Strona główna Działy Hobby Internet w Anglii…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Sadddako
    Członek

Za 4 dni sprowadzam do Anglii komputer no inie mam pojecia jak zalatwic sobie do niego internet.Mieszkam w domu kupionym przez pracodawce i on zgodzil sie na internet tylko jest jeden problem.. nie mamy w domu podlaonczonego telefonu wiec chyba stale lacze odpada ale mamy cos co sie nazywa intl czy cos takiego.Jezeli ktos cos wie na temat internetu w Angli to niech mi odpisze prosze bo nie dlugo nie beda mnie juz wpuszczac do biblioteki tyle tu siedze…. 😉

Radosc
    Członek

Pewnie chodzi Ci o ntl. Jest to firma dostarczajca Broadband (odpowiednik Neostrady), TV oraz telefon. Jak wejdziesz na ich strony, to po kodzie pocztowym mozesz sprawdzic czy i jaka predkosc obsluguja w Twojej okolicy(http://www.ntl.co.uk/).

Generalnie to w UK rzadzi Broadband i polaczenia modemowe (dial-up) i pokrywaja prawie caly kraj (nie to co Neo od TP :o:). Predkosci daja spore (ja mam 1.5MB zwiekszone ostatnio z 750KB bez dodatkowych kosztow).
    Do kosztow jakie podaja firmy dodaj tez koszt abonamentu telefonicznego (wymagane), ale jak dobrze ponegocjujesz to moga zaoferowac upusty lub pakiety promocyjne (duza konkurencja :)).
    Poza broadbandem telefon jest przydatny do tanich rozmow (1p/min) oraz podnosi Twoj rating kredytowy (o ok. 20%).
    Poszperaj tez na forum, bo byla jakis czas temu dyskusja na ten temat, a jak bedziesz mial jakie pytania, to daj znac na forum lub przez Messages 🙂

Pozdrawiam,
    R

v-tec
    Członek

ntl jest dobry bo nie wymaga telefonu i ciągle są jakieś promocje dla nowych klientów, ale nie wszędzie dociera – w tym wypadku musisz założyć telefon w BT, co kosztuje chyba Ł70 jeżeli nie ma gniazdka tel. w domu (ale to mało prawdopodobne), i wtedy możesz wybierać spośród 1.000 dostawców ADSLa, koszt – Ł10.50 abo za telefon + od Ł15 za net.
    Sprawdź http://www.uswitch.co.uk
    Plus posiadania telefonu to dzwonienie do PL za 2p/min.

Radosc
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

ntl jest dobry bo nie wymaga telefonu

V-tec, juz przerabialismy ten temat, podczas ostatniej rozmowy 😆
    http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=373&highlight=broadband 😉

Jest potrzebny i trzeba za niego placic chyba, ze zalapiesz sie na promocje lub wynegocjujesz.
    Ale generalnie najlepiej sie zapytac. Jak powiedza, ze nie trzeba, a potem nalicza, to masz argument do „rabatu” 😀 (tak jak ja)

v-tec
    Członek

Pisząc o niekonieczności posiadania telefonu miałem na myśli bardziej technikę niż marketing 🙂
    Ale po sprawdzeniu na http://www.ntl.com widzę, że i z punktu widzenia marketingu miałem rację (Broadband za Ł9.99/m-c i NIC więcej).
    Abo telefoniczny musisz wykupić jeżeli chcesz kablówkę, z internetem niekoniecznie.
    (W sumie od kiedy jest skype & Co. to bez telefonu można się obejść.)
    Ale nie spierajmy się o szczegóły, chyba nie aż tak istotne.
    Ważne jest że możemy mieć 1 Mb net za 2 godziny nawet najbardziej badziewnej pracy.
    I to mi się podoba w tym pogańskim kraju 😆
    NTL RULEZ ❗

Radosc
    Członek

A dlaczego nie mamy sie spierac?? Niektorzy narzekaja na nude, wiec mozemy dostarczyc im troche zycia 😀
    Chociaz z drugiej strony dla niektorych nasza polemika moze byc zbyt wysublimowana 😆

Zgodze sie z Toba, ze Ntl nie podaje, ze istnieje jeszcze oplata pt broadband line rental. Po prostu ich strona jest dopracowana marketingowo, bo przeciez nie mowia, ze jej nie ma 😉
    Dlatego najlepiej zapytac przed zlozeniem zamowienia, aby miec potem podkladke 😉

