Strona główna Działy Hyde Park z leeds do pragi…a jak do polski???

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Moniqa20
    Członek

mam zamiar wrocic do polski na swieta…kupilam wiec bilet ….bardzo tani ..minus jest ten ze do pragi….z pragi musze sie dostac do polski…myslalam o pociagu…ale nie wiem jak ja sie tam odnajde ..jak odnajde jakas stacje….
    moze ktos podrozowal do angli przez prage i moze udzielic mi jakis konkretnych wskazowek albo informacji ????? 😯 😕 ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓

v-tec
    Członek

Z lotniska jedziesz na Hlavni Nadrazi (dworzec gł.), najpierw busem do końca linii, potem metrem, niestety nie pamiętam nrów linii, albo weź taxi (uwaga pazerni taryfiarze 🙂 zapytaj o cenę najpierw).
    A gdzie szukać rozkładu pociągów to wiesz na pewno ( http://www.pkp.com.pl )

Z Pragi do Wwy można także lecieć centralwings.

Moniqa20
    Członek

rozklady pociagow znam tylko ….troche strach tak samemu po pradze jakimis busami…czy metrami….ehhhh….co cie nie zabije to cie wzmocni jakos sobie dam rade….ale jezeli ktos zna numery tych busow i metra to by bylo super
    a do warszawy nie potrzebuje sie dostac tylko do wroclawia… 😛

KowalBB
    Participant

Witajcie

Własnie na przełomie 2005/2006 leciałem z Leeds/Bradford do Pragi (Praha) a później jechałem pociągiem do Czeskiego Cieszyna, a następnie samochodem na południe Polski.

Jeśli chodzi o poruszanie się w Pradze to sprawa wygląda następująco:

Wychodząc z lotniska na przeciwko wyjścia znajduje się przystanek, wpier trzeba kupić bilet w maszynie za 20 koron na osobe + 10 koron za bagaż(podobno trzeba). Następnie autobusem nr 119 jedziemy na koniec trasy – Dejvicka, tam wysiadamy i obok po lewej mamy zejście do metra ( czasem brakuje schodów ruchomych więc trzeba szukać windy dla inwalidów bądź dźwigać ręcznie co nie należy do przyjemności – lepiej mieć ze sobą tragarza tak jak miała moja dziewczyna :))) ). W metrze nie kupujemy już biletów ponieważ te zakupione na początku tutaj są nadal aktywne, dlatego kierujemy się do metra A i jedziemy aż do Museum, tam wysiadamy i wychodzimy na powierzchnię kierując się na Hlavni Nadrazi (dworzec gł.) 5-10 min. Bilet do Czeskiego Cieszyna Inter City kosztował 320 Koron na osobę. Trasa nie należy do najłatwiejszych za pierwszym podejściem ale przynajmniej do jednych z tańszych :). Gdy wracaliśmy z Polski tą samą drogą było już łatwiej.

Życzę powodzenia

P.s. w metrze można przesiąść się w Museum na metro C i podjechać jeden przystanek do Hl.N. – ale jak kto woli.

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.