Strona główna › Działy › Mieszkanie › Pokój w mieszkaniu – co trzeba wiedzieć o umowach i wynajmie
[quote:d97f7caa17]Jeżeli dom jest wynajmowany więcej niż dwóm osobom nie stanowiącym jednego gospodarstwa domowego, nazywany jest House of Multiple Occupation (HMO). Podlega wtedy przepisom okreslajacym np. ilosc lazienek, sypialni itp na okreslona ilosc osob[/quote]
A czy ktos moze powiedziec cos wiecej o szczegolach w przypadku wynajecia domu na zaszadzie HMO?
Tzn chodzi mi o przepisy ile lazienek, sypialni na ile osob, itp.??
Lub gdzie mozna takie regulacje znalezc (jakis link) ??
s’il vou plait:
http://www.nihe.gov.uk/publications/reports/HMOstandards.pdf
merçi
🙂
Ciekawe jak te wytyczne maja sie do realnych warunkow …
bo to czego ja doswiadczylem (nie byly to co prawda przykre doswiadczenia) to ten dokument sobie, a rzeczywistosc sobie.
Ciekawe czy sa jakies konsekwencje dla landolordow, ktorzy nie przestrzegaja standardow wyszczegolnionych w tym dokumencie?
I kto ma te konsekwencje wyciagac ?
Z praktyki wiem ze nawet anglielscy landlordowie, ktorzy wynajmuja innym anglikom nie stosuja tych standardow…
Ciekawe jak te wytyczne maja sie do realnych warunkow …
bo to czego ja doswiadczylem (nie byly to co prawda przykre doswiadczenia) to ten dokument sobie, a rzeczywistosc sobie.
Ciekawe czy sa jakies konsekwencje dla landolordow, ktorzy nie przestrzegaja standardow wyszczegolnionych w tym dokumencie?
I kto ma te konsekwencje wyciagac ?
Z praktyki wiem ze nawet anglielscy landlordowie, ktorzy wynajmuja innym anglikom nie stosuja tych standardow…
HMO nadzoruja urzednicy lokalnego council’u, z wydziału Housing. Tam tez nalezy sie zwrocic jezeli dom w ktorym mieszkamy nie spelnia wymogow. Landlord nie przestrzegajacy standardow powinien dostosowac budynek a jezeli tego nie zrobi council moze mu cofnac licencje.
Gdy landlord nie posiada licencji, może zostać ukarany grzywną do £20,000. Co wiecej, lokatorzy maja wowczas prawo wystapic do councilu o nalozenie na landlorda obowiazku zwrotu pobranego czynszu.
[quote:e7f01f66b5] (…)Z jednym zastrzeżeniem: jeżeli wynajmujecie dom, umowa z landlordem z reguly zabrania podnajmowania jakichkolwiek pomieszczen obcym osobom. (…)
Gorzej gdy nie ma umowy, landlord nieznany, bo jest jakiś pośrednik, który wszystko kasuje, nie daje kontraktu, a jak się zupa wylewa, to okazuje się, że landlord nie ma pojęcia co wyrabia pośrednik i nie wyraża zgody na mieszkanie 7 osób w mieszkaniu przeznaczonym dla np. 4…
Tymczasem agencja wynajmująca chatę landlordowi kręci i wygaduje dziwne rzeczy na potrzeby klientów.
Tak że przepisy swoje, agencje (zwłaszcza te azjatyckie) swoje, pośrednicy swoje, a życiem życiem…
Tak jak słynny nasz "landlord" Marcin (ten od Przemka G)., agencja dla której pracuje (na Meanwood Road- szybko się dorabiają niektórzy szefowie takich agencji…Carrera jak nowiutka…). Wszystko na opak, tylko że bulić na cały ten zafajdany interes, muszą jakże często nieświadomi Polacy….[/quote] PRZYJDZIE i czas na R..na,Jeb. blachary z Torunia Renatke i jeb..frajerow-zlodzieji ze szczecina grzesiu i spolka
Potrzebuje szybkiej porady.
W tym tygodniu podpisalem umowe z Agencja mieszkaniowa lecz chce z niej zrezygnowac. Slyszalem od kolegi ze w UE do 5dni moge zrezygnowac z umowy bez zadnych konsekfencji.
Czy to jest prawda? I w razie czego na co (jaki przepis) moge sie powolywac.
Szukalem ale sam nic nie znalazlem- a potrzebuje szybkiej odpowiedzi.
