Strona główna › Działy › Nauka › STUDIA W LEEDS
Witam!mam pytanie.Jak wyglada możliwość studiowania w Leeds?Jak wygladają egzaminy,terminy składania dokumentów itd.Czy stara matura jest respektowana w szkołach,czy jest potrzeba tłumaczenia świadectwa na angielski i jakie dokumenty zabrać z Polski,czy ciężko jest sie dostać?a jeśli tak,to czy isnieje coś takiego jak w polsce studia zaoczne czy wieczorowe lub studium ,jeśli tak ,to na jakiej podstawie na nie przyjmuja?Intereują mnie kierunki biologiczne lub artystyczne.Ogólnie jak to wyglada.Baaaardzo są mi potrzebne te informacje!!!!! 🙄
a nie lepiej napisac do uniwerka meila z powyzszymi pytaniami ???
chyba oni lepiej beda wiedziec co, gdzie, jak i kiedy…….
Ale powiem Ci jedna rzecz studia tutaj to prawdziwa frajda i zabawa 🙂
pozdrawiam
no dobra,ale jak sie dostać? 😕 chce uzyskać takie wstepne odpowiedzi na te pytania żebym wiedziała na czym stoje a reszte juz załatwie jak bede na miejscu.chce wiedzieć na co sie pisze.potrzebne mi info od kogoś kto się orientuje w tym temacie.JA PO PROSTU MUSZE ZNAĆ ODPOWIEDZI NA TE PYTANIA 😯 😥
jeśli znasz odp.chociaż na część tych pytań to prosze pomóż mi 😥
Witam!mam pytanie.Jak wyglada możliwość studiowania w Leeds?Jak wygladają egzaminy,terminy składania dokumentów itd.Czy stara matura jest respektowana w szkołach,czy jest potrzeba tłumaczenia świadectwa na angielski i jakie dokumenty zabrać z Polski,czy ciężko jest sie dostać?a jeśli tak,to czy isnieje coś takiego jak w polsce studia zaoczne czy wieczorowe lub studium ,jeśli tak ,to na jakiej podstawie na nie przyjmuja?Intereują mnie kierunki biologiczne lub artystyczne.Ogólnie jak to wyglada.Baaaardzo są mi potrzebne te informacje!!!!! 🙄
a masz 1500 funtow na rok?
mam
i co dalej?co z tego wynika?
no dobra,ale jak sie dostać? 😕 chce uzyskać takie wstepne odpowiedzi na te pytania żebym wiedziała na czym stoje a reszte juz załatwie jak bede na miejscu.chce wiedzieć na co sie pisze.potrzebne mi info od kogoś kto się orientuje w tym temacie.JA PO PROSTU MUSZE ZNAĆ ODPOWIEDZI NA TE PYTANIA 😯 😥
Bez obawy napisz lub zadzwon szkoly wyzszej udziela Ci wszelkiej informacji i jeszcze beda sie dopytywac czy jeszcze chcesz cos wiedziec.
Chyba nie musze mowic, gdzie znajdziesz linki do szkol 😀
A masz upatrzony kierunek?
Na marginesie – pamietaj, ze wlasnie zaczely sie wakacje i studenci sa gdzie indziej. Spoznilas sie z pytaniem o kilka dni 🙁
Nie mam dokladnych adresow ale wszystko znajdziesz na stronie ambasady polskiej w londynie i na (chyba)www.londynek.pl ,w kazdym razie wpisz to na google a znajdziesz mnostwo linkow i objasnien dotyczacych tutejszych egzaminow na studia wyrzsze i samego studiowania.Szczegolnie polecam stronke ambasady-to na poczatek.
Egzaminów wstępnych na studia nie ma, Anglicy jakoś nie przejęli tego jakże wspaniałego polskiego wynalazku 🙂 Jak jest nadpodaż chętnych, uczelnie wybierają wg wyników z college’u.
Czesne generalnie jest, ale są zwolnienia dla studentów z niezamożnych rodzin, które powinny (zwolnienia) mieć zastosowanie także do Polaków.
To ogólne informacje, po szczegóły zwracaj się do uczelni, jak jesteś w Polsce to mailuj, zawsze odpowiedzą.
