Strona główna Działy Zdrowie dentysta

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość

czy ktos mozne zna tu jakiegos taniego denstyste? ile kosztuje zaleczenie jednego zeba? moze ktos ma adres? z gory dziekuje

Radosc
    Członek
    ”krolewicz” wrote:

czy ktos mozne zna tu jakiegos taniego denstyste? ile kosztuje zaleczenie jednego zeba? moze ktos ma adres? z gory dziekuje

Tani?? Tylko u kowala 🙂

Opieka dentystyczna w UK jest odplatna i cholernie droga. Dzieki mojej skromnej osobie znajomi Angole jezdza do Polski na leczenie, gdyz wychodzi im taniej.

Poszukaj najblizszego na stronach NHS i zapytaj go o cene.

Pozdrawiam,
    R

woyth
    Członek

http://www.nhs.uk/England/Dentists/Default.aspx
    tu mozesz znalezc najblizszego ale sprawdz przy okazji czy sa zapisy nowych pacjentow. Ja do swojego dentysty musze dojezdzac 25 km i oczekiwac dlugo na wizyte (ostatnio czekalem 3 m-ce), zwykle krocej czekasz jesli Cie boli 😀 umowienie wizyty moze wtedy zajac tylko dwa, trzy dni 8) ale nadal powinienes umowic sie z bolem do swojego dentysty (do ktorego oczywiscie wczesniej musisz sie zapisac). Nie majac swojego dentysty mozesz szukac pomocy w ambulatorium dentystycznym gdzie umowienie wizyty tez troche zajmuje. Za wszystko musisz placic, np za wyrwanie zeba okolo 27 funtow, za zwykla plombe bez zadnych cudow z leczeniem okolo 28 funtow. No chyba ze chcesz isc prywatnie to wtedy plomba kosztuje okolo 40-50. Niestety nie ma tutaj tanich lub tanszych dentystow wszystkie uslugi sa dosc kosztowne i raczej wszedzie w tej samej cenie.

Powodzenia i zdrowego zgryzu

Anonim
    Gość

WYSTARCZ POJSC DO NHS DENTYSTY I POWIEDZIEC ZE SIE NIE PRACUJE TO OPIEKE MASZ ZA DARMO

woyth
    Członek

No to teraz sie poczulem skrzyczany i to duzymi literami 8)
    Nie mam zbyt duzych doswiadczen z mowieniem dentyscie ze nie pracuje ale wydaje mi sie ze nie kazdy dentysta uwierzy w to ze nie pracuje jesli nie popre tego jakims dokumentem chociazby odcinkiem ostatniej zapomogi, chociaz moge sie mylic bo jak juz powiezialem nie mam doswiadczen z tym zwiazanych.
    Moze dentysci sa jednak bardzo ufni i wierza kazdemu na slowo, moze warto to sprawdzic.

Anonim
    Gość

nie rozumiem, nie mamy jeszcze uprawnien do korzystania z socjalu, jeszcze musimy troche poczekac, chyba ze pracowales i przedstawisz jakies dokumenty, ze utraciles prace i jestes zarejestrowany w jobcentreplus bez prawa do zasilku.
    Bez sensu jest to co piszesz
    wienio

Anonim
    Gość
    ”Anonymous” wrote:

nie rozumiem, nie mamy jeszcze uprawnien do korzystania z socjalu, jeszcze musimy troche poczekac, chyba ze pracowales i przedstawisz jakies dokumenty, ze utraciles prace i jestes zarejestrowany w jobcentreplus bez prawa do zasilku.
    Bez sensu jest to co piszesz
    wienio

Pewien jesteś, że to co Ty piszesz, ma sens? Mamy 100% uprawnienia do korzystania z socjalu na takich samych zasadach jak Anglicy (tak jest od ponad roku :))

Całkowicie się zgadzam z woythem.

