Strona główna › Działy › Hyde Park › AFGANISTAN – Zaplanowany atak na wioskę? › AFGANISTAN – Zaplanowany atak na wioskę?
ja również zalecam trochę cierpliwości…
tak naprawdę nie wiemy co się stało, w tym przypdaku prokuratura nie zachowuje się jak sławny scenarzysta na rozdaniu oscar’ów i nie prezentuje multimedialnej projekcji z domniemanego popełnienia przestępstwa (jak to miało miejsce przy okazji afery z kaczmarkiem i krauze – kiedy to ten pierwszy frasobliwie wkładał rękę do kieszeni 😀
faktem jest, że nikt nie chciał rozgłosu (nikt=MON), nie wiem czy przemawiały za tym względy polityczno wyborcze czy czysty strach przed odpowiedzialnością…
załóżmy, że są 2 scenariusze:
– żołnierze dostali rozkaz ataku, sfilmowali to sobie i mieli frajdę uczestnictwa w wojskowej akcji
– żołnierze postanowili na własną rękę wymierzyć sprawiedliwość wymyślając bajkę o pościgu za terrorystami, oczywiście przy okazji filmując całe zajście
oba scenariusze są możliwe, ale…
skoro MON chciał zatuszować sprawę to w momencie ujawnienia (czyli właśnie teraz) znalazłby się oficer kozioł ofiarny, który powinien figurować w raporcie jednostki, jako wydający rozkaz ataku… takiego nie ma (choć pojawiła się postać jakiegoś generała, który obiecuje dymisję w przypadku niesubordynacji aresztowanych)…
pozostaje kwestia podoficera uczetniczącego w tym patrolu, być może jest aresztowany… ale w takim razie tylko on byłby aresztowany…
jednym słowem – poczekać do wyroku i wypłynięcia na światło dzienne zeznań, dowodów w sprawie… drążyłem temat w poznaniu u "niewidzialnej ręki mediów" i wszyscy milczą :/
poczekamy zobaczymy …
na chwilę obecną nie mogę stwierdzić, że wierzę w zeznania aresztowanych czy w nie nie wierzę… bo to nie przesądza o ich winie czy niewinności, nie jesteśmy od sądzenia, prokuratura przygotowała materiał dowodowy, narobiono huku z aresztowaniem (moim zdaniem żandarmeria przegięła a nawet wygięła) i trudno mi wydać opinię na temat aresztowanych.. od tego jest sąd…
wojti… porównanie strzelaniny do górników z akcją w afganistanie jest raczej nie na miejscu… inne czasy, inni ludzie, inne idee, inny system… a wydającego rozkaz osądziła historia.. będzie na zaszczytnym miejscu tych, którzy okryli się hańbą…