Przejżyj dokładnie umowę, tam musi być coś o warunkach i terminach rozwiązania umowy,czy odstąpienia od niej. Jeżeli nic takiego nie ma, to (poza tym,że jakiś dureń ją skonstruował), zawsze można się z niej wycofać "z ważnych powodów", o ile oczywiście nie jest to "rażąco krzywdzące" dla drugiej strony umowy, tzn.np. wynajmujący miał wcześniej mnóstwo fspaniałych ofert od innych, a teraz nie ma, bo liczył na zawiązanie umowy z Tobą (przed sądem musiałby to udowodnić i myślę, że by mu to nawet do głowy nie przyszło).
Z drugiej strony jeżeli w umowie są postanowienia, które z kolei "rażąco krzywdziłyby" Ciebie, np. duża kara umowna, albo jakiś bardzo długi termin wypowiedzenia, całkowite wyłączenie możliwości wypowiedzenia "z ważnych powodów"- to takie postanowienia nie wiążą z mocy prawa.
Co prawda jestem polskim prawnikiem, ale te podstawowe zasady prawa cywilnego są na szczęście stosowane w każdym państwie prawa.
Radzę:powołaj się na jakiś ważny powód, którego zaistnienia nie mogłeś przewidzieć w chwili podpisania umowy.
Ale podkreślam PRZEJŻYJ DOKŁADNIE UMOWĘ!
W razie czego służę pomocą 🙂
Ps: pierwszy raz słyszę o tym wspólnym terminie 5-cio dniowym, czy mógłbyś powiedzieć gdzie to kolega wyczytał?
Pozdrawiam
Witam
Mam pytanie: co dokładnie powinna zawierać umowa o wynajem pokoju.
Mam wzór umowy i na niej jest tylko imię i nazwisko oraz nr tel. kom. landlorda. Czy nie powinno być wiecej jego danych?
A może macie jakiś link z wzorem takiej umowy?
Dzieki, pozdrawiam
Witam
Mam pytanie: co dokładnie powinna zawierać umowa o wynajem pokoju.
Mam wzór umowy i na niej jest tylko imię i nazwisko oraz nr tel. kom. landlorda. Czy nie powinno być wiecej jego danych?
A może macie jakiś link z wzorem takiej umowy?
Dzieki, pozdrawiam
Tutaj masz linka:
http://www.studentaccommodationuk.com/tenancy_agreement.htm
moge Ci tez podeslac przykladowy w wordzie tylko podaj maila
jak widac w takiej umowie powinno byc duzo wiecej niz tylko inie i nazwisko…
lewa102@wp.pl
Dzięki i pozdro
troche inny temat.wynajmowalem przez ostatnie pare mscy pokoj od kumpla ale nie bylem zarejestrowany w agenji mieszkaniowej .chcialbym zmienic teraz dom na wlasny z agencji ale wymagaja referenji od landlorda ktory nic o mnie nie wiedzial 😀 co radzicie?
Zapytaj, czy chodzi o referencje w znaczeniu opinii o Tobie jako lokatorze, czy jako poświadczenia, że już gdzieś tu mieszkałeś.
Bywa, że można uniknąć referencji, skoro się np. dopiero co przyjechało, ale jeśli chodzi im o poprzedni pobyt w znaczeniu, że nie przyleciałeś, żeby zaraz odlecieć, to pytanie czy masz jakieś rachunki na swoje nazwisko, czy wszystko było na kolegę?
Mało kto wie, że tak problematyczne potwierdzenie adresu (poprzedniego również), łatwo zdobyć. Wystarczy zadzwonić do dostawcy energii i podać kto mieszka. Oni nie sprawdzają, chcą tylko aby płacić rachunki. I rachuneczek przychodzi nawet na trzy różne osoby. 😀 Nieważne, że jedna z nich zaraz się wyprowadzi i mieszka zaledwie miesiąc.
Anglicy bardzo niechętnie fałszują rzeczywistość, więc raczej nie namówisz nieznanego Ci landlorda żeby Cię zaopiniował. Ale nie sądzę, aby agencja mogła sprawdzić, czy faktycznie pod prywatnym adresem mieszkałeś, więc poproś jakiegoś znajomego Anglika, aby chociaż zaopiniował Ciebie jako człowieka a nie lokatora. A może pójdzie Ci na rękę? ❓
wielkie dzieki za pomoc . coz zastanawialem sie jeszcze czy nie sprobowac nakrecic temat ze siedze dopiero 1 msc ale zobacze dzisiaj ide do agencji wiec moze cos zalatwie dzieki
witam dzis domnie zadzwonil landlord i poprosil zebym mu wystawil czeki z data platnosci za kazdy miesiac do konca umowy,gdyz tak bedzie "Mi"(nie jemu tylko mi 🙂 ) wygodniej czy jesli sie nei zgodze ma prawo tego odemnie rzadac?? nawet jesli ma to i tak mu pewnie nie zaplace 🙂 ale pytam zeby sie upewenic