Strona główna Działy Finanse Reasumując … czyli mini kosztorys dla wyjeżdżających ;-)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Radosc
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    gogi wrote:

z jakimi kosztami muszą się liczyć.
    Niech wszystkie „ukryte koszty” wyjdą na jaw

To wrzuc liste, ktora Ci powstala na forum, to zobaczymy czego jeszcze brakuje i gdzie ewentualnie szukac informacji. 🙄

A de facto wszystko zalezy od indywidualnego przypadku, upodoban kulinarnych, checi podrozy, zuzycia itepe itede Np. wynajmujac pokoj z reguly CouncilTax masz w czynszu, ale wynajmujac cale mieszkanie czy dom nie. Ale jak jestes samotnym studentem to placisz nizszy CT niz samotny nie-student.

Pozdrawiam,
    R

woyth
    Członek

Cena biletu uzalezniona jest od tego jak wczesnie go rezerwujesz i jakim srodkiem transportu zamierzasz sie tu dostac, sprawdz tanie linie lotnicze (linki znajdziesz na stronie glownej) oraz poszukaj w wyszukiwarce google przewoznikow autobusowych to da Ci obraz ile muszisz zaplacic za bilet.
    Cena lokum zalezy od paru spraw jak juz kolega wczesniej wspomnial ale:
    1. Jesli korzystasz z uslug agencji musisz jej jednorazowo zaplacic za usluge (ja zaplacilem raz 100 £ ostatnio 150 £ zalezy od agencji) do tego dochodzi kaucja w wysokosci jednorazowego czynszu (zwykle) i oplata za miesiac z gory
    2. Jesli wynajmujesz dom lub mieszkanie do czynszu musisz doliczyc podatek miejski (council tax od 78 funtow wzwyz na miesiac ale sa od tego odstepstwa – patrz post wyzej) no i dobrze jest co miesiac cos odlozyc na rachunki (woda,gaz,elektryka)
    3. Jesli masz tylko pokoj to zwykle cena zawiera wszystkie powyzsze i placac co tydzien nie martwisz sie o council tax i inne rzeczy (ale to zalezy od wynajmujacego), najnizsza cena z jaka spotkalem sie u mnie w miescie to 45 funtow za tydzien (nie mieszkam w Leeds ale cena jest raczej srednia dla Anglii)
    4. Cos musisz jesc – my na dwie osoby robiac zakupy raz w tygodniu wydajemy 35 – 45 funtow i gotujemy w domu jesli zamierzasz cos jesc w knajpkach koszty moga byc „kapke” wyzsze 😀
    5. Jesli masz telefon to czasem trzeba go zaladowac, ja robilem to za 10 funtow tygodniowo,teraz mam troszke inna taryfe i doladowuje raz w miesiacu za 15
    6. Czasem trzeba cos wypic cena piwka (nie znam cen w Leeds) od 1.95 funta wzwyz 8)

Podsumowujac
    Zalozmy ze znalazlas pokoj bez pomocy agencji (ale kaucje i tak pewnie zaplacisz), zywisz sie gotujac w domu i na razie masz telefon z normalna taryfa no i pijesz cztery piwka tygodniowo:

45 pokoj
    40 jedzonko
    10 telefon
    7.8 browarki
    = 102.8 funtow na tydzien

Jesli masz dom to cena jest troszke inna ale to zalezy czy placisz sama czy masz kogos z kim mozesz sie podzielic czynszem itp

PS
    jesli o czyms zapomnialem to prosze czytelnikow o pomoc i dodanie brakujacych oplat

hattori
    Participant

Dojazdy-11 £ tygodniowka na First(autobusy miejskie), ale dodatkowo trzeba tez czasami wskoczyc w Black Prince-1.20£ za przejazd czyli okolo 15£tygodniowo, albo paliwko wTesco 81p za litr benzyny.
    Telefon stacjonarny-10 £ abonament+ok 4p za minute rozmowy lokalnej.
    Intrnet(512kbps z AOL nielimitowany + antywirus)20£/mies.
    TV licence 12£/mies.-konieczny nawet jesli posiadasz tylko komputer(kara za brak 1000£).
    Prad,gaz,woda -rodzina 2+1 (dwie sypialnie w semi detached bungalow)ok . 60£/mies.
    Przeglad okresowy samochodu, bez czesci ok 130£.
    Opieka medyczna za darmo .Lekarstwa dla dzieci bezplatne, a dla doroslych do 6£ ,kazde drozsze dofinansowywane przez panstwo.

Anonim
    Gość

dlaczego piszesz ze najnizszy council tax to 78 nieprawda bo mniej nie wprowadzaj w blad i jesli na jedzenie wydajesz 40 na tydz sam to chyba zywisz sie w restauracjach ja wydaje tyle na 3 osobowa rodzine i wcale ich nie glodze nie kupuje z reduca itp jemy to co w Polsce i gotujemy polskie obiady w miare mozliwosci napewno nie sepimy

woyth
    Członek

Kolega (czy kolezanka) tak sie spieszyl(spieszyla) zeby mnie skarcic ze chyba nie starczylo czasu zeby przeczytac dokladnie mojego posta,napisalem ze „my na DWIE OSOBY robiac zakupy raz w tygodniu wydajemy 35 – 45 funtow i gotujemy w domu” wspomniana kwota 40 funtow NA DWIE OSOBY jest kwota SREDNIA znaczy to ze moze byc mniej (jesli ktos sepi tak jak ja 😈 ) lub moze byc wiecej ale kwota ta daje chociaz przyblizone wyobrazenie o kosztach komus kto nigdy nie robil tu zakupow.
    78 funtow za podatek miejski jest kwota najnizsza w miescie gdzie mieszkam (a nie mieszkam w Leeds o czym rowniez wspomnialem).
    Od kwoty tej (78 u mnie w miescie ile w Leeds nadal nie wiem bo informacja „nieprawda bo mniej” niewile wnosi) sa „odstepstwa” ale o tym rowniez wspomnialem.

