Strona główna › Działy › Zdrowie › Lekarze
Jak widzę kilka osób zauważyło już, jak działa angielska służba zdrowia. Komuś, kto nigdy nie był u lekarza, trudno w to uwierzyć,ale to prawda: TUTEJSI LEKARZE TO IDIOCI. O ile specjaliści w klinikach jeszcze zdarzają się przyzwoici, to tzw. GP’s czyli lekarze ogólni, przez cała studia chyba nie trzeźwieli. Jak takiemu powiesz, co ci dolega, zacznie szukać w necie jakiś danych o twojej chorobie, ze skutkiem żałosnym. Szpitale często są zasyfiałe, a jak np. złamiesz rękę, każą ci czekać w jednej kolejce z pacjentami, którzy cierpią np. na katar, choćbyś kwiczał z bólu (dopóki nie puścisz na panienkę kilku bluzgów). A więc: przed wizytą u lekarza sami stawiamy sobie diagnozę (ew. z pomocą zaprzyjaźnionego lekarza z Polski), spisujemy potrzebne leki na kartce, którą wręczamy łapiduchowi, a on bez większych ceregieli wypisuje nam recepty, robiąc dobrą minę podczas czytania nazw leków, o których nigdy wcześniej nie słyszał.
Uwaga na lekarzy płci żeńskiej pochodzenia pakistańsko-hinduskiego – bardzo nieprzyjemne baby na ogół, one już tak mają.
Na osłodę dodam, że leki dla dzieci oraz antykoncepcyjne są gratis, a dla osób o niskich dochodach, do których w większości się zaliczamy – także wszystkie inne.
Obyśmy zdrowi byli! 🙂
PS. Za to dentyści są OK, tyle że trudno się załapać
PS. Za to dentyści są OK, tyle że trudno się załapać
Przekonalam sie ze trudno sie do nich dostac na wlasnej skorze(a moze zebie) 😀 Pozdrawiam
v-tec polecam private health insurance
v-tec polecam private health insurance
Renya nie stać mnie, nie każdy mieszka w Anglii od lat i kasuje sutą emeryturkę… 🙂
Poza tym czy lekarze w prywatnych są lepsi? Ja nie krytykuję tutejszego systemu opieki zdr. jako takiego, ten jest ok, tylko merytoryczny poziom lekarzy rodzinnych mnie szokuje. Najchętniej wyrzuciłbym ich wszystkich i zastąpił polskimi 😀
co do mieszkania w anglii od lat i sutej emeryturki to chyba nie do mnie bylo ? bo raczej slepo strzeliles. Zasada jest ta sama co w Polsce jesli nie jestes zadowolony z panstwowej sluzby zdrowia , mozna leczyc sie prywatnie.J est to ok 50 f miesiecz\nie i sam wybierasz sobie lekarzy a w razie potrzeby hospilatlizacji lezysz w prywatnym szpitalu.
Nie wydaje mi sie aby polska sluzba zdrowia ( panstwowa ) byla o wiele lespsza, zarowno tu jak i w anglii brakuje pieniedzy i stad brak , lekarzy , pielegniarek i sprzataczek w szpitalach heheh.
Jak ktos madry kiedys powiedzial ……nie rzucajcie kamieniami jesli sami mieszkacie w szklanym domu……… pozdrawiam
co do tych lekarzy tzn idiotow to racja, bylam u jednego z ciezkim kaszlen i bolem w plucach a ten palant kazal mi sie faszerowac paracetamolem i pic duzo napoi.kaszel jak mialam tak mam minelo juz 1,5 tyg a ja jestem umierajaca..a ci idioci wciaz mi kaza brac paracetamol, dzis znowu sie wybieram do lekarza jak mi bedzie kazal brac paracetamol to chyba wlasnorecznie nafaszeruje go tym p… paracetamolem jaki tylko bede miala pod reka…
Odnośnie paracetamolu, to ja zastanawiałam się już nad otworzeniem własnej fabryczki, taniej by było a i klientów z Polski sporo 😉
Już kiedyś poruszałam ten temat na tym forum i jak widzę nic nie idzie ku lepszemu, myślę, że dobrze jest przeprowadzić mały wywiad odnośnie lekarzy wśród znajomych angoli, podobno nie wszyscy są totalnymi ignorantami i czasami trafia się jakaś perełka. Ciekawa jestem jak wygląda sprawa z polskimi lekarzami tutaj, jeśli którykolwiek czyta tą stronę to myślę, że gdyby tylko chciał się zareklamować miałby sporo pacjentów.
A narazie polecam mleko z czosnkiem – paskudne ale pomaga ❗
Mnie sie udalo znaleść lekarza z odmienną metodą [i:5443abfb37]uleczania[/i:5443abfb37] i już kilkakrotnie uświadczylam dobrodziejstw penicyliny bez wzdlędu na to z jaką choróbką walczę.
A na zwykle przeziębienie polecam herbatkę z prądem. Smaczne i DOBRZE rozgrzewa.
gorace piwo z jajkiem bleeeee ale pomaga 😀 😀 😀 😀
Renya, bardzo prosze napisz cos więcej jak to technicznie zrobić aby ubezpieczyć się prywatnie.50 funtów to nie brzmi aż tak strasznie….
http://www.preferredmedical.co.uk/
TO JEST LINK GDZIE MOZESZ OD RAZu OTRZYMAC OFERTE , SA ROZNEGO RODZAJU UBEZPIECZENIA W ZALEZNOSCI OD TWOICH POTRZEB.CZESTO zaklady pracy maja podpisane umowy o znizce dla pracownikow, a czasami nawet masz darmowe prywatne ubezpieczenie , warto o to sie pytac szukajac pracy . Sprawdz tez link do BUPA maja wlasne szpitale itp. Nie moge powiedziec co jest najlepsze dla ciebie , bo nie znam twojej sytuacji ale jesli masz tu rodzine warto wykupic rodzinne ubezpieczenie.. POSZUKAJ W http://WWW.GOOGLE.CO.UK POD HASLEM private health insurance ofert jest mnostwo!!
I TAK SIE ZALATWIA SPRAWY HEHEHEHEH PO CO NARZEKAC NA SLUZBE ZDROWIA , LECZYC SIE PRYWATNIE I JUZ .. A MOWIA ZE PIENIADZE SZCZESCIA NIE DAJA ..@354$%^&^^%
POZDRAWIAM SERDECZNIE renya
Z calym szacunkiem, ale 50f za ubezpieczenie od kosztow leczenie i pomocy lekarskiej !!! No to chyba, ze prywatny szpital jest w Szwajcarii!!!
Takie ubezpiecznie oferuje np. Norwich Union Healthcare i skladka dla osoby 25 letniej to 11.4 funta, a 25funtow placi osoba 55 letnia…
Pozdrawiam,
R
tak jesli masz basic , sa rozne typy ubezpieczen.Nie mysl ze za 11 funtow wszystkie uslugi medyczne beda dostepne , jest to wprowadzanie w blad!
Tak jak pisalam wczesniej nalezy poszperac troche po necie i wybrac oferte ktora odpowiada twoim potrzeba i sytuacji.
pozdrawiam