Strona główna › Działy › Finanse › kolejne pytanie
Witam ponownie:) a wiec doczytalem się że żeby miec naliczany mniejszy podatek warto szybko uzyskac NIN no i oczywiscie po podjeciu legalnej pracy zglosci to do Home Office!!Jednak pytanie jak zalozyc konto w banku nei majac zaswiadczenia o zameldowaniu??Slyszalem kiedys opcje ze jest jakis bank ktory tego nie wymaga i gdy przysle 1 wyciag z konta wtedy z tym mozna sie udac do normalnego banku!!??Z tym ze z tego co wyczytalem na stronei glownej trzeba mies wyciagi z 6 miesiecy??
Ma ktos jakies sposoby z ktore tradycyjnie z gory dziekuje!!
Idz do HSBC, tam najlatwiej zalozyc konto, wystarczy ze masz list od pracodawcy, a w tekscie jest wpisany twoj adres.
Ja tak zrobilem i sie udalo.
Powodzenia
-Podatki
-National insurance
-rejestracja w wrs
-konto bankowe
=całkowicie odrębne i niezwiązane ze sobą sprawy!
(ale wszystkie trzeba 'załatwić’) 🙂
Co do konta polacam Lloyds, zakładają konto na kwit od sołtysa, potem można rachunek przenieść do dowolnego porządnego banku, jak już kiedyś opisywałem.
Btw. zameldowanie nie istnieje w Anglii.
od kiedy to v-tec lloyds nie jest porządny? Wg rankingów bankowych z angielskiego Newsweeka to: HSBC-najwiekszy pod wzgledem kapitalu, BARCLAYS pod względem liczby obsługiwanych klientów detalicznych, LLOYDS jest następny w obu kategoriach. Prosze Cię nie obrażaj mojego banku. Wiem że nie każdy wszystko musi wiedzieć ale popatrz na główny oddział LLOYDSA a np. HALIFAXA w Leeds oczywiście, o innych bankach nie wspominam bo szkoda porównań. Pozdrawiam
Osobiście porównując banki nie kieruję się okazałością siedziby, ale ofertą. Lloyds jest dziadowski bo daje do konta śmieszną kartę która umożliwia wyłącznie pobieranie gotówki i to tylko w bankomatach Lloydsa. Porządny bank wyda ci kartę Solo lub Delta, którą zapłacisz za zakupy w sklepie oraz w necie.
Ja miałem konto w Lloyds (tragedia), potem w Natwest (karta Solo – niezła), a teraz mam w Barclays i kartę Visa, która jest za$%@ista, kupuję gdzie chcę: ebay, bilety każdego sortu, merlin, dotuję także regularnie pajacyka.pl – wszędzie 0 problemów.
(Oczywiście używam także konta oszczędnościowego, dostępu przez net oraz telefon, a rachunki opłacam direct debitem, no ale to umożliwia rzeczywiście każdy bank).
w lojdsie debetowe mozna spoko dostac (tylko trzeba miec troche wiecej nic 4,85) na durny list od soltysa jak to ktos ladnie pwoeidzial 😉
w hsbc juz nie , , ,
ja od razu na strzała dostałem VISE bez żadnych elektronów, switch czy solo, poza tym to solo nie zapłacisz wszędzie. zresztą co komu pasuje – dla mnie osobiście Lloyds jest b. dobrym bankiem a za najgorsze uważam Halifax i Abbey reszta jest ok. pozdro dla wszystkich FORUMOWICZÓW.
Halifax porazka do dupy
w lojdsie debetowe mozna spoko dostac (tylko trzeba miec troche wiecej nic 4,85)…
Może to zależy od miasta, ja opisałem swoje doświadczenia z Lloydsem, a że nie był to przypadek wiem, bo mój znajomy w Bristolu czyli zupełnie inna część Anglii miał dokładnie tak samo otworzył konto u Lloydsa bo nie miał papierów i dostał kartę no-logo do bankomatu którą ma do dziś przez ponad rok nic lepszego mu nie zaoferowali.
co do tego że trzeba miec więcej niż 4.85 to kiedy otwierasz konto nie podajesz jaką masz stawkę…
Kiedy zakladalem konto w Barclaysie padlo pytanie o wysokosc moich zarobkow ale nie byl to wyznacznik tego jaka karte bede posiadal (chociaz moze?? 8) ). Zanim poszedlem do Barclaysa przeczytalem w internecie co moga zaoferowac, pozniej wybralem rodzaj konta i poszedlem (w opisie konta informowano o rodzaju kart platniczych ktore dostane po zalozeniu konta) wiec moze warto przed wybraniem sie do banku sprawdzic co maja w ofercie.
Tutaj znajdziecie przykladowe dokumenty potrzebne do zalozenia konta w Barclays
http://www.personal.barclays.co.uk/BRC1/jsp/brccontrol?task=popup1group&value=7551&target=_blank&site=pfs
Mozna rowniez sprobowac zalozyc konto w stowarzyszeniu budowlanym, dziala na podobnym zasadach co bank a wyciag stanu konta moze posluzyc za dokument z adresem. Z tego co pamietam mozna rowniez sie posluzyc wydrukiem lub listem z Inland Revenue o Waszym kodzie podatkowym (nie ma go na liscie z Barclaysa ale wiem ze mozna to wykorzystac). Najprosciej jest wybrac sie do IR i poprosic o wydruk Waszego kodu podatkowego z nazwiskiem i adresem lub o przeslanie go Wam poczta (co i tak zrobia ale to troche trwa).
v-tec:
…a teraz mam w Barclays i kartę Visa, która jest za$%@ista,…
ja:
Witam:)
czy masz jakies oplaty zwiazane z utrzymaniem konta?
podobna droga podazam:)-lloyds, natwest, …?
pozdrawiam
Żaden bank nie pobiera opłat za utrzymanie konta.
Btw. w Barclays można dość łatwo dostać także kartę kredytową, tzw. Initial, która nawet jak komuś nie jest koniecznie potrzebna, to korzystanie z niej wyrabia historię kredytową, co znakomicie ułatwia wzięcie np. samochodu na raty albo hipoteki.
Jesli ktos chce wyrobic sobie karte debit i credit moze to zalatwic w hsbc oddzial Beeston Leeds.Dodatkowo trzeba miec list z Inland Revenue dot. np. rozliczenia taxa.Co smieszne tego dokumentu nie uznali mi w hsbc w centrum miasta 😆
Żaden bank nie pobiera opłat za utrzymanie konta.
Pewny jestes, ze nie pobiera oplat?
Hmmm na moich bilingach zawsze mam niezidentyfikowane’charge’ .ale nie zdazylem jeszcze sie tym zajac…moim zdaniem to oplata bankowa.