Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość

Jak wyglada sprawa niezaplaconego rachunku za gaz. Poprzedni najemca nie zaplacil i grozi mi odciecie – mozliwe czy nie? 😳

Radosc
    Członek

A pytalas gazowanie lub landlorda, co z tym fantem zrobic??

Teoretycznie jest to problem landlorda…

Anonim
    Gość

Landlord twierdzi, ze to moja sprawa i nie jestem taka glupia, zeby najpierw nie spytac wlasciciela. Dzieki za odzew.

Radosc
    Członek

Sorry za podejrzenie ze nie zapytalas, ale nie wszyscy wykonuja ten podstawowy krok 😉

Wypial sie ??!! Niezly kolek. W takim razie sprawdz w umowie co tam stoi, ewentualnie zapytaj sie w agencji, ktora posredniczyla (jezli byla takowa).
    Logiczne jest, ze skoro umowe podpisalas od X, to nie mozesz placic za okres przedtem.

Nie mam przy sobie swojej umowy, ale z tego co pamietam jest taka instytucja, ktora pomoga wynajmujacym. Moze ktos inny kojarzy??

A swoja droga lepiej zacznij szukac innego mieszkania, bo obawiam sie, ze moga Cie jeszcze czekac inne kwiatki lub w najgorszym wypadku wyprowadzka z dnia na dzien.

Osobiscie polecam http://www.linleyandsimpson.co.uk.

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

Z DOSWIADCZENIA WIEM ZE WYPELNIA SIE DOKUMENCIK Z GAZOWNI Z DATA WPROWADZKI I ZE STANEM LICZNIKA I TYLE, JUZ TO ROBILEM KILKA RAZY WIEC WIEM, POZATYM NA TYM DOKUMENCIE DUZYMI LITERAMI JEST NAPISANE ZE TRZEBA TO ZROBIC ABY NIE PLACIC ZA KOGOS, MUSISZ TYLKO SPRAWDZIC CZY GAZ PODLEGA POD BRITISH GAS CZY NPOWER, PZDR

Anonim
    Gość

na poczatku jak sie wprowadzilias to powinnas spisac liczniki i zadzwonic do gazowni i je podac podajac tez swoje detale i mowiac ze od tego i tego dnia ty jestes tenanten i placisz rachunki( od tego dnia) poprzednie rachuneczki oddaj lanrodowi i nic wiecej cie nie interesuje a gazu ci nie odetna jedynie lanlord bedzie zadluzony:) powodzenia

Anonim
    Gość

nie bardzo. Gazownia przyzna Ci racje ale po kilku rachunkach przyjdzie ten jeden na ktory zareagujesz tak 😯 . najlepiej jest zadzwonic do gazowni – powiedziec ze ABSOLUTNIE nie zaplacisz tego rachunku, albo wybrac sie tam z umowa wynajmu (od kiedy tam mieszkasz) i pokazac stan licznika jaki byl gdy sie wprowadzilas. Jesli go nie masz spisz licznik, po 3 dniach spisz go podobnie i na tej podstawie mozesz obliczyc jaki mialas stan licznika. gazu nie odetna. ja tez tak mialem – mieszkamy 9 miesiac i nadal jest 🙂 I jeszcze jedno – w gazowni jak Polsce – milo i grzecznie nic nie zalatwisz (ale probowac mozna, ja to robilem 4 razy zanim poszedlem do gazowni z taaaka japa 👿 i tak mima, wtedy jak reka odjal) 😉
    Nie szczyp sie ❗

Jak by co 07780507822

CoXo
    Participant

Witam wszystkich!

Otrzymalem ostatnio rachunek za gaz na £211 za okres 2.5 miesiaca.. 😯 Ogrzewania prawie nie uzywalem, kuchenke mam na prad, wiec cos tu chyba jest nie tak.

Dodam ze za poprzedni okres od pazdziernika do lutego "wyszlo" £184 przy wlaczonym ogrzewaniu centralnym prawie non stop.

Wisialem na telefonie prawie 30 minut rozmawiajac z kilkoma bezmozgami z BG i zaden nie potrafil podac przyczyny takiej rozbierznosci.Zapytani o to czy przypadkiem nie bylo zadnej podwyzki, odpowiedzieli ze nie maja pojecia…..

Odczyt licznika sprawdzalem 2 razy – zgadza sie.Moj Landlord przyprowadzil faceta od instalacji ktory stwierdzil ze nie ma zadnych leaks.Wiec sam juz nie wiem.

W zwiazku z tym chcialbym sie Was zapytac co o tym myslicie, czy macie jakis pomysl co poradzic.Wdzieczny bylbym rowniez jesli chcielibyscie sie podzielic informacja jak Wam ksztaltuja sie rachunki za gas.

Dziekuje z gory i pozdrawiam!

