Strona główna › Działy › Prawo › Jak dzieli sie kategorie prawa jazdy w UK
Witam. Chcialbym spytac jak sprawa wyglada, jest taki sam podzial ?
Witam. Chcialbym spytac jak sprawa wyglada, jest taki sam podzial ?
Masz na mysli kategorie,chyba ? Tak jak w calej Unii
Nie wiem ile osób o tym wie, ale tu KAZDY może prowadzić, wystarczy wystąpić o tymczasowe prawko (provisional driving licence) które dostaje się bez żadnych kursów, egzaminów itp. zbędnych bzdetów.
Potem trzeba nakleić na wóz czerwone L i w drogę, nie wolno tylko po motorwayu.
Application pack można dostać na poczcie.
(Oczywiście to nie dotyczy posiadających prawko polskie które jest 100% honorowane)
100% tak… ale tylko przez rok. A co do podziału kategorii to jest taki sam jak w Polsce. 😀 Prawie 😉 Ale co do różnicy to jeszcze się nie dowiadywałem (więc nie traktujcie tego za pewnik, aczkolwiek powiedziało mi to samo już pięcioro rodowitych Anglików). A mianowicie po okresie 3 lat posiadania kat. B można otrzymać kat. A, a po 5 latach posiadania kat B. na 7,5 tony. Ale jak powiedziałem nie wiem tego na 100%. Niedługo odwiedzę DVLA i dopytam się. 😆
Na Unijnych mozna jezdzic do Twojej smierci 😈
Tak może mówić każdy kto jest w Polsce 😈
Tak samo jak to że na dowód załatwisz tu wszystko.
Jeżeli tak myślisz to przyjedź tu tylko z dowodem a zrobisz jedno duże 😯 ❗
Ja tu siedzę już ponad rok i kilku rzeczy się dowiedziałem, więc proszę Cię chłopcze, usiądź sobie ❗
Tak tak oczywiscie, mieszkam w polsce i mam 13lat 😈
A jest napisane na stronce jak byk If you hold a valid Community licence and you are visiting Great Britain, you can drive any vehicle for as long as your licence remains valid…. Chyba chlopcze malo wiesz jak na rok pobytu, albo slabo czytasz 😈
A wymiana dotyczy residenta 😉
A1 – lekkie motocykle o poj nie wiekszej niz 125cc
A – motocykle
A – (powyzej 21 lat) kazdy motocykl z wozkiem bocznym lub bez
B1 – 3 lub 4 kolowce np: quady o wadze nie przekraczajacej 550kg
B – samochod do 3.5 t posiadajacy nie wiecej niz 8 siedzen z przyczepa ponizej 750kg
B+E – z przyzcepa przekraczajaca 750kg
C1 – ( LGV) male ciezarowki 3.5 t – 7.5 t z przyczepa do 750 kg
C1+E – jak wyzej tylko przyczepa powyzej 750kg lub caly zestaw (auto+przyzczepa) do 12000kg
C – (HGV) pojazdy powyzej 3.5t z przyczepa do 750kg
C+E – przyczepa powyzej 750 kg
D1 – pojazdy posiadajace 9-16 siedzen z przyczepa ponizej 750kg
D1+E – zestaw (a+p) ponizej 12000kg
D – kazdy autobus z przyczepa powyzej 750kg
D+E – co wyzej ale przyczepa powyzej 750 kg
F – traktor
G – walec
warto miec angielskie prawo jazdy bo stanowi ono wazny dokument tozsamosci i mozna je wykorzystac wszedzie jako potwierdzenia adresu
wniosek mozna wziasc w odzdziale DVLA ale jest on zwykle w wiekszych miastach,jesli nie macie DVLA u siebie wniosek mozecie wziasc na poczcie
do wniosku trzeba zalaczyc jedno zdjecie,paszport,polskie prawo jazdy (nie zwroca) i zaplacic 38 £.Na nowe prawo jazdy czeka sie 15 dni roboczych (trzy tygodnie) nie trzeba zdawac dodatkowych egzaminow
POWODZENIA
Mike, bez obrazy, ale najwyraźniej tak jest 😈
Masz oczywiście rację. Możesz jeździć tak długo jak chcesz, ale…
Jeżeli chcesz tutaj zostać, to Twoje prawo jazdy traci ważniść po jednym roku pobytu ❗
Oczywiście można sobie dużo poczytać w internecie na tematy Anglii. Może mi jeszcze powiesz że dowód osobisty jest honorowanym dokumentem tutaj??? 😉
Witam wszystkich
Kolega przy opisie kategorii popełnił chyba błąd. To my knowledge polskie C to brytyjskie HGV (coś jak Hard Goods Driver).
Polskie C+E to brytyjskie LGV (Long Goods Driver).
Przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem wątku o pracy dla kierowców.
Zamierzam wyjechać na wakacje, posiadam prawo A,B,C,E i poszukuję pracy najchętniej jako kierowca LGV.
Czy ktoś zna jakieś namiary na firmy, które poszukują kierowców ?
Czy to prawda, że przed podjęciem pracy muszę mieć konto w banku ?
Czy to prawda, że aby założyć konto muszę mieć wynajętą chatę ?
Jakie kaucje płaci się przy wynajęciu pokoju na trzy miechy ?
