Strona główna Działy Hobby Sciagam pojazd do Polski, jakie dokumenty potrzebuje ?

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    octan
    Członek

Moze ktos wie ?

Jakie dokumenty stad potrzebne mi beda w Polsce, aby moc zarejestrowac pojazd? Gdzie je zalatwic ?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Radosc
    Członek

Liste dokumentow znajdziesz na stronach Wydzialow Komunikacji w Polsce (dobrze rozwiniete sa strony Wydzialu ze Szczecina, Krakowa i Warszawy).

Tylko nie wiem czy nie bedziesz mial problemow z zarejestrowaniem (kierownica po zlej stronie). Mozliwe, ze ktos juz zadal takie pytanie Wydzialowi Komunikacji (zgodnie z ustawa urzedy maja obowiazek taka korespondencje publikowac). Poszperaj przez google.pl oraz na londynku.

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

Zgodnie z kodeksem drogowym (polskim) pojazd musi mieć kierownicę po lewej stronie.

W dowodzie rejestracyjnym jest sekcja którą wypełniasz i wysyłasz do DVLA gdy wywozisz pojazd, resztę zostawiasz dla siebie i pokazujesz w Polsce.
    Skoro oba nasze kraje są w UE to nie powinny być żadne inne dokumenty wymagane do przewozu samochodu, jak jest w praktyce nie wiem bo nie próbowałem.

Pabloo
    Członek

szczegóły poznasz gdzy zadzwonisz do wydziału komunikacji, z pewnością sympatyczna pani powie Ci o:

– przeglądzie technicznym, który przejdzie tylko samochód nawrócony na lewą stronę (deska rozdzielcza, układ kierowniczy, elektryka, pedały, często inne są lusterka zewnętrzne lewe i prawe, czasem przednie światła są przystosowane do ruchu lewo/prawostronnego i nie wystarczy zwykła regulacja – trzeba wymienić. Kosz przeróbki ok 4-5tys zł). Słyszałem, że minister transportu i czegoś tam może wydać pozwolenie na odstąpienie od warunków przeglądu

– akcyzie – w zależności od wieku pojazdu nawet do 65%

– przetłumaczonych doumentach

– kilku innych standardowych papierkach
    [/color:415855e263]

octan
    Członek

Problemow z zarejestrowaniem raczej nie bede mial, poniewaz zamierzam kupic motocykl.
    Posta napisalem, bo nie chce sie wracac na wyspe z powodu braku jakichs papierow, dlatego pytam, co, GDZIE i JAK musze zalatwic.
    Jesli chodzi o przerobe samochodu to Pabloo przerobe mozna zrobic nawet za darmo.

v-tec, jesli wysle dowod rejestracyjny do DVLA, to z czym pojade do Polski ? Czy sa tutaj jakies tablice zjazdowe, jak w Niemczech ?

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.