Jako ciekawostkę dodam, że nie płacę za dentystę ani ja ani moja rodzina, a jest tak ponieważ otrzymuję Tax Credit i dostałem przy okazji kartę z napisem 'NHS Exemption Card’, dzięki której nie płacę u dentysty a także za lekarstwa (przepisane przez lekarza oczywiście, który btw. jest gratis dla każdego, chyba że przedmówca będzie się upierał, że zapłaci za wizytę, to wezmą od niego kasę dla świętego spokoju 🙂 )

Anonim
    Gość

no to co ja mam w koncu zrobic bo juz sam nie wiem 😕 tyle opini ze sie gubieu

Anonim
    Gość

you have the right to live in the UK if:
    you are working in the UK;or
    you have enough money to support yourself WITHOUT HELP FROM PUBLIC FUNDS!!!

woyth
    Członek

But if you work here and you are on low income you’ve got the same rigths as british citizens because this public funds comes from our wages as well.

Zagubilem sie troche nie wiem juz jak sie zwracac do Tubylca 😕

Do Krolewicza
    Jesli nie masz karty NHS Exemption Card nie mozesz korzystac z bezplatnej opieki dentystycznej (tak ja to rozumiem) i musisz za nia zaplacic (za opieke oczywista). Oplata zalezy od tego co chcesz zrobic z zebem. Za wizyte zaplacisz okolo 28-30 funtow no chyba ze jest to leczenie kanalowe wtedy kapke drozej i musisz przyjsc pare razy.

Zdrowych zebow

Anonim
    Gość
    ”tubylec” wrote:

you have the right to live in the UK if:
    you are working in the UK;or
    you have enough money to support yourself WITHOUT HELP FROM PUBLIC FUNDS!!!

Zgadza się.
    Ja pracuję i dlatego mogę w UK mieszkać zgodnie z pkt. 1, wtedy pkt. 2 mnie nie interesuje gdyż łączy je spónik 'lub’, czyli wystarczy że jeden warunek jest prawdziwy… itd. (odsyłam do kursu podstaw logiki)
    I skoro mam prawo mieszkać, to udowodnij mi kto powiedział (oprócz ciebie oczywiście), że nie mogę korzystać z różnych form pomocy na równi z tubylcami (ale faktycznymi :))
    Zresztą dyskusja jest bez sensu, bo wiem że pobieram co najmniej 3 różne benefity (oprócz pensji oczywiście :)), a o lekarzach/dentyście/aptece już napisałem wyżej. I nie mam bynajmniej angielskiego obywatelstwa, paszportu itp. jak pewnie mi zaraz zarzucisz (tylko polski)

Anonim
    Gość

Pracujesz i pobierasz benefity??? to ja cie podpieprze!! 😈

Mike
    Członek

Mamy takie samo prawo de benefitow jak kazdy inny z EU mieszkajac i pracujac w UK 😉

Anonim
    Gość
    ”nie wrote:

Pracujesz i pobierasz benefity??? to ja cie podpieprze!! 😈

Proszę uprzejmie.
    Wywołaj mnie na tlenie albo mailuj witekgl@tlen.pl to podam ci moje nazwisko i adres żebyś mógł mnie podpieprzyć 8)
    Tylko najpierw musiałbyś umieć napisać do odpowiedniego urzędu we właściwym języku, a z tym chyba u ciebie nienajlepiej, nieprawda ❓ 🙂

woyth
    Członek

Gosc Nie wazne (nie wiem ktora czesc to imie wiec uzyje tylko Gosc) chyba nie do konca zrozumial zasade dodatkow przyznawanych przez panstwo, chyba nawet nie bardzo wiedzial (wiedziala) ze mozna pracowac i otrzymywac pomoc od panstwa. Tak zaslepiony byl obywatelskim obowiazkiem informowania wladz wszelakich ze nawet do konca nie wiedzial o czym chce informowac.
    No ale zawsze byl to przejaw obywatelskiej uczciwosci i checi wspolpracy z lokalna wladza (fakt moze nietrafiony ale ile serca wlozyl obywatel w to wystapienie ile werwy) mysle ze za tak gorace wystapienie nalezy chociaz poklepac po ramieniu, dac pare rozyczek moze nawet kiedys wspomniec w jakims artykule……

Badz czujny Obywatelu, wrog nie spi

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.