Strona główna Działy Hobby samochod z Polski

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    patka
    Członek

witam,
    moze ktos z Was wie ile mozna jezdzic w Anglii samochodem zarejestrowanym w Polsce (jestem wlascicielem ale na stale mieszkam tutaj w Leeds)
    z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam

Anonim
    Gość

Będziesz jeździł dopóki ci paliwa nie zabraknie albo nie złapiesz gumy 😆

Na poważnie samochód powinno się zarejestrować tam, gdzie się mieszka, ale oczywiście nikt tego nie sprawdzi, więc nie bój 😉
    Pamiętaj o odnawianiu ubezpieczenia w Polsce i ciesz się że nie płacisz road tax.

Pabloo
    Członek

no i pozostaje jeszcze przeglad techniczny. Nie wiem, czy mozna tu zrobic przeglad auta na nieangielskich blachach.
    [/color:e4c1224e1a]

Anonim
    Gość

Oczywiście nie można, z powodu podanego w moim poście powyżej

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Oczywiście nie można, z powodu podanego w moim poście powyżej

Oczywiscie ze mozna ,czy oczywiscie ze nie mozna? Bo wlasnie dzwonilem do Forda i powiedzieli mi ze”oczywiscie ze mozna”

Anonim
    Gość

Tak, oni zrobią ci przegląd i skasują Ł40 🙂
    Dostaniesz papierek po angielsku.
    Ale jak go zamienisz na pieczątkę w polskim dowodzie rej.? (no chyba że przepisy unii eur. jakoś to umożliwiają, w co wątpię, bo to byłoby sprzeczne z zasadą że pojazd rejestrujesz tam, gdzie mieszkasz)

Anonim
    Gość

Otóż niezupełnie. Zgodnie z brytyjskim prawem samochodu sprowadzonego zza granicy wolno używać tylko przez 6 miesięcy w ciągu roku i tylko pod warunkiem że jego właściciel nie jest rezydentem (nie ma stałego adresu) w UK.

W przeciwnym razie samochód może zostać potraktowany jako nielegalny import. Właściwie sprawa staje się groźna dopiero jeżeli nabroimy na drodze i zacznie się nami interesować policja. Trzeba też pamiętać że w tym przypadku polska ubezpieczalnia ma podstawy żeby zerwać z nami umowę i możemy pozostać bez ochrony ubezpieczeniowej. A claimy poszkodowanych w wypadkach wynoszą średnio L100,000 więc ryzykować chyba nie warto.

Candino
    Participant

No cóż, temat jest już stary, wrześniowy ale dla mnie jak najbardziej aktualny.Pojawię się w Leeds pewnie na początku roku 2006 samolotem.Potem jednak w lipcu 2006 zamierzam powrócic do kraju po swój cały dobytek, załadować go do samochodu i promem przywieźć do Leeds.Samochód mam całkiem niezły ale tani.Nie opłaca mi się sprzedać go w Polsce za psi grosz.Więc liczyłem na to,że potłuke go jeszcze w GB troche, no ze dwa lata może.Pytałem w PZU, twierdzą,że nasze, polskie OC i AC działa na terenie GB.Jedynie co, to radzą mi abym jednak wziął zieloną kartę (jest już nieobowiązkowa do GB) bo mój samochód ma jeszcze stare czarne tablice.Jest oczywiste,że w GB będę miał jakiś adres zamieszkania więc nie wiem co ten gościu powyżej wypisuje.To gdzie niby mam mieszkać przez pierwsze 6 miesiecy, pod mostem?Forumowicze, pomóżcie, czy ktoś jeździ po Anglii samochodem rejestrowanym w Polsce?Jak to naprawde jest?P.S. wiadomo mi,że młodzi ludzie na posadach angielskich kupują samochody w Polsce i jeżdżą po Anglii bo ubezpieczenie angielskiego wozu przy ich młodym wieku jest horrendalne.Jak to naprawdę jest?To dla mnie bardzo ważne.Jesli ktos wie cokolwiek , nawet mniej istotne rzeczy to bardzo proszę o posta.Dzieki.C.

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.