Strona główna Działy Mieszkanie Pokój w mieszkaniu – co trzeba wiedzieć o umowach i wynajmie

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 91)
  • Autor
    Wpisy
    M I K E
    Participant

Po pierwsze – okres wypowiedzenia umowy najmu, jak stanowi prawo, wynosi 1 miesiac (o ile nie podpisalas umowy mowiacej inaczej)

Po drugie – to wlasciciel odpowiada calkowicie za stan techniczny lokalu/domu/mieszkania i do niego nalezy usuwanie wszlekich usterek

Po trzecie – tzw.BOND (zastaw/kaucja) musi byc zwrocona najemcy jesli dom/mieszkanie z ktorego sie wyprowadzacie jest w takim samym stanie, jak w dniu w ktorym sie wprowadziliscie. Zlamanie ktoregokolwiek z punktow umowy grozi tym, ze wasz landlord nie zwroci kaucji.

Przy tak krotkim czasie najmu, mysle, ze trzeba zmusic wlasciciela do usuniecia usterek oraz dac mu (wymagany w umowie) czas wypowiedzenia (tak aby nie stracic kaucji). Z doswiadczenia wiem, ze zajmuje im to bardzo wiele czasu wiec chyba lepiej poczekac do konca umowy, a w miedzyczasie szukac czegos lepszego.

krzysiekc
    Participant

witam wszystkich. czy móglby mi ktos podpowiedziec czy jest mozliwosc rozwiazania umowy z agencja? umowe podpisalismy z kolega miesiac temu, na okres 6 miesiecy, ale za jakis czas reszta wspólokatoruw bedzie musiala wyjechac i zostaniemy z wysokim czynszem. czy jest mozliwosc wypowiedzenia umowy agencji, za pomoc z góry dziekuje

Malgon
    Participant

przeczytaj uwaznie kontrakt , ktory podpisaliscie z agencja (tenency agreement) tam beda warunki wypowiedzenia.

krzysiekc
    Participant

w umowie napisane jest tylko ze okres wypowiedzenia przez landlorda wynosi 2 m-ce, natomiast o lokatorach nie mowy. w agencji natomiast powiedziano ze przy rezygnacji z umowy trzeba zaplacic za caly okres jej trwania. jakos mi sie w to nie chce wierzyc. dzieki za pomoc 🙂

bebec8
    Participant

Wlasnie to przerabialam i pewnie obowiazuje Cie 2 miesieczny okres wypowiedzenia (napewno musi byc w umowie) i musisz za niego zaplacic, chyba ze agencja znajdzie kogos wczesniej na to mieszkanie, ale to TY musisz o to poprosic.Oczywiscie otrzymasz swoj bond jezeli wszystko bedzie ok.

krzysiekc
    Participant

wedlug wszystkich informacji ktore znalazlem na ten temat okres wypowiedzenia umowy landlordowi wynosi 1 miesiac.

tonieja
    Członek

[quote:7b8831c4fe]czy jest mozliwosc rozwiazania umowy z agencja[/quote]

Z tego co wiem kazdy kontrakt mozna rozwiazac z zachowaniem okresu wypowiedzenia.

[quote:7b8831c4fe]w umowie napisane jest tylko ze okres wypowiedzenia przez landlorda wynosi 2 m-ce, natomiast o lokatorach nie mowy. w agencji natomiast powiedziano ze przy rezygnacji z umowy trzeba zaplacic za caly okres jej trwania. jakos mi sie w to nie chce wierzyc.[/quote]

Wiem rowniez ze nie zawsze warunki kontraktu sa wiazace. Mam na mysli sytuacje, kiedy naruszaja one nadrzedne/ogolne regulacje prawne. Po prostu taki kontrakt moze dac Tobie prawo do czegos ale nie moze prawa od Ciebie zabrac (http://england.shelter.org.uk/advice/advice-3179.cfm#wipLive-10065-2).

Niestety tylko tyle moge nadmienic w tej chwili.

Miro
    Członek

a co zrobic jesli miesiac temu wprowadzilem sie do meiszkania podpisalismy umowe na 6 miesiecy ale teraz dostalem prace daleko ok 80 km od miejsca zamieszaknia i chcialbym sie przeprowadzic .mieszkanie jest ok bond byl maly bo 50 funtow wiec nie zalezy mi na nim.

