Witam bardzo serdecznie! Stronkę odnalazłam calkiem przypadkowo i musze przyznać ze jest rewelacyjna, az ciezko mi bylo uwierzyc ze w Leeds mieszka tak skondensowana polska spolecznosc. Bardzo mnie to cieszy bo aktualnie jestem na ostatnim roku liceum, po maturze wyjezdzam do Anglii. Wakacje 2005 spedzilam wlasnie w Anglii, do Leeds dojechalam AUTOBUSEM (calkiem niezlych 26 godzin na awiomarinie :))
a z Leeds prosto do Skipton, bardzo mila miejscowosc oddalona od Leeds o jakies 120 km. Mysle ze tam tez sie wybiore po raz drugi, tam sa moi znajomi… Pracowalam, zylam na wlasny rachunek i bylo calkiem niezle, tylko ze byly to tylko dwa miesiace a teraz to pewnie bedzie wyjazd na juz bardziej zachodzacy o pobyt na stale- troszke ta mysl mnie przeraza.
Przez pierwszy rok chce pracowac i pozalatwiac wszystkie dokumenty, zmienic prawko i dowod zalozyc konto w banku- ustawic sie w miare swobodnie no i przez rok uczyc sie w colleg’u, po roku chcialabym studiowac i wlasnie ta sprawa mnie zastanawia, jak to jest ze studiami w Anglii dla polakow, czy sa przyznawane stypendia na tych samych zasadach jak z dokumentacja, kierunkami egzaminami… tyle pytan 🙂
moze ktos bylby chetny udzielic mi odpowiedzi na kilka z nich no i moze poodpisywac na kilka maili- nie mam co prawda stalego dostepu do internetu ale w miare mozliwosci bede sie starala odpisywac 🙂
strasznie dlugi post… Pozdrawiam bardzo serdecznie, tym co tesknia za Polska przysylam duzeee ilosci pozytywnej energii. Do uslyszenia!