Pozdrawiam,
    R

PS. Nadal przeplacasz po 2p/min ?? A co z Telesevers oraz innymi, ktorzy lacza z PL za 1p/min?? 😈

v-tec
    Członek

Tak, przepłacam strrasznie 🙂 wiem że są tańsze numery ale jestem too lazy żeby przeprogramować numer w telefonie 😕
    Btw. wczoraj skarżyli się znajomi z Polski że tp podniosła taryfę za numer którego oni używają gdy do mnie dzwonią (0700cośtam) z 35 do 70gr, czyli jakieś 12p czyli 6-12x drożej niż tutaj 😯 dlatego przepłacam with pleasure
    Co do ntl to panie są bardzo miłe, skończyła mi się promocja 1 rok abo tel. gratis do broadbandu, zadzwoniłem i dostałem następny rok free 😆
    Ciągnąc w temacie telefonów zamówiłem sobie SonyEricssona K750i na e2save.co.uk i mam 6 m-cy abo gratis (w tym 200 minut), mają dużo lepsze oferty niż bezpośrednio u operatorów nie wiem jak to robią ale jest fajnie.

Sadddako
    Członek

Dzieki bardzo za pomoc wasze rady na pewno mi sie przydadza.Duza buzka dla was chlopaki 😉

BeToN
    Participant

Chcial bym poinformowac ze spotkalem sie z dziwnym problemem!!! mam komputer(jak wiekszosc) i broadband NTL!!! do uruchomienia internetu czeba zainstalowac program ktory daje NTL na poczatku mnialem angielskiego XP ale zainstalowalem polskiego XP i przy instalacji programu NTLa pokazl mi sie komunikat ze niepoprawny jezyk!!! I musialem wrucic na angielskiego XP:( moze ktos wie jak to obejsc???

Radosc
    Członek

Hej,

Mialem ten sam problem. Zmien ustawienia regionalne na angielski lub zostan z angielska wersja XP.
    Cos takiego polecil mi rowniez serwis NTL.

Pozdrawiam,
    R

v-tec
    Członek

I ja miałem ten problem. Niestety zmiana ustawień regionalnych nie skutkuje (ciągle komunikat o niezgodności języka).
    Rozwiązanie: program zawarty na CD tak naprawdę jest potrzebny tylko przy 1. połaczeniu (tzw. inicjacja łącza). Po pomyślnym podłączeniu do netu możesz spokojnie przeinstalować na polską Windę, nie odpalać CD, i powinno hulać, jeśli nie to ręcznie dodaj nowe połączenie sieciowe (musisz widzieć modem).
    Ten sposób działa tylko jeżeli modem jest połączony z kompem kablem sieciowym, a nie przez usb, ale usb nie jest zalecane przez ntl bo obciąża procesor, polecają po sieci właśnie (to z ulotki ntl)
    (A metoda pochodzi od pomocy technicznej ntl, nie myślcie że sam to opracowałem 🙂 )

BeToN
    Participant

Czy moze (nie obrazcie sie, niewiem kto) chetnie bym pogadal z kims kto mnial ten problem i ominol go bo piszecie niewiem co, bo nic z tego nie rozumiem 🙄 Niech pisze ten co ominol ten problem i ma polskiego xp, a pech taki ze nie mam angielskiego XP ❗

Radosc
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    BeToN wrote:

Czy moze (nie obrazcie sie, niewiem kto) chetnie bym pogadal z kims kto mnial ten problem i ominol go bo piszecie niewiem co, bo nic z tego nie rozumiem 🙄 Niech pisze ten co ominol ten problem i ma polskiego xp, a pech taki ze nie mam angielskiego XP ❗

Ja swoj sposob opisalem i umnie zadzialalo, ale ja mam Win 2000 Pro. Z tego co pisze v-tec on ma XP i u niego jest inna metoda.

Pozdrawiam

burdzia
    Participant

a czy orientuje sie ktos czy istnieje tutaj taka usluga w stylu polskiego blue connect ???

v-tec
    Członek

burdzia wrote:

a czy orientuje sie ktos czy istnieje tutaj taka usluga w stylu polskiego blue connect ???

Vodafone ma coś takiego, kosztuje ok. Ł60/mc, inne sieci nie wiem

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.