Strona główna › Działy › Hyde Park › Dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii
Moze ktos mial doswiadczenia zwiazane z wyrabianiem paszportu, numeru PESEL itp dla dziecka ktore bylo urodzone w Wielkiej Brytanii. Przy skladaniu wniosku paszportowego wymagany jest polski skrocony akt urodzenia (ktorego jakby nie mamy) do tego zakladam ze bedzie nam potrzebny adres zameldowania dziecka w Polsce (ktorego nie mamy tym bardziej 😕 ). Jesli ktokolwiek przechodzil przez cos podobnego prosilbym o pare slow wsparcia i pociechy 😆
Do tego dochodzi jeszcze lokalny akt slubu (ktory jak reszta jest dokumentem angielskim).
Pozdrawiam
PS
Przez dwa tygodnie probowalem (i nadal bede probowal) skontaktowac sie z dzialem prawnym naszego konsulatu i niestety nikt nie podnosil sluchawki za to pare razy udalo mi sie porozmawiac z przemila pania ktora mnie tam przelaczala (tutaj pozdrowie ta pania) moze ktos wie co wydarzylo sie w dziale prawnym naszego konsulatu, moze to grypa jakas lub cos jakby gorszego 8)
Woyth, czy to ma oznaczać że rodzinka się powiększyła, czy zaszłości załatwiasz?
Dawno, dawno temu wyrabiałem paszport dla córki w Niemczech, no problem, metrykę urodzenia masz na pewno (nie musi być polska, choć może poproszą o tłumaczenie), to samo dotyczy ślubu, a konsulat nie wymaga zameldowania w kraju aby wystawić paszport (byłaby to pewna sprzeczność, nie sądzisz?). Co do pesla to chyba tylko mieszkającym w Polsce przysługuje, ale to żadna strata, poza tym jak kiedykolwiek powrócisz do kraju to możesz poprosić o polską metrykę i wtedy także pesel dostaniesz.
Sie powiekszyla 15.10.05 o godzinie 17.00 o jedna 3.5 kg (7.11 lbs) dziewczynke 😀
Informacje znalazlem na stronach naszego konsulatu
http://www.polishconsulate.co.uk/_pl/paszportowy_pass_dziecko.php
Pytanie zadalem na Forum ze wzgledu na drobne problemy z lacznoscia pomiedzy mna a Konsulatem (ktore licze wkrotce zostana rozwiazane bo na pewno jest to tylko problem techniczny 8) )
Pozdrawiam
PS
Nadal nie moge odkryc dlaczego na stronie Konsulatu nie ma drukow (oprocz formularza wizowego), ktore mozna pobrac i wydrukowac samemu. Mogloby to ograniczyc liczbe odwiedzajacych i oszczedzic niektorym kosztownego dojazdu do Londynu lub Edynburga. A urzednicy na pewno sa zbyt zajeci podczas godzin urzedowania (14 godzin w ciagu tygodnia dla interesantow) zeby dodatkowo martwic sie o te sierotki ktore przybyly tylko w sprawie pobrania druczku.
Sie powiekszyla 15.10.05 o godzinie 17.00 o jedna 3.5 kg (7.11 lbs) dziewczynke 😀
No to gratulacje!!
Tylko dlaczego dopiero teraz informujesz gawiedz ?? 🙂 Pepkowe?? 😉
Pozdrawiamy,
R&B
Zajety kapke bylem przy pieluchach i innych takich 😳
Dziekujemy za gratulacje i pozdrawiamy
A&W&E
PS
Chwilowo swiezo upieczona mamusia i ogromnie dumny tatus sa dosc mocno zajeci ale kwestia pepkowego pozostaje nadal kwestia otwarta 😀
Gratulacje dla rodziców i wszystkiego dobrego dla małej (może tak imię zdradzisz ❓ )
Co do dokumentów do pobrania ze strony, to widzę że przywykłeś już do angielskich standardów, nie zapominaj więc, że konsulat przedstawicielem państwa polskiego jest! A teraz spadaj bo pora karmienia się zbliża 😆
Widzę, że Radość powrócili na Forum, trzymajcie się i take it easy 🙂
Dziekuje za gratulacje, maluch ma na imie Emily.
