Strona główna Działy Finanse Problemy z czekiem

• This topic has odpowiedzi, 4 wypowiedzi, and was last updated 19 years temu by Anonim.
Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Magda1
    Participant

Mam pytanie: w jaki sposób mam wyciagnac pieniadze z mojego czeka, nie mam jeszce konta bankowego, mam dwa dowody tozsamosci i list od pracodawcy potwierdzajace moje zatrudnienie u UK (inne dokumenty zostawilam w Polsce). Nie moge czekac bo pieniadze sa mi potrzebne juz… ???

Anonim
    Gość

Poszukaj ogloszen na ulicy z napisem „cashed check” – sa z reguly przy lombardach lub firmach udzielajacych porzyczek. Oczywiscie musisz sie liczyc z prowizja (3-5% od wartosci czeku).

Anonim
    Gość

Jeżeli na czeku nie ma napisu 'Account Payee Only’ to bank, którego logo jest na czeku wypłąci ci od ręki gotówkę.
    Jeżeli jest taki napis (a na ogół jest), to niestety nic się nie da zrobić na już.
    Lombardy nie skasują czeku bez rachunku z adresem, a i prowizja raczej będzie większa niż kilka proc. 🙁
    Pozostaje ci założyć konto w Lloyds (1-2 tygodnie) i następnie dać czek do skasowania (kolejny 1 tydzień).

elianka
    Participant

mozesz sprzedac czeki w punktach typu money shop, ale tam musisz miec paszport, potwierdzenie zatrudnienia, ravenue i payslip, sprawdzaja Cie ja kryminaliste, potrzebny jest takze numer telefonu stacjonarnego, no i prowizja jest straszna… ale jak mus to mus, ja czekalam na konto dwa miesiace, tez musialam sprzedac czeki, wspólczuje 🙂

Kaliko
    Participant

Mam ogromná prosbe poniewaz piszé ksiazke o Polakach w UK i o ich problemach itd itd a pierwszy raz slysze o tym by trzeba bylo czeki sprzedawac, prosba o kontakt ze mna na e mail kaliko@op.pl i krótka historie jak do tego doszlo, co bylo powodem takiego stanu rzeczy bede bardzo wdzieczna

Anonim
    Gość

W sumie wszystko masz wyjaśnione w tym wątku – w tym kraju banki wymagają potwierdzenia adresu aby otworzyć konto. Ponieważ nie ma tu dowodów, za potwierdzenie służy rachunek za prąd/gaz/tel., ale wielu Polaków nie płaci oddzielnie rachunków i nie mogą otworzyć konta. Poza tym otwarcie konta może potrwać. A jak się nie ma konta, nie można pobrać wypłaty ani przelewem, ani czekiem.

Kaliko
    Participant

To jak zalozyc konto to Ja moj kochany wiem,az taka blondynka nie jestem. Jednak bardziej mnie interesuje historia tych ludzi, ich uczucia w tym momencie. Czy sytuacje takie powstaja z wyniku nie wiedzy czy moze nadmiernego zaufania,a moze jedno i drugie. Jestem tu zaledwie od trzech miesiecy na stale, ale to co tu widze(w Angli ) to co czytam na forum, jest momentami przerazajace. Aby napisac dobra ksiazke trzeba zebrac duzo materialów. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze to moi rodacy-i nie bardzo wiem jak sie do tego ustosunkowac bowiem mnie nie spotykaja takie historie. Trudno jakby wyjsc zalozenia, ze Polacy to glupi narod ale jak patrze czasami na to co sie tutaj dzieje to wyjsc z podziwu nie moge, Czy to glupota czy co..?

Anonim
    Gość

Nie sądzę, aby problemy z realizacją czeku były wynikiem jakiejś szczególnej głupoty Polaków – raczej wynikają ze specyficznych zwyczajów banków w tym kraju i ich (zwyczajów) niedostosowaniem do sytuacji wielu naszych rodaków…

Opowiedział mi globetrotter z Kanady, że wszędzie na świecie, w egzotycznych krajach gdzie mieszkańcy nie znali angielskiego, a on oczywiście nie znał miejscowego języka, szedł do banku lub na pocztę, wypisywał czek i dostawał gotówkę w miejscowej walucie. W Anglii pani w banku kazała mu przyjść z rachunkiem, poczekać 2-3 tyg. na otwarcie konta i kolejny tydzień na realizację czeku 😆

Anonim
    Gość

zawsze mozesz isc do banku z osoba ktora ma juz konto,wziazc ze soba dowod lub paszport i wplacic ten czek, potwierdzasz swoje dane z czeku i mowisz ze chcesz go wplacic na to konto.jak do tej pory przechodzilo -mozesz sprobowac powodzenia

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.