wejdz na stronke leeds metropolitan university,wyszukaj odpowiedni kurs i tam beda wszelkie info.najlepiej umowic sie na interview i oni juz Cie pokieruja-sa bardzo pomocni i zyczliwi
pozdrawiam i zycze powodzenia
Niestety drogi kolego musze cie troszke zmartwic. Wszyscy nie wiem czemu pisza zebys zadzwonil prosto na uniwerek. Niestety oni o dziwo sa najmniej poinformowana instytucaj. Moge ci udzeilic info ktore posiadam. Drugi rok planowalam isc na uniwerekw leeds, ale niestety w tym roku otworzylam sobie oczka i swierdzilam ze mnie na to jednak nie stac :(. Oplaty wynosza kolo 1k do 2k. Plus koszty zycia. Zycie studenta to bajka, na pierwszym roku masz okolo 20h tygodniowo plus home studies, pozniej kolo 10h, ktore tak czy inaczej musialbys robic w Polsce. Mozesz sie starac o pozyczke studencka, jesli lubisz miec dlugi. Zazwyczaj studenci otrzymuja ok. 6k rocznie. Kredyt musisz zaczac spalca rok czy dwa (juz nie pamieam) po zakonczeniu studiowania ale tylko pod warunkiem ze zarabiasz powyzej 15k rocznie. Jesli nie kredyt (wierz w to lub nie) zostje anulowany. Nie ma zadnych egzaminow na studia a rekrutacja zajmuje sie organizacja zwana UCAS, http://www.ucas.co.uk. Inacze sie tego zrobic nie da, na zlozenie podania masz czas zazwyczaj do konca marca, po tym czasie sa to podania na drugi nabor. Stara matura sie liczy (musisz miec jednak mature z anglika), po prostu przeliczaja oceny na punkty, dobrze by bylo jak bys mial przetlumaczone swiadectwo. Po za tym w londynie ponoc jest agencja ktora zajmuje sie przeksztalcaniem ocen na standardy UK. Jesli studia nie sa dla ciebie tak bardzo wazne mozesz zrobic cos co sie nazywa HND albo HNC. Jesli chcesz jakies info na ten temat pytaj smialo, ja robie to w tym roku.
Zgadzam sie z przedmowczynia Dudu…
Tez ci moge pokrotce opisac jak moja droga z universkiem wygladala…choc jeszcze sie nie skonczyla…
Na poczatek weszlam na http://www.ucas.co.uk nastepnie uzuplnilam formularz online gdzie musisz uwgzlednic hitorie edukacji w Polsce(jest jak najbardziej uznawana…)kariere zawodowa(..ktora daje ci dostakowe punkty …uwzglednij nawet te miejsca pracy gdzie pracowalas na czarno to nie istotne..) dane osobowe i statement(gdzie napisz ile wlezie ….nie klam ale opisz wszytkie swoje osigniecia zyciowe konkursy organizacje cokowliek co wplywa pozytywnie na ocene twojej osoby, takze przeczytaj soebie na stronie ucas’a jak uzupelniac statemnt sa tam bardzo przydatne info) no i referencje…
nastepnie wybierasz kierunki ktore cie interesuja …mozna je tez wybrac na ucasie i poczytac o nich sa takze link bezposednio do stron uczelni gdzie jest wiecej info..
koljenie uiszczasz oplate (wybor jednego kierunku-£5 szesciu kirunkow -£15)
wysylasz formularz i trzymasz kciuki…dostajesz welcome letter i czekasz na ospowiedzi z uczelni
Conditional offer: warunkowe przyjecie..warunke jest napisany np ILETS exam na pewna ilosc punktow badz matura itp itd…
Unconditional Offer: bezwarunkowe przyjecie…no i jestes na studiach…
nastepnie musisz dac im ospowiedz ja mam termin 5/05/06
wiec mam jeszcze troszke czasu…
z finansami jak jest to ci nie wpoeim tyle tylko ze koszt Leeds Met to £2000 a Leeds Uni £3000
sama jeszcze nie wiem jak sie ubiegac o dofinansowanie …niedlugo ide na dni otwarte i wowczas bede starala sie dowiedziec co mozna zrobic…
a tak na koniec mozna odroznic (..jak juz wczesniej bylo wspomniane )Degree
HND
Degree-licencjackie…3 lata licencjat
HND- 2 lata i masz Higher National Diploma..i nastpnie transfer(przynajmiej tak jest w moim przypadku zanim sie zdecydujesz upewnij sie z danej uczelni na jakis zasadach to dziala) na 1 rok degree …czyli po 3 latach masz Higher national diploma i degree…
wiecej juz nei wiem ale jak masz pytania to wal…
powodzonka
Dudu na jakiej uczelni jestes?
Droga, Goniu
nie jestem na zadnym uniwerku. Chcialm studiowac Na Leeds U., ale jak sama wspomnialas £3k… no coz piechota nie chodzi wiec najprawdopodobniej w tym roku zaczne e-busines HNC w Keighley College a pozniej moze moj chlopak zostanie milionerem i jego bedzie stac na sponsorowanie mojej szkoly. Na razie, noc cos… w sumie to wazne ze robie cos ze szkola i sie nadal ucze… tak mi sie przynajmniej wydaje.
Dudu…super ze cos robisz w kierunku by sie rozwijac ksztalcic itd…
Dla mnie to tez wazne…dlatego podjelam to ciekawe wyzwanie…
Wiesz miszkalam kiedys w Keighley i nawet uczeszcalam do tamtejszego College na ECDL…calkiem spoko spoko bylo….zycze ci jak najbardziej powodzenia i szybkiego stania sie milionerka by moc studiowac na Leeds Uni 😉 😆 😉 😆 😉 😆
Pozdrowka