PS
    http://www.leeds.gov.uk/pageView.aspx?view=&style=&typeIdentifier=26-9-2003-87995768&subTypeIdentifier=26-9-2003-57679332&menuIdentifier=18-1-2005-904839851&egmsIdentifier=EF415B6C41C8D44380256E0F004A2BAB
    wynajmujacy zwykle (nie zawsze) podaje w ktorej grupie podatkowej jest wynajmowany dom

Radosc
    Członek
    ”Anonymous” wrote:

dlaczego piszesz ze najnizszy council tax to 78 nieprawda bo mniej nie wprowadzaj w blad i jesli na jedzenie wydajesz 40 na tydz sam to chyba zywisz sie w restauracjach ja wydaje tyle na 3 osobowa rodzine i wcale ich nie glodze nie kupuje z reduca itp jemy to co w Polsce i gotujemy polskie obiady w miare mozliwosci napewno nie sepimy

Dobra, napisales, ale gdzie konkrety?

– to ile wg ciebie wynosi najnizszy council tax?
    – gdzie kupujesz (sklep) itp.

Poza tym abstrachujac od council tax, kazdy ma inne potrzeby (1 albo 3 posilki dziennie), wymagania (puszka zupy czy 2 kurczaki na obiad) oraz kase do dyspozycji (chusteczki za 25p czy 80p), wiec nie atakuj jednostki, bo wiecej czy mniej je od Ciebie.
    BTW: znam takiego co na promocji w ASDA kupil 2 zgrzewki zupy za 1p za sztuke i tym samym wyzywil sie przez miesiac za 0.6 funta. I tez nie glodowal 😆

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    hattori wrote:

TV licence – konieczny nawet jesli posiadasz tylko komputer

Dobrze sie czujesz ❓ 😯

hattori
    Participant

v-tec wrote:

hattori wrote:

TV licence – konieczny nawet jesli posiadasz tylko komputer

Dobrze sie czujesz ❓ :shock:[/quote]

'What you need a TV licence for-You need a TV Licence to install or use any equipment to recive or record television programme services-for example a television set,video recorder,set top box,PC with a broadcast card or any other TV receiving equipment.

A ty jak sie czujesz?
    Poradzisz sobie z tlumaczeniem?

Radosc
    Członek

hattori wrote:

PC with a broadcast card or any other TV receiving equipment.

Hattori, a jak u Ciebie z rozumieniem tekstu??
    Komputer owszem, ale ze specjalna karta do odbierania programow TV, co nie oznacza, ze jak kompa bez tej karty to musisz placic. To sa 2 rozne sprawy. O ile sie nie myle, to jest to dalej wyjasnione w Q&A…

Oni nie maja takich pomyslow, bo nie maja KRRiTV 😉

Ponadto tytulem wyjasnienia – kontrolerzy maja czujniki, ktore wykrywaja jaki czy i jaki program jest ogladany w danym domu, a nie czy masz TV czy komp. Znowu 2 rozne sprawy.

Mam nadzieje, ze wszystko clear 🙂

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

hattori wrote:

'What you need a TV licence for-You need a TV Licence to install or use any equipment to recive or record television programme services-for example a television set,video recorder,set top box,PC with a broadcast card or any other TV receiving equipment.

A ty jak sie czujesz?

Czuję się świetnie i służę tłumaczeniem: 'PC [u:70c5b101dc]with a broadcast card[/u:70c5b101dc]’ znaczy 'komputer [u:70c5b101dc]z kartą telewizyjną[/u:70c5b101dc]’
    a poprzednio pisałeś 'nawet jeżeli posiadasz [u:70c5b101dc]tylko komputer[/u:70c5b101dc]’.

TV Licence płacisz właśnie za kartę telewizyjną jako odbiornik sygnału tv, a nie za komputer.
    Pozdrawiam

hosi
    Participant

Spokojnie panowie 😉
    [quote:63e7ce55d3]PC with a broadcast card[/quote]
    Czyli jesli ktos ma PC bez tej karty, nie jest zobowiazany do placenia TV licence.

hattori
    Participant

Ja kupowalem 'tylko komputer’ i pytali mnie o TV licence i adres.Przepraszam za wprowadzenie w blad ludzi ktorzy maja 'tylko komputer’ bez broadcast card, oraz pana v-tec-a ktory szczegolnie zostal dotkniety moim postem i nie przepuscil okazji zeby zadrwic(moze wystarczylo sprostowanie?).

gogi
    Participant

Dziekuje wszystkim za wlaczenie sie do dyskusji 😀 pozwoli to pewnie wielu osobom lepiej przygotowac sie do wyjazdu 😆
    Bardzo milo, ze mozna liczyc na swoich rodakow na obczyznie :mrgreen: wbrew temu co sie słyszy 🙄

WIELKIE DZIEKI !! 😀 😀

Pozdrawiam
    Gogi

Anonim
    Gość

hattori wrote:

…oraz pana v-tec-a ktory szczegolnie zostal dotkniety moim postem i nie przepuscil okazji zeby zadrwic(moze wystarczylo sprostowanie?).

Sory nie chciałem nikogo urazić.
    No i nie jestem żaden pan (choć fakt, mógłbym być ojcem chyba większości piszących tutaj :), może dlatego bywam upier…wy? )
    Dlaczego nie przejąć dobrego tutejszego zwyczaju i mówić wszystkim na ty?
    🙂 😯 😛 🙄 😉

Anonim
    Gość

a jezeli ktos ma sama karte a nie ma komp co wtedy tez płaci??
    😆

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.