Ile kosztuje doba w jakimś tanim hotelu w Leeds ?
Za ile najtaniej dojadę z NC do Leeds ?
Czy to prawda , że w UK nie można podróżować na stopa ?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Witam wszystkich
Przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem wątku o pracy dla kierowców.
Zamierzam wyjechać na wakacje, posiadam prawo A,B,C,E i poszukuję pracy najchętniej jako kierowca LGV.
Czy ktoś zna jakieś namiary na firmy, które poszukują kierowców ?
Czy to prawda, że przed podjęciem pracy muszę mieć konto w banku ?
Czy to prawda, że aby założyć konto muszę mieć wynajętą chatę ?
Jakie kaucje płaci się przy wynajęciu pokoju na trzy miechy ?
Ile kosztuje doba w jakimś tanim hotelu w Leeds ?
Za ile najtaniej dojadę z NC do Leeds ?
Czy to prawda , że w UK nie można podróżować na stopa ?Z góry dzięki za odpowiedzi
Z zasady jezeli ma sie dobre doswiadczenie to z C+E , juz sie pracuje dlatego niema takich watkow na forum.
Generalnie nieslyszalem pochlebnych slow o naszych kierowcach tutaj, ciezko jest sie przestawic na lewa strone , ale z doswiadczenia wiem ze trzeba samemu sprobowac.
Co do poszukiwania pracy najlepiej zajrzyj na strone Jobcentre, lub sciagnij pdf z agencje w leeds ze strony leeds.pl
Co do konta w banku to 99% pracodawcow przelewa pensje na konta bankowe, 1sza wyplata jest po 2 tyg wiec masz czas na jego otwarcie.
Odnosnie mieszkania, to juz bardziej zlozone. Wymagana jest kaucja miesiecznej oplaty + za miesiaz z gory. Niewiem jakie sa ceny w hostelach, uzyj wyszukiwarki.
Na „stopa” niestety niezabieraja 😉
Odnosnie dojazdu do leeds przeszukaj oferty nationalexpress, lub sprzeszukaj starsze tematy z forum , napewno cos tam znajdziesz.
Powodzenia
Kolega Octan ma racje popelnilem blad za co przepraszam
LGV is [b:0a05ee788b]Large Goods Vehicle[/b:0a05ee788b], HGV is [b:0a05ee788b]Heavy Goods Vehicle[/b:0a05ee788b]. HGV was renamed LGV in 1992 because not all of Europe had a word for heavy!
LGV C1 = Rigid truck 3501kg to 7500kg
LGV C1+E = Rigid 3501kg to 7500kg truck with trailer over 750kg
LGV C = Rigid truck from 7501kg to 32,000kg
LGV C+E = Articulated or Drawbar truck up to the legal maximum of 44,000kg
Ta informacje skopiowalem z
http://www.tockwithtraining.co.uk/qa.html
A szanowny kolega moze sprawdzic
http://www.careersinlogistics.co.uk/
http://www.haulstaff.com/
lub tez skontaktowac sie z numerem
00441733 890 420
lub przeslac na fax swoje cv
00441733 344 657
lub emailem na hereward@driver-hire1.fsnet.co.uk
Ale z przykroscia musze stwierdzic ze kolega Octan rowniez popelnil blad
to Your knowledge:
LGV is [b:0a05ee788b]Large Goods Vehicle[/b:0a05ee788b]
HGV is [b:0a05ee788b]Heavy Goods Vehicle[/b:0a05ee788b]
Pozdrawiam z zycze POWODZENIA
oj koledzy, koledzy. A może by tak normalnie B C i E??
HGV – LGV jedno g… – jak mawia mój kolega 😉
Są tylko małe duże i coś po środku. 😀
Pozdrawiam Wszystkich ❗
Mysle ze kolega kolegi Scoorka ma racje mowiac ze HGV i LGV to jedno g…. (co zreszta napisalem we wczesniejszym poscie) ale jest jedno ale…. 😀
Wiekszosc moich znajomych szukajaca pracy jako kierowcy (jest ich paru)miala duzy problem ze stosowanymi przez anglikow skrotami oznaczajacymi okreslone kategorie,wiec uwazam ze dyskusja na ten temat i doinformowanie moich kumpli (ale i nie tylko) jest bardzo istotne poniewaz po przeczytaniu tych postow staje sie dla nich jasne ze:
LGV(HGV) – to kategorie C1,C1+E,C,C+E (tu szczegolne podziekowania naleza sie koledze Octanowi) oraz
PCV (Passenger Carrying Vehicle) lub PSV to kategorie D1,D,D+E
Tutaj skorzystam z okazji i pozdrowie kolege Zolwika
wiec uwazam ze uwaga,cytuje:
„sa tylko male duze i cos posrodku”
jest nie na miejscu
i moze wprowadzic w blad poszukujacych pracy kierowcow
Witam i dzieki za odpowiedzi.
Oczywiscie na co dzien nie myle literki V z D. Jest to raczej efekt nieprzespanej nocy.
Woyth piszesz o znajomych, którzy szukali pracy. Czy dlugo szukali ?
W jakim miasteczku znalezli ?
Jakie mieli doswiadczenie ?
Jakimi pojazdami jezdza (autobus czy ciezarowka) ?
Jeszcze raz z gory dzieki.