Strona główna Działy Nauka Studia w Leeds ODPOWIEDZI na wasze pytania !!!!!

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    mar3k21
    Participant

PARE RAZY JUZ PISALEM NA TEN TEMAT WIEC PRZECZYTAJCIE TEGO POSTA A MOZE SIE CZEGOS DOWIECIE

1. Chce jak najszybciej nauczyc sie angielskiego ( jest kiepski) i jak najszybciej zaczac studia. Prosze, napisz mi, jesli wiesz, gdzie sie udac na nauke jezyka, na jakich ulicach sa koledze i , jakie sa numery telefonu do nich.

niestety nie wiem bo nie uczeszczam na takie kursy.
    to sprawdz na http://www.leeds.pl albo w ksiazce telefonicznej

2. 2. Orientujesz sie, czy sa tzw. zerowe klasy ( gdzie ucza anglika )na
    uniwerkach ? podejzewam ze nie ale moze sie myle tutaj kazdy uniwerek ma inne zasady
    NIE NIE MA

3. Ile kosztuje nauka na uniwerku ?
    okolo 2000Ł rocznie

4. Czy sa egzaminy ?
    z tego co wiem NIE tu jest system punktowy najlepiej sprawdz na
    http://www.ucas.ac.uk/
    jest to strona centralnej administracji uniwersyteckiej przez ktora sie sklada podanie ( A level to jest nasza matura )

5. Ile lat trwaja studia ?
    zalezy od kierunku ale od 3 do 6 lat

6. Czy w Leeds sa kierunki ; COS TAM ?
    sprawdz http://www.leeds.ac.uk ale wydaje mi sie ze tak

7. Ile godzin dziennie trwaja studia ?
    musisz miec minimum 100-120 pkt kredytowych na rok co daje max 10-12 przedmiotow na rok ( niektore moga miec nawet 30 pkt) wiec jest to kilkanascie godzin tygodniowo — mozna pracowac w miedzy czasie

ad do pkt 3 mozna dostac dofinansowanie ale przepisy sie zmieniaja od przyszlego roku wiec musisz sprawdzac na ucas i na struniwerku
    mam nadzieje ze pomoglem choc troszke pozdrawiam
    marek
    stypendium jest mozliwe ale dostanie go nie jest juz takie proste ja wlasnie sie o nie staram jak mi sie uda to opisze te procedury

v-tec
    Członek

Ad pkt. 3 zauważę, że ci którzy jeszcze nie rozpoczęli studiów mają lekko przer*^%ne, gdyż dotychczasowe zasady płacenia czesnego (płacisz Ł0 – Ł1,700 w zależności od dochodów w rodzinie, dla Polaków praktycznie zawsze będzie to ta pierwsza kwota) ulegają zmianie i od nowego roku akad. będzie się płacić Ł3,000 niezależnie od dochodów 😥
    (Małe pocieszenie – można wziąć kredyt studencki pokrywający 100% czesnego).
    Dla obecnych studentów zasady się nie zmieniają.
    Btw. w Szkocji czesne jest dużo niższe – obecnie Ł0, od przyszłego roku Ł1,200 albo jakoś tak dokł. nie pamiętam.

mar3k21
    Participant

3000 rocznie to jest max, mozesz dostac dofinansowanie ( nie pamietam jak to sie to nazywa ale cos ala aklimatyzacyjne ) wiec nie jest tak strasznie a nawet jak wezmiesz kredyt to bedziesz splacac przez powiedzmy 5 lat to 150 miesiecznie to chyba jest nie tak strasznie

Fiasko
    Participant

Apropos Studiow, czy ktos sie orientuje gdzie jest ARCHEOLOGIA w leeds… ?

Fiasko
    Participant

Domyslam sie ze … nikt 😛

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.