Strona główna Działy Finanse Dodatek socjalny na małe dziecko i przedszkole

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Kaliko
    Participant

Witam! Wyjeżdzam do UK do Bransley z moja czteroletnią córka podobno mozna otrzymać dodatek socjalny na dziecko czy ktos moze mi pomóc jak rozwiazac sprawe przdszkola i jak skorzystac z przywilejów socjalnych jesli takowe w UK istnieją

Radosc
    Członek

Hej,

Dodatek socjalny?? O ile wiem, to przywileje socjalne od rzadu mozemy otrzymac dopiero po roku nieprzerwanej pracy w UK. Ale nie jestem w 100% pewien.
    Chyba, ze firma sama Ci oferuje cos takiego, jak dodatkowy benefit.
    Sprobuj poszperac na stronach Ambasady Brytyjskiej (jest tam do sciagniecia ulotka dla osob poszukujacych pracy- wersja polska) oraz sprawdz na stronach Inland revenue (link w dziale Linki na leeds.pl).

Przedszkole – czyli nursery – jest spory wybor, do wyboru, do koloru i oczywiscie wszystko zalezy od zasobnosci portfela (sa nawet za 150£ za tydzien!!). Nie ma na podoredziu linkow do stron, ale jak wejdziesz na yellowpages i poszukasz nursury, znajdziesz kilka dla orientacji.
    W Leeds jest ponoc nawet polskie przedszkole.

Poza tym:
    Polecam zakup Free View (ok 30-40£ jednorazowo) i bedziesz miala dostep do dodatkowych kanalow w TV, w tym Cebeebes (kanal dla maluchow z Tubisiami i innymi ;))
    Jak kupujesz leki dla dziecka, sa ona za darmo 😉 Podobnie jak szczepienia itp.

Pozdrawiam,
    R

Anonim
    Gość

Złóż podanie o Child Benefit i Tax Credit.
    To co przysługuje od 1. dnia pobytu, nawet jeżeli dziecko jest w Polsce.
    Wnioski weź z urzędu skarbowego albo ściągnij z http://www.inlandrevenue.gov.uk
    Child Benefit aktualnie 17Ł/tydzień na 1. dziecko.
    Tax Credit zależy od twoich i żony/partnerki/kochanki dochodów, możesz liczyć na kilkadziesiąt Ł/tydzień.
    Oczywiście nic nie wskórasz nie posiadając numeru social security (jak nie masz idź do Jobcentre) i rejestracji WRC.
    O zasiłku na przedszkole nie słyszałem, zapytaj przedszkolanki 🙂
    Powodzenia

Kaliko
    Participant

Bardzo dziekuje za pomoc:) mam nadzieję że nam się uda zresztą kto nie próbuje ten nie je dziękuje jeszcze raz 🙂

Mike
    Członek

Jezeli mieszkasz sama z corka, mozesz starac sie o refundacje 75% wszystkich wydatkow , takich jak oplaty za mieszkanie, przedszkole , itp
    Popytam dokladnie o namiary , chyba ze ktos wie wiecej i dokladniej…..

Kaliko
    Participant

Nie mieszkam sama a z tatusiem naszej córki. Jestem właśnie w trakcie przeszukiwań papierków i całej masy wiadomości (połowa to śmieci 🙁 ) jednak będe wdzięczna za jakieś info. Małą ściągamy za pół roku mniej więcej.

mariamunir
    Członek

Jak mozna je wykonac, jak wygodniej i rzecz jasna jak taniej.
    Czy za posrednictwem Banku, poczty czy tez innej firmy-instytucji?
    300-207 exam – testking.me

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.