Witajcie
Własnie na przełomie 2005/2006 leciałem z Leeds/Bradford do Pragi (Praha) a później jechałem pociągiem do Czeskiego Cieszyna, a następnie samochodem na południe Polski.
Jeśli chodzi o poruszanie się w Pradze to sprawa wygląda następująco:
Wychodząc z lotniska na przeciwko wyjścia znajduje się przystanek, wpier trzeba kupić bilet w maszynie za 20 koron na osobe + 10 koron za bagaż(podobno trzeba). Następnie autobusem nr 119 jedziemy na koniec trasy – Dejvicka, tam wysiadamy i obok po lewej mamy zejście do metra ( czasem brakuje schodów ruchomych więc trzeba szukać windy dla inwalidów bądź dźwigać ręcznie co nie należy do przyjemności – lepiej mieć ze sobą tragarza tak jak miała moja dziewczyna :))) ). W metrze nie kupujemy już biletów ponieważ te zakupione na początku tutaj są nadal aktywne, dlatego kierujemy się do metra A i jedziemy aż do Museum, tam wysiadamy i wychodzimy na powierzchnię kierując się na Hlavni Nadrazi (dworzec gł.) 5-10 min. Bilet do Czeskiego Cieszyna Inter City kosztował 320 Koron na osobę. Trasa nie należy do najłatwiejszych za pierwszym podejściem ale przynajmniej do jednych z tańszych :). Gdy wracaliśmy z Polski tą samą drogą było już łatwiej.
Życzę powodzenia
P.s. w metrze można przesiąść się w Museum na metro C i podjechać jeden przystanek do Hl.N. – ale jak kto woli.