Strona główna Działy Hobby Dobry film Dobry film

fatamorgana
Participant

Zapomniałem podać polskiego tytułu tego"smoka".
"Morderstwo na Eiger(rze)".
Eastwood zagrał rolę takiego 007, ale będącego świetnym alpinistą, który główną akcję likwidacji podwójnego agenta rozegrał na…największej alpejskiej ścianie – 1800 metrowym Eiger Nordwand!
Najpierw film nie porywa, ale za to potem…te sceny wspinaczkowe z USA i Alp no i moment upadku ze ściany…groza gór.
Film utrzymany w dość mrocznej podczerwieni, oraz ciemnej bieli i czerni gór. Rolę drugoplanową zagrał George Kennedy.

Film Wolfganga Petersena "Okręt" ("Das Boot"), był najdroższą niemiecką produkcją i jako jeden z nielicznych pokazywał długą historię jednego okrętu podwodnego (U-boota) i jego załogi aż po tragiczny finał.
Polecam.

Z mocniejszego gatunku…
"Fatamorgana" 😯 :wink:(proszę bez skojarzeń :)) nie powiem, ale ten tytuł zrobił na mnie wrażenie. Akcją, atmosferą zagrożenia i niezwykłym klimatem płaskiej jak stół pustyni na której tajemniczy czarny pick-up zabija ludzi. Zakończenie jest rzeczywiście fatamorganiczne… 😯
"Przylądek strachu" R. de Niro i Nick Nolte- świetny.
"Farewell to king" ("Pożegnanie króla") też Nick Nolte.

"Spływ" z Burtem Reynoldsem (kajakowa wyprawa rwącą górską rzeką zmieniająca się w walkę o przeżycie)- męskie kino.
"Zabij mnie jeszcze raz" – z Valem Kilmerem i jego żoną (Joanne Whaley)
"Heat" -czyli nasza "Gorączka", film z taką akcją i scenami, że w kinie naprawdę kule gwizdały.. Robert de Niro, oraz Val Kilmer.
Jak o Robercie mowa to na pewno dramatyczny i piękny "Łowca jeleni" z 1976r.
Trzeba wspomnieć też o najprawdziwszym i niesamowicie sprawnym wszechstronnie Stevenie Seagalu i jego znakomitej roli w obu "Liberatorach" (I i II). Kino najwyższej akcji.
.
Dodajmy bardzo dobrą, o jakże odmiennej fabule wizjonerