Strona główna Działy Prawo formularz e111

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość

czesc, czy rzeczywiscie jest w anglii do skorzystania z opieki medycznej potrzebny formularz e 111?
    dzieki i pozdrawiam

Radosc
    Członek

Mozesz go nie miec, ale czy jestes zinteresowana/y otrzymaniem rachunku za ewentualne leczenie w UK od NFZ ??

Chyba, ze podejmiesz prace, to wtedy z dynki 😉

Jak sie dobrze postarasz, to wystawia Ci w PL nawet od reki 😉

Anonim
    Gość

Nie jest potrzebny.
    Każdy może zapisać się do lekarza, nie trzeba pokazywać żadnych papierów.

PS. Ludzie, skąd wy bierzecie te nicki ❓

PS2. Przyznam, że nie całkiem rozumiem posta Radości

Radosc
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

PS2. Przyznam, że nie całkiem rozumiem posta Radości

Jest to duuuuuzy skrot tego co sie dzieje w takim przypadku.

a) GP przekazuje dane o pacjencie do NHS z faktura za wizyte (Za kazda wizyte lekarz dostaje z NHS kase);
    b) poniewaz jest to obywatel PL, NHS przekazuje dane do NFZ w PL
    c) PL namierza obywatela i w zaleznosci od sytuacji albo pokrywa koszty leczenia albo wystawia obywatelowi fakturke
    Podobnie dzieje sie w druga strone.

Poza tym moze sie zdarzyc sytuacja, ze lekarz w UK zazada przedstawienia druku E111 jako potwierdzenia prawa do leczenia, gdyz zarowno NFZ jak i NHS szykuja wymowki, aby nie zaplacic lekarzowi.
    Inaczej jest w przypadku szpitala, gdzie nie powinni odmowic w naglych wypadkach, ale final moze byc podobny (fakturka).

Poniewaz „osoba z trudnym nicku” 😉 nie podala szczegolow przedstawilem najgorszy scenariusz. Ale wiem, ze NFZ lubi sobie pograc z ludzmi, ktorzy nie uzbroili sie w formularz E111 (trzeba wykazac sie, ze ich wysokie pensje maja uzasadnienie).

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

Czy więc papierek ecośtam sprawi magicznie, że nie będą delikwenta ścigać w Polsce za koszta leczenia, czy też raczej znakomicie ułatwi 'namierzenie’ go (podejrzewam, że będzie zawierał nazwisko i adres) 🙂

Btw. lekarz dostaje z nhs ryczałtową kwotę miesięcznie za każdego zapisanego pacjenta, niezależnie od liczby wizyt jaką ten mu złożył.

Btw2. ja nie mam i nigdy nie miałem ecośtam, zapisałem się do lekarza i nigdy pensa nie zapłaciłem a nie chwaląc się mój angielski nie da łapiduchowi poznać, żem obcokrajowiec i jak biedak miałby wpaść na pomysł, aby żądać ode mnie jakiegoś papierka z Polski ❓
    (fakt, nazwisko mam nieanglosaskie, ale są obywatele bryt. nazywający się np. Ahmed, czyli nazwisko o niczym nie świadczy 😯 )

Radosc
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Czy więc papierek ecośtam sprawi magicznie, że nie będą delikwenta ścigać w Polsce za koszta leczenia, czy też raczej znakomicie ułatwi 'namierzenie’ go (podejrzewam, że będzie zawierał nazwisko i adres) 🙂

Btw. lekarz dostaje z nhs ryczałtową kwotę miesięcznie za każdego zapisanego pacjenta, niezależnie od liczby wizyt jaką ten mu złożył.

Btw2. ja nie mam i nigdy nie miałem ecośtam, zapisałem się do lekarza i nigdy pensa nie zapłaciłem a nie chwaląc się mój angielski nie da łapiduchowi poznać, żem obcokrajowiec i jak biedak miałby wpaść na pomysł, aby żądać ode mnie jakiegoś papierka z Polski ❓
    (fakt, nazwisko mam nieanglosaskie, ale są obywatele bryt. nazywający się np. Ahmed, czyli nazwisko o niczym nie świadczy 😯 )

Nie kazdy ma takiego farta jak Ty 😀

E111 jest ujednoliconym papierkiem uznawanym w UE – tak samo jest zobowiazany go posiadac Brytjczyk przyjezdzajacy do PL jak Polak do UK.

Kilka slow ze stron NFZ:
    „Formularz wraz z potwierdzeniem jest dowodem, że dana osoba jest upoważniona do świadczeń zdrowotnych w ramach systemu zabezpieczenia społecznego w swoim kraju, a w przypadku formularza E111, potwierdzony formularz stanowi dowód zgody ubezpieczyciela na pokrycie kosztów niezbędnego z przyczyn medycznych leczenia, w trakcie pobytu za granicą.

Jeśli wyjeżdżający nie dopełni tej procedury przed wyjazdem, nie pozbawia go to możliwości skorzystania z omawianych unormowań prawnych. Konieczne w takiej sytuacji będzie jednak nawiązanie odpowiedniej korespondencji między instytucją leczniczą w kraju wyjazdu a instytucją rozliczającą w kraju macierzystym.

Brak odpowiedniego formularza może skutkować koniecznością pokrycia kosztów leczenia bezpośrednio z kieszeni pacjenta. Z wnioskiem o zwrot poniesionych wydatków można wystąpić bezpośrednio do instytucji ubezpieczenia zdrowotnego w państwie, w którym świadczenia były udzielone, o ile jest to możliwe ze względu na zaplanowany czas pobytu zainteresowanego w tym państwie. Powinien on jednak pamiętać o tym, że podstawą dokonania zwrotu przez instytucję zagraniczną będą nie tylko okazane przez niego dowody zapłaty za udzielone mu w tym państwie świadczenia zdrowotne, ale również ważny w okresie udzielania świadczeń odpowiedni formularz serii E, wydany przez oddział wojewódzki NFZ właściwy ze względu na jego miejsce zamieszkania w Polsce.

