Strona główna › Działy › Mieszkanie › Pokój w mieszkaniu – co trzeba wiedzieć o umowach i wynajmie
Witam ponownie :))
Mam jeszcze jedno pytanko: jeżeli wynajmuję mieszkanie przez agencję, w mieszkaniu mam dwa pokoje i jeden pokój postanowiłam wynająć np dla dwóch osób to czy muszę o takim fakci powiedomić agencje i czy oni pobierają za to jeszcze jekies dodatkowe opłaty??
Czy jak mam wynajete mieszkanie na siebie to agencje juz to nie obchodzi i moge robić co chce i wynajmować pokój dla tylu osób ile mi sie podoba??
Z góry dziękuję za info !!!!!!!! 🙂
Pozdrawiam wszystkich szerdecznie!!!!
Umowa najmu na ogół zawiera zakaz podnajmowania oraz przechowywania w lokalu innych osób.
Aha ale można się z agencja jakoś dogadac tzn dodać jakiś załącznik do umowy odnośnie podnajęcia pokoju dla np 2 osób?? Czy jak podpisuję umowe w której jest zakaz to nie ma bata -nie moge i tyle???
Jesli agencja sie zgodzi (w co niestety watpie) to nie sadze zebys to Ty dostawala ewentualny czynsz. Mozesz (a nawet powinnas) im zglosic dodatkowe osoby ale raczej nastapi wtedy zwiekszenie czynszu ktory bedzie wymagany od Ciebie 8) a jesli jednak zdecydujesz sie na „podnajem” omijajc agencje to moze sie to skonczyc tym ze dostaniesz „wilczy bilet” w kazdej agencji ktora dziala u Was w miescie.
Pzodrawiam
🙁 już cos o tym czytałam na forum i tak właśnie myślałam ze są małe szanse na podnajem ;( to wielka lipa ❗ ❗ ❗
Ale trzeba to zaakceptowac lub znaleść tańsze mieszkanie 😕
🙁 już cos o tym czytałam na forum i tak właśnie myślałam ze są małe szanse na podnajem ;( to wielka lipa ❗ ❗ ❗
Ale trzeba to zaakceptowac lub znaleść tańsze mieszkanie 😕
Jednak życie pokazuje co innego.
Znam bardzo wiele osób które mieszkają razem z osobą wynajmujaca mieszkanie z agencji.
Nie zglaszaja tego faktu do agencji. Agencja daje wiare temu co mowi wynajmujacy, nie wnika co sie dzieje w mieszkaniu (1 przyklad: w ciagu roku byli jeden raz zeby sprawdzic czy wszystko OK, nie wnikali kto mieszka tylko czy nie jest zniszczone mieszkanie; przyjeli uwagi wynajmujacego i wymienili okna na swoj koszt; Ag: Hawkins – polecam, chociaz slyszalem odmienne zdania).
Inaczej: sam mieszkam u znajomego ktory wynajmuje dom od agencji. Zadnych problemow, nikt nie wnika.
pzdr
Chce wyjechac do Anglii do Anglii na 3 miesiace i wynajac jakies mieszkanie. Jednak przeczytalem, ze minimalny okres najmu to 6 miesiecy. Czy jest mozliwosc wynajecia mieszkania na 3 miesiace?
Chce wyjechac do Anglii do Anglii na 3 miesiace i wynajac jakies mieszkanie. Jednak przeczytalem, ze minimalny okres najmu to 6 miesiecy. Czy jest mozliwosc wynajecia mieszkania na 3 miesiace?
Teoretycznie tak, ale niemal na pewno będzie to bez umowy, na zasadzie doklejenia do osób już mieszkających na chacie. Czasem tak jest nawet lepiej, nieoficjalni płacą być może mniejsze rachunki za Council Tax, a czasami wcale ich nie płacą. Jedyna wada; brak dokumentów z potwierdzeniem adresu (rachunki). Jedyne ryzyko; uważać z kim się zadajemy i komu i za co płacimy…
Trzeba takich okazji szukać w ogłoszeniach.
Zapomnialem napisac, ze wyjezdzamy w cztery osoby. Raczej bedzie ciezko nas do kogos dokleic :?.
Jesli za wynajem mieszkania placi sie 500 funtow na miesiac i mieszka sie w nim w 4 osoby, to ile w przyblizeniu wyniesie council tax?
Tak wlasnie jak fatamorgana powiedzial…
szukaj w ogloszeniach mysle ze nie bylobym ogromnego problemu znalezc np dwa pokoje w jakims duzym domu..
widzialam wiele ogloszen bywajac w dzielnicach jak Hide Park czy headingley…to sa bardziej studenckie dzielnice i jest tam wiele wielosypialniowych domow i mnostwo ogloszen dokola…dom przy domu z ogloszeniami ze sypialnie do wynajecia np w 8 sypialniowej chatce…
I w wiekszosci nie ma okreslonego czasu takiego np 6 miesiecy..
Powodzonka
..jesli chodzi o Council tax..to ja za 2 sypialniowa chatke mieszkajac w dwie osoby place £93/miesiac
ale to zalezy od wielu czynnikow jak nawet lokalizacja chatki czy jestes studentem ( …w uk) iwelkosc domu ilosc mieszkajacych itp itd..
o widze ze jestes z Gdanska ..hehe ja tez fajnie ze ktos a moich okolic zjezdza tutaj ..jest tu nie wiele osob w pomorza..moze ja nie wiele spotkalam jak narazie jedynie 2 osoby a was tu az czterech zjezdza super
..powodzonka jeszcze raz..
Jesli za wynajem mieszkania placi sie 500 funtow na miesiac i mieszka sie w nim w 4 osoby, to ile w przyblizeniu wyniesie council tax?
Licz z górką Ł100/mies. (zależy od wartości domu, a nie od wysokości czynszu ani ilości osób)
Pytam sie na tym forum, bo jest ono najlepsze :). Ale niestety nie bede w Leeds, bo bede jechal do Manchesteru.
Pytam sie na tym forum, bo jest ono najlepsze :). Ale niestety nie bede w Leeds, bo bede jechal do Manchesteru.
Miło nam….a co do Manchesteru, to tam zasady wynajmu są raczej takie same….i takie same sposoby na ich obejście.
Pozdrowienia.
Co do umowy to jes to nie prawda.Mozna podpisac umowe na 3 miesiace.
pozdrawiam
Co do umowy to jes to nie prawda.Mozna podpisac umowe na 3 miesiace.
pozdrawiam
(…)Teoretycznie tak, ale niemal na pewno będzie to bez umowy(…)
Rzecz w tym, że niemal wszyscy Landlordowie wymagają pół roku. Mało kto słyszy o kwartale.