaty dosc spore 10 funtow jezeli wysylasz do 100 funtow powyzej stu oplata w wysokosci 15 funtow. Jednak jezeli chcecie przelewac pieniadze do polski to najlepszym sposobem jest aby osoba w Polsce otworzyla sobie konto walutowe i wtedy nie traci na przelicznikach bowiem pieniazki otrzymuje w walcie w ktorej zostaly przeslane i sama sobie je wymieni. Ja poprostu przelewam pieniadze ze swojego konta w Angli na swoje konto w walutowe w Polsce.

ps v-tec fajnie masz ze nie musisz sie tym glowic mi pozostalo oplacanie rachunkow bierzacych za posiadanie domu w Polsce:)

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Kaliko wrote:

v-tec fajnie masz ze nie musisz sie tym glowic mi pozostalo oplacanie rachunkow bierzacych za posiadanie domu w Polsce:)

Nie zgodzę się, to ty masz fajniej bo masz dom, który możesz np. wynająć za pieniążki albo sprzedać (też za pieniążki), a ja w Polsce się nigdy domu nie dorobiłem, ani w ogóle niczego dlatego wyjechałem i wtedy trochę mi się polepszyło 🙂 A na marginesie jak nie mieszkasz to nie zużywasz prądu ani niczego to i rachunków nie musisz płacić 😆

kris
    Participant

lalka kiedys sie pytalem ile kosztuje wyslanie kasy w HSBC i powiedziani mi ze operacja kosztuje 21 funtow nie zaleznie od kwoty jaka wysylasz. w HSBC w centrum pracuje para polakow najlepiej idz do nich – pracuja w kasach – Piotr i Monika i Ci udziela informacji 🙂

turpis
    Członek

Czy jeszcze ktos korzystal z MoneyBookers?
    W najblizszym czasie chce przeslac spora sume do polski i totalnie niewiem jak to zrobic. Dodam ze angielskie kato mam w Lloyds’ie a polskie w BPH.
    Szukam taniego i [b:cce662b834]bezpiecznego[/b:cce662b834] sposobu.
    Bylbym wdzieczny za wszelkie informacje (rowniez z adresami bankow/firm w Leeds). Jesli juz ktos wysylal pieniadze do polski w podobny sposob to prosze o rady natury technicznej (czyli jak, gdzie i z kim) 🙂 .

Kaliko
    Participant

tak na marginesie oplacam czynsz, oplate stala za prad gaz i telefon stacjonarny i tv kablawa bo lubie sobie wpasc na troszke do domku wiec i tak zawsze sie cos zuzyje a co do sprzedania domku i owszem mysle ale tylko po to by wreszcie sobie kupic miszkanko z widokim na morze czyli dokladnie 5 ulic dalej od mojego:)

Darius
    Participant

Pabloo wrote:

Ja korzystam z moneybookers. Place 1.22gbp za przelew, kurs jest swietny – ponad 5.93zl/1gbp.
    Wada to czas trwania operacji – od wyslania z angielskiego konta do wplywu na polskie mija ok 7 dni.
    [/color:854ec7cb38]

Witajcie.
    Czy ktos ostatnio wysylal pieniadze za posrednictwem moneybookers?
    Jak wychodzi u nich kurs teraz?
    Czy mozecie potwierdzic wiarygodnosc tej firmy?
    Dzieki z wszelkie spostrzezenia.
    Pozdrawiam

Candino
    Participant

Kaliko, skoro masz dom w starym kraju to jak sobie poradzisz z urzędem skarbowym?Oni zapewne będą uważać,że centrum Twoich interesów życiowych leży w Polsce i zechcą opodatkować Twoje funty.Sam jestem w podobnej sytuacji i to mnie dręczy.Jaka jest Twoja opinia w tej sprawie?C.

monika2
    Członek

Candino wrote:

Kaliko, skoro masz dom w starym kraju to jak sobie poradzisz z urzędem skarbowym?Oni zapewne będą uważać,że centrum Twoich interesów życiowych leży w Polsce i zechcą opodatkować Twoje funty.Sam jestem w podobnej sytuacji i to mnie dręczy.Jaka jest Twoja opinia w tej sprawie?C.

Candino,
    Jestem w podobnej sytuacji poniewaz w Polsce mam mieszkanie, ale z tego co zdolalam sie dowiedziec w trakcie ostatniej wizyty w US to nie miejsce zameldowania (czy nawet posiadania nieruchomoscia) ale miejsce zamieszkania decyduje o rozliczaniu podatku.Ja jestem tu cala rodzina juz od roku, tutaj wydajemy kase na mieszkanie i jedzenie, tutaj dzieci, tzn. na razie jedno chodzi do przedszkola, wiec mamy pelne podstawy zeby uwazac ze „nasze interesy zyciowe zwiazane sa z Wielka Brytania” co nas zwalnia z rozliczania ich w Polsce. Pozdrawiam i zycze milego weekendu 😀

Rychoo
    Członek

Kiedyś (przez ponad 1.5 roku) korzystałem z HSBC. Potem z racji że nie miałem kiedy iść do banku (overtime’y), spróbowałem Mooneybookers. Wysyłałem od 200F do 1000F. Oczywiscie gdy dzwonie do polski na komorki przez Skypa, zasilam to z Moneybookers.

Apropo kursu to sami widzicie jaki jest dokladnie kurs danego dnia (nie ma czegos takiego ze nie wiemy jaki jest kurs) i wymienia sie w momencie dla nas najlepszym. Dlugi czas jest tylko podczas zasilania konta Moneybookers z banku angielskiego. Z banku Polskigo na MB idzie eliksirem 1 dzien.

http://e-platnosci.23.pl/wirtualne_platnosci.htm
    http://www.ncl.to.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=26

Mooneybookers ma, jak podaje na swojej stronie:
    1’559’565 klienci | € 1’096’772’865 przetworzone transakcje

i jest Normowane przez regulatora usług finansowych Wielkiej Brytanii FSA

czyli pona 1mld euro to juz jest duzo. Wiekszy jest tylko PayPal.
    wlascicielem jest ta firma:
    http://www.gpventures.co.uk/shareh.htm

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.