Jeżeli uzyskanie zwrotu poniesionych kosztów nie było możliwe w trakcie pobytu zainteresowanego w państwie, w którym świadczenia zostały udzielone, powinien on zwrócić się o ich refundację do swojej instytucji właściwej, którą w stosunku do polskich ubezpieczonych jest właściwy oddział wojewódzki NFZ.”

Pozdrawiam,
    R

woyth
    Członek

Formularz E111 jest bardziej potrzebny komus kto przyjezdza tutaj w celach turystycznych i zamierza tu pozostawac na krotki okres, jesli ktos przyjechal zyc tutaj, pracowac i opalacac ubezpieczenie spoleczne formularz E111 bedzie mu potrzebny jesli pojedzie do Polski.
    http://www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead11&news_cat_id=93&news_id=2323&layout=3b&page=text

Radosc
    Członek

Dokladnie. Dlatego tez napisalem, ze jak podejmie prace to bedzie mial z dynki 😉 czyli z glowy problem.

Dobrze, ze przypomniales o koniecznosci posiadania E111 przy podrozy w 2-ga strone. Ja o tym zapominam…..

Pozdrawiam,
    R

woyth
    Członek

Ja o tym rowniez zapomnialem jak ostatnio bylem w Polsce, no i kosztowalo mnie to troszke wiec teraz jak bede sie wybierac to postaram sie o tym raczej pamietac.
    Wydaje mi sie ze osoby przyjezdzajace tutaj „w ciemno” powinny sie zaopatrzec w ten formularz bo jesli nie znajda pracy a (oby nie) przydarzy im sie cos w trakcie jej szukania to niestety ale beda musialy zaplacic za opieke co moze troche zabolec. A taki formularzyk nie wazy za duzo, jesc nie wola wiec lepiej go ze soba miec na wszelki wypadek a po znalezieniu pracy mozna go oprawic w ramke i powiesic nad nowo kupionym telewizorem 8)

Zdrowia zycze

i odpozdrawiam

Anonim
    Gość

a jesli mam ubezpieczenie np karte euro 26 czy potrzebny jest e111!!Prace mam na 80 % zalatwiona ale do pewnosci kupie sobie te euro 26!!

woyth
    Członek

Tutaj masz porownanie Euro 26 i E111
    http://www.euro26.pl/pl/img/si/Ubezpieczenie_w_UE.pdf

Nie rozumiem tylko dlaczego duzo ludzi unika formularza E111 czy innych form ubezpieczenia (np Euro<26) zdobycie tego formularza to nie jest wyprawa w Himalaje na K2, mozna go zdobyc dosc latwo a moze naprawde pomoc i ulatwic (czytaj zaoszczedzic wydatki) kontakt z lekarzem. Mozna miec ten formularz i z niego wogole nie skorzystac ale jesli zajdzie potrzeba skorzystania z niego a nie bedziecie go posiadac to wtedy…………….. wasz portfel was znienawidzi 8)

Radosc
    Członek

Poza tym dodatkowym atutem E111 jest to, ze otrzymujesz go za darmo 😉 a za E<26 musisz wybulic 60PLN.
    Poza tym system znizek E<26 w samej Anglii jest zawieszony 🙁 Na razie obsluguja tylko Szkocje i Walie.

http://www.euro26.org/

Ododpozdrawiam 😀
    R

Anonim
    Gość

Panowie, czy nie mixujecie tutaj 2 różnych spraw? E<26 to chyba jest karta dla studentów dająca zniżkę w schronisku czy w muzeum, a nie ubezpieczenie ewentualnych kosztów leczenia w publicznej służbie zdrowia!
    Nie zagalopujcie się, bo za chwile usłyszę, że można gratis zrobić sobie operację plastyczną na kwit od sołtysa 😆

woyth
    Członek

Z ogromna przykroscia musze stwierdzic ze Szanowny przedmowca jest w bledzie, karta Euro<26 jest karta ktora umozliwia pokrycie kosztow leczenia w obcym kraju, pozwolilem sobie nawet znalezc odpowiedni link
    http://www.euro26.org.pl/ubezpieczenie
    a jeszcze wieksza przykrosc sprawi mi stwierdzenie ze karte ta moze otrzymac kazdy od 12 do 26 roku zycia, tutaj rowniez zalacze odpowiedni link
    http://www.euro26.org.pl/karta

Karta Euro 26 jest przede wszystkim karta potwierdzajaca to ze ktos jest ubezpieczony a dopiero pozniej karta upowazniajaca do znizek w teatrze, kinie czy na basenie.

Karta przyslugujaca tylko studentom oraz uczniom to karta ISIC
    http://www.isic.pl/ ktora rowniez moze byc karta potwierdzajaca ubezpieczenie

PS.
    Na temat kwitow od Soltysa niestety nie udalo mi sie niczego znalezc ale moze uzylem niewlasciwej wyszukiwarki 😀

Radosc
    Członek

v-tec wrote:

za chwile usłyszę, że można gratis zrobić sobie operację plastyczną na kwit od sołtysa 😆

Jezeli jestes zainteresowany proponuje Harehills w nocy. Kwitu nie musisz miec, wystarczy jak krzykniesz „F…ing Muslims, you pigs, go home!!” lub cos podobnego…. nawet przyniosa wlasne skalpele 😆

Pozdrawiam piatkowo,
    R

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.