7sisters
    Participant

Moge polecic temat:

http://www.leeds.pl/forum//viewtopic.php?t=1033&highlight=licznik

Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania wal smialo na forum

CoXo
    Participant

Dzieki za link!

We wtorek sprobuje zadzwonic jeszcze raz, a do tego czasu pozbieram
    wszystkie rachunki za poprzednie lata z tego i z innych mieszkan i porownam zuzycie gazu.

Jesli sie okaze ze jest wyzsze niz byc powinno, zrobie tak samo – zadzwonie i zarzadam sprawdzenia licznika.Dam znac jesli dowiem sie czegokolwiek.

Dzieki za pomoc!

fatamorgana
    Participant

Są trzy możliwe wartości na rachunku za gaz i prąd. Obliczona przez dostawcę jako wypadkowa i "przewidywana" – to tu z reguły są naprawdę duże odstępstwa od faktycznego zużycia- u mnie ostatnio różnica była aż o 45 % (!!!), oraz odczyt klienta, czyli faktyczne zużycie- mniejsze zwłaszcza, gdy umiemy oszczędnie korzystać…i odczyt "pana z gazowni lub elektrowni".
    Tak więc na początku też zrobiłem wielkie oczy jak przyszło grubo ponad 250 funtów za obydwa media, ale po odczycie własnym wyszło już tylko ok. 140 … 🙂 🙂 🙂
    A jak to znaleźć? W tabelce gdzie są kolejne wartości jednostek zużytych (units) zaraz za nimi jest "tariff" i litera (C-customer reading czyli NASZ ODCZYT, E-estimated czyli ICH PRZEWIDYWANE ZUŻYCIE, oraz bez litery czyli odczyt dokonany przez pracownika dostawcy).
    Sprawdzenie "jaka literka" jest kluczem do zrobienia "wielkich oczu", albo do interwencji telefonicznej (po której niezwłocznie otrzymamy nowy rachunek -a wtedy zapewne mamy na twarzy "wielki uśmiech"….). 😀

W przypadku jeżeli powyższy problem nie dotyczy różnic w odczycie lecz błędu licznika należy faktycznie zażądać sprawdzenia czy licznik nie "wariuje"…

CoXo
    Participant

Moj rzeczywisty stan licznika odpowiada temu ktory widnieje na rachunku.O tym ze BG potrafi "zalozyc" faktyczne zuzycie gazu w bardzo wysrubowany sposob wiem az za dobrze z poprzedniego mieszkania, bo tam dostep byl utrudniony i kazdy rachunek mnie rozsmieszal.Teraz natomiast licznik mam na zewnatrz domu i tak jak za poprzedni okres rachunek byl wystawiony na podstawie odczytu.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to skopany licznik, znaczna podwyzka cen gazu, albo kiepski fachowiec od instalacji gazowych 😕

Tak czy inaczej, znowu czeka mnie dluga rozmowa z jakas Kelly albo Stevem i przekierowywanie co 5 minut…brrr..na sama mysl robi mi sie slabo.

fatamorgana
    Participant

[quote:59857079ad]Jedyne co mi przychodzi do glowy to skopany licznik, znaczna podwyzka cen gazu, albo kiepski fachowiec od instalacji gazowych [/quote]

Dodałbym jeszcze; głupota pracownika, nieumiejętna obsługa komputera, ingerencja osób trzecich (inny fachowiec z firmy kopiący w liczniku), skoro licznik jest poza mieszkaniem…

🙁 🙁 🙁

v-tec
    Członek

Fatamogana, nikt nie może 'kopać’ w liczniku, licznik jest zaplombowany i wszystko co legalnie można z nim zrobić to go odczytać. A 'kopać’ w liczniku mogą tylko monterzy przysłani przez operatora, i jedyne co mogą zrobić na miejscu to wymienić licznik, oczywiście każda taka akcja jest zlecona i zapisywana w bazie danych operatora.

Fakt, że potem potrafią się pogubić, ja poprosiłem o wyminę obu liczników z ładowanych kartą na normalne, po wymianie przestały przychodzić rachunki za gaz (za prąd przychodzą), podejrzewam że nie odnotowali faktu wymiany i wychodzi ujemne zużycie (nowy licznik zaczynał od 0), dlatego nie każą mi płacić, ciekawe czy kiedyś się połapią, bo ja im podpowiadał nie będę (operator Powergen) 🙂

kunegunda
    Participant

skromnie dodam tylko:
    ze kazdy angielsi dostawca paradu lub gazu, przesyla czasem tak zwany rachunek przewidywalnego zluzycia energii. niema on nic wspolnego z obecna iloscia zluzytej energii przez mieszkanca, tylko i wylacznie jest to kwota ktora prawdopodobnie zluzyjesz w danym okresie rozliczeniowym. Jesli twoj dostawca energii (gazu lub Pradu) jest ok to wszystko zostanie wyrownane w kolejnym rachunku jesli nie to dopiero na koniec roku.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.