Strona główna › Działy › Finanse › Reasumując … czyli mini kosztorys dla wyjeżdżających ;-)
Agencje sprawdzaja wynajmujacego dosc dokladnie i potrzeba calej masy papierkow zeby wynajac dom lub mieszkanie (do wynajecia domu potrzebowalem:referencje od poprzedniego pracodawcy, referencje od aktualnego, opinie od poprzedniego wynajmujacego i list z banku potwierdzajacy moja wiarygodnosc i do tego musialem zaplacic kaucje,czynsz za miesiac i 150 funtow za obsluge) wydaje mi sie wiec ze wynajecie domu przez agencje ktora Cie na oczy nie widziala nie bedzie takie proste.
Najlepiej i najtaniej (moim zdaniem) znalezc cos w gazecie
http://www.propertiestoday.co.uk/Default.aspx?sitecode=YPOS (korzystam (mam nadzieje ze moge 😳 ) z uprzejmosci kolegi Radosci ktory zamiescil powyzszy link w swoim poscie) lub z ogloszen w sklepach lub bibliotece (ale to rozwiazanie kiedy juz bedziesz na miejscu).
Wydaje mi sie ze rezerwacja mieszkania moze nastapic tylko wtedy jesli sie cos zaplaci i wynajmujacy zobaczy wynajmujacego 🙁 no ale moze ktos ma mniej posepne wiadomosci na ten temat.
Ktos pisal o mieszkaniu w akademikach moze to jest rozwiazanie do czasu znalezienia mieszkania
POWODZONKA
PS
http://www.leeds-art.ac.uk/internationalStudents/Accommodation.asp
jest to zakwaterowanie dla studentow tego collegu ale w czasie wakacji ich nie ma wiec moze warto sprobowac, na stronce sa adresy mailowe wiec moze jakis malutki mailik z pytankiem albo cos
Wojth bardzo dziękuję za pomoc 😳 i za tak wyczerpujące odpowiedzi !
Dzięki Wam ja i mój chłopak mamy szanse lepiej przygotować sie do wyjazdu 😀 Ale wygląda, że nie jest to takie proste jak inni opowiadali. Chyba, że w praktyce wygląda to inaczej 😆
Ale nie wydaje mi się 🙄 Widzę, że znalezienie i wynajęcie jakiegoś małego mieszkanka dla dwojga to nie łatwa sprawa – a ja się martwiłam czy znajdziemy pracę 😉
Mam gorącą prośbę czy w Leeds są jakieś znane tytuły gazet w których to można znależć najwięcej ogłoszeń z mieszkaniami ??
Jadę pierwsza sama i chyba najbardziej przerażająca jest wizja chodzenia z całym dobytkiem w poszukiwaniu mieszkania …. a czy jeśli w Leeds byłabym z rana jest w ogóle szansa na znalezienie czegoś w jeden dzień ?? A może są jakieś dni tygodnia w których ogłoszeń jest więcej ?? Jak np w naszej polskiej poniedziałkowej Wyborczej 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Podwyzsze ten temat bo warto i odrazu zadam wazne pytanie :
Czy w Leeds jest „Lidl” taki markecik jak tesco itp. A jesli nie ma to ktory market jest najtanszy jesli chodzi o produkty?
Nie jestem pewnien, ale Asdowskie (ASDA) produkty są tanie. Ale z tego co wiem to jest gdzieś na obrzeżach Leeds Lidl. I to chyba nie jeden !! Gdzie dokładnie można sprawdzić na http://www.lidl.co.uk/gb/home.nsf/pages/i.home i tam wpisać Leeds.
Powodzenia 🙂
ktory market jest najtanszy jesli chodzi o produkty?
Z pewnością netto. Lidl też ok. A na duże zakupy tesco i asda.
To ja sie dolacze :).
Mieszkam z dziewczyna a o to kosztorys:
1. pokoj 70£/week -czyli 35 od osoby,
2. zarcie –
polecam Morrison Market np, a takze cos cos sie nazywa FROZEN – ryby, drob 2x taniej:
RYBA – 4 kawalki duze -2£
Kawalki kurczaka (udka, podudzia) – 1,3 kg za 1,50£!,
Ziemniaki – 55p za kg
Ryz – 45p za kg
Makaron – 29p za 0,5 kg
Wazywa – okolo 50p za wloszczyzne, marchewki za paczke nawet od 28p!.
Chleb – tostowy za 26p (jest najlepszy do tostow, te dorzsze do dupy)
Wedliny – drogie wiec za 2£ pudelko plastikowe, szynka ok,
Jajka – za 86 p ostatnio w Morrisonie 24 jajka w promocji,
3. Bilet tyg 13£,
4. Browar – 5£ (za 8 piw)(W Morrisonie sa promocje czesto alkoholu wiec ja kupuje np 4-pak Fostersa za 2,5 funta, dajac na to ze kupie 2 4-paki mam 5 £.