Jasmine
    Participant

hejka, mam pytanko…wypelniam wlasnie formularz zeby wynajac mieszkanie od agencji (tak nawiasem mowiac to b.duzo tego) ale nie o to chodzi-trzeba tam podac dwoj obecny adres i tu pojawia sie problem bo ja przeprowadzilam sie do leeds niecaly miesiac temu i poki co mieszkam u znajomych. oczywiscie moge im podac dokumeny z poprzedniego mieszkania (mieszkalam tam ponad rok) ale to nie nie bedzie adres aktualny. myslicie ze moze miec to jakis wplyw na to czy bede mogla wynajac mieszkanie?dodam tez ze mam stala prace. z gory dziekuje za odpowiedz. pozdro.

scavenger
    Członek

To, że masz stałą pracę to bardzo dobrze, ale oni i tak muszą to sami sprawdzić, zlecą to firmie (ty za to dodatkowo zapłacisz), która skontaktuje się z twoim pracodawcą. To czy mieszkasz w hotelu czy u znajomych to bez znaczenia, po to chcesz wynająć właśnie, żeby być u siebie. To, że tu mieszkasz to dobrze, będziesz mogła mieć łatwo opinię , że jesteś OK ot twoich znajomych. Jeszcze mogą poprosić o telefon kogoś z Polski, kto zna cię kilka lat co najmniej, kto by potwierdził, że nie balujesz po nocach.

v-tec
    Członek

Czytuje się także na tym forum o włamaniach i kradzieżach z mieszkań, pokojów i domów. Takie wypadki są i będą, dlatego warto ubezpieczyć cenne rzeczy. Jeżeli wynajmujemy pokój czy dom będzie interesować nas ubezpieczenie zawartości lokalu (content) a nie samej nieruchomości. Wszystkie ubezpieczalnie oferują taką polisę w cenie od kilku funtów miesięcznie – nie tak wiele za peace of mind. Odszkodowanie dostaniemy w przypadku kradzieży z włamaniem lub bez – kiedy np. okaże się że ktoś miał drugi komplet kluczy od naszego pokoju i wszedł pod naszą nieobecność, ale także jeśli wykorzystał naszą nieuwagę i dokonał kradzieży gdy wyszliśmy na krótko np. do kuchni (ale już opuszczając pokój na dłużej musimy zamknąć na klucz). Aby otrzymać odszkodowanie należy obowiązkowo zgłosić zdarzenie na policję (0845 6060 247) i mieć rachunki albo inne dowody posiadania utraconych przedmiotów (zdjęcia, opakowania, karty gwarancyjne). Również utrata niewielkiej sumy gotówki (np. kradzież portfela) będzie zrekompensowana, za to raczej nie należy liczyć na zwrot kosztów wyrobienia np. utraconego paszportu. Ubezpieczalnie niechętnie wypłacają gotówkę, robią to dopiero gdy nie mogą zwrócić straty w naturze lub bonach którymi możemy zapłacić gdy odkupujemy sprzęty.

tonieja
    Członek

Ubezpieczalnie zabezpieczaja sie umieszczajac warunki, ktorych niespelnienie podwaza sens umowy. Przykladem jest ilosc i stopien bezpieczenstwa zamkow montowanych w drzwiach i oknach, posiadanie intercomu czy schodow pozarowych. Nie wiem rowniez jak reaguja na podawanie danych niezgodnych z prawda, np odnosnie wieku budynku, sposobu wykonczenia dachu albo historii budynku w kontekscie zdarzen losowych. Nawet jezeli chcemy podac te dane prawidlowo, to czasem jest to niemozliwe.

Moze ktos mial przygode z ubezpieczalnia ktora odmawiala wyplacenia pieniedzy na podstawie w/w?

v-tec
    Członek

Niedawno miałem przygodę z włamaniem i nie było żadnych problemów z ubezpieczlnią o których wspominasz. Co do warunków to jest napisane m. in. że drzwi wejściowe muszą mieć zamek zamykany kluczem o to chyba nietrudno. Pytań o historię zdarzeń losowych nie miałem (ubezpieczam tylko content)

lemieuxleeds
    Participant

vitec a jaki masz insurance znaczy chodzi mi o firme

v-tec
    Członek

Churchill

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 91)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.