Nie bardzo wiem jak odniesc sie do dalszej czesci postu – widze ze dzialasz v-tecu zgodnie z zasada „kija i marchewki” – najpierw gratulacjami uspokajasz i wyciszasz a nastepnie pala w leb niespodziewanie i to wtedy kiedy juz zaczalem sie cieszyc z gratulacji 😀
Tatus nie karmi ze wzgledow fizjologicznych ta czescia zajmuje sie mamusia. Tatus w pozniejszym okresie rozwoju bedzie mogl pokazac dziecku jak zachowac sie w klubogospodzie lub tez wprowadzic dziecko w tajniki innych niezbednych do zycia w spoleczenstwie zdolnosci 8)
Pozdrawiam
woyth, już pożartować sobie nie można ❓ 😕
Alez oczywiscie ze mozna Drogi V-tecu 😀
Pozdrawiam
Tak zupelnie przy okazji wczesniej napisalem ze nie mozna sciagnac dokumentow ze strony konsulatu i tak faktycznie jest………….ale ❗ ❗
Wyslalem maila do konsulatu z prosba o przeslanie wnioskow i……. otrzymalem informacje ze potrzebne dokumenty zostana wyslane na moj adres i po paru dniach faktycznie otrzymalem te dokumenty 😀 nie jest wiec tak straszliwie nie bede musial czekac w dlugiej kolejce w celu uzyskania druczku i bardzo mnie to zycie ulatwi 8)
Pozdrawiam tych ktorzy przyczynili sie do tego ze mozna to zalatwic za pomoca poczty i emaili.
Zalatwianie paszportu mozna skrocic i znacznie zredukowac koszty zalatwiajac polowe w Polsce. Po pierwsze trzeba umiejscowic metryke w polsce najlepiej w Urzedzie Stanu Cywilnego gdzie sie ostatnio mieszkalo (mozna o to poprosic dziadkow albo zalatwic bedac w PL) roznica w cenie jest znaczna, bo w Polsce kosztuje to ok 30-40 zl plus oplata za tlumaczenie metryki u tlumacza przysieglego a tu to pewnie juz wiesz bo cennik tez napewno ci wyslali – acha i czeka sie na to kilka dni (ja czekalam 2). Potem nalezy uzyskac PESEL – najlatwiej jak dziadek zamelduje dziecko u siebie :)… dostaje sie numer w ciagu miesiaca i znowu, jesli zna sie pania z urzedu, to mozna dostac po 2 tygodniach. majac PESEL wystarczy juz tylko zrobic zdjecia i zlozyc wniosek paszportowy. Do wyrobienia paszportu dziecku potrzebni sa OBOJE rodzice czyli to juz raczej musicie zalatwic w konsulacie. Po odbior moze pojsc jeden rodzic :)… To nie jest takie straszne… da sie przezyc 😉
Gratulacje szczesliwym rodzicom 😀
Dziekuje za podpowiedzi. Sprawdzilem rowniez co powinienem zrobic na stronie konsulatu ale nie bylem pewien (i nadal nie jestem) czy uda sie zalatwic formalnosci w Polsce bez naszego (rodzicow) udzialu, szczegolnie meldunek ( ❓ ❗ ) w Polsce, nie wiem czy mam wystawiac jakies upowaznienie dla osoby ktora bedzie to zalatwiac czy jak 😕 Paszport zamierzamy wyrabiac tutaj ale reszte faktycznie chcielismy zalatwic w Polsce poprzez dziadkow na przyklad 8)
Pozdrawiam
PS
Dziekujemy za gratulacje (szczesliwi rodzice) 😀
Bardzo, ale to bardzo GRATULUJE narodzin córki. Ciesze sie razem z Wami zycze maluchowi zdrowka a Wam jak najwiecej przespanych nocy 🙂 Moja corka byla wprost idealna jezeli chodzilo o noc 🙂
Chyba sie zerwe z choinki ale czy Emily nie bedzie obywqatelka Wielkiej Brytani?
Woyth, call me fool, ale nie rozumiem po co chcesz zameldować dziecko w Polsce? Chyba dlatego, że meldunek to od dawna fikcja i NIKT nie mieszka tam, gdzie jest zameldowany, a więc chcesz się dostosować do ogółu 😆 (tylko mi nie pisz, że konsulat nie wyda paszportu bez zameldowania)
Pytanie Kaliko nie jest takie bez sensu, niektóre kraje jak USA przyznają obywatelstwo wszystkim urodzonym na ich terytorium. Nie wiem jak jest w UK, ale z pewnością osoba zainteresowana czyli woyth uruchomi teraz wyszukiwarkę i udzieli nam wyczerpującej odpowiedzi 😉
Szczerze powiedziawszy to nie chce meldowac dziecka w Polsce ale wydawalo mi sie ze bez tego ani rusz 8)
Osoba zainteresowana czyli ja uruchomila wyszukiwarke jakis czas temu i wyszukala numery telefonu i zadzwonila do odpowiedniego urzedu gdzie dowiedziala sie ze dziecko urodzone w GB bedzie obywatelem brytyjskim jesli chociaz jedno z rodzicow ma obywatelstwo brytyjskie 😀
Pozdrawiam
PS
Kaliko bardzo, BARDZO dziekujemy za gratulacje. Z przesypianiem nocy jest troche roznie na razie nie udalo nam sie przespac calej 😕 ale jestesmy pelni nadziei ze niedlugo sie to zmieni 😀