Wg mnie mozna sie wyzywic spokojnie za 10-12£ na osobe, jak widac, ja sobie na kurczaku gotuje rosol, kurczaka z ryzem wcinam i wazywami, albo ryba, rano jajka albo tosty z wedlina, alkohol to od zapotrzebowania :). Ale przy 4 piwkach dziennie daj nam 17,5£ tyg, ja tyle nie pije.
Za 70£ bede mial zarcia i piwa dostatek, pojezdze autobusami i oplace pokoj,
Pozdro,
P.S. Od Netto to mi sie zygac chce- taki nasz Leader Price, wszystko z najgorszego gatunku,
Morrisona polecam maj sporo promocji
Przeczytałem wszystko od dechy do dechy.Dużo ciekawych informacji.Nikt jednak nie wspomina o kosztach utrzymania psa.Proszę Was, może ktoś ma w tym wzgledzie jakieś doświadczenia?Albo może jacyś znajomi mają psa?Bardzo interesuje mnie to jak znaleźć mieszkanie żeby mnie przyjęli z psem.Czy to łatwe?Co właściciele lub Agencje sądzą o psach? Czy na ulicach widać ludzi, którzy sprzątaja po swoich psach? Czy psy chodzą tylko na smyczy i w kagańcu? Mam dużego, grożnego psa, załatwiłem już wszystkie formalności weterynaryjne.Bardzo chcę wziąć psa ze sobą.Pomóżcie.
Anglicy wygladaja zniewieswciale po prostu. Farbowane wloski, spodnie opuszczone do kolan, krotkie rekawki i szaliczki (moze zimno im tylko w szyje?). Ja tez nie lubie czesci Polakow ktorzy tu przyjezdzaja (wstyd mi za nich), ale Angole sami uzywaja slow na F…. co drugi wyraz.
Jak chcesz wygladac jak angol to mi przykro i wpolczuje
sorki, ostatnia wiadomosc miala byc w innym watku 🙂
czyli 500 funtów powinno wystarczyc? 🙂
Dlatego, ze niektórzy maja opory bo tak i im wbito w gówke ze powyzej 20 to juz bankowo trzeba mówic per pan i pani. Co powoduje czasami na tyle smieszne sytuacje, ze ja zwracajac sie bezposrednio i od zawsze per ty do wszystkich( co w Polsce nie bylo mile widziane) a obok stojaca moja kolezanka np do tej samej osoby zwraca sie per pan znow wychodze posród Polonii albo za bardzo zanglizowana albo na ta ze szczególnym brakiem szcunku i kultury osobistej.Jednak czasami odpowiednio do sytuacji uzywam angielskich zwrotów grzecznosciowych szczególnie podoba mi sie ten z serem z przodu 😀
Przeczytałem wszystko od dechy do dechy.Dużo ciekawych informacji.Nikt jednak nie wspomina o kosztach utrzymania psa.Proszę Was, może ktoś ma w tym wzgledzie jakieś doświadczenia?Albo może jacyś znajomi mają psa?Bardzo interesuje mnie to jak znaleźć mieszkanie żeby mnie przyjęli z psem.Czy to łatwe?Co właściciele lub Agencje sądzą o psach? Czy na ulicach widać ludzi, którzy sprzątaja po swoich psach? Czy psy chodzą tylko na smyczy i w kagańcu? Mam dużego, grożnego psa, załatwiłem już wszystkie formalności weterynaryjne.Bardzo chcę wziąć psa ze sobą.Pomóżcie.
Wiecej informacji o przewozie psa mozesz znalezc tutaj http://www.defra.gov.uk/animalh/quarantine/index.htm
Moj znajomy ma psa i twierdzi ze nie placi nic ale to akurat lepiej sprawdzic bo anglicy czasami nie sa za bardzo zorientowani w tym co trzeba i kiedy trzeba 8) W miescie gdzie mieszkam kara za to co zostawi piesek wynosi do 1000 funtow i ludzie faktycznie sprzataja chociaz tereny spacerowe wokola miasta (gdzie nie ma tylu patroli policyjnych) czasem przypominaja pole minowe 😉 Kagancow zbyt duzo nie widzialem ale moze pom prostu sie nie przygladalem 😆
Powodzenia
duzo wlascicieli mieszkan nie zgadza sie na posiadanie nawet chomika wiec musisz sie liczyc z tym ze nie bedzie ci latwo znalesc mieszkanie z psem. Moja rada jesli mozesz przyjedz tu bez psa,psiaka zostaw rodzicom urzadz sie i dopiero sciagaj zwierzyniec wtedy mozna uniknac wielu przykrosci, to taka racjonalan rada ale jak postanowisz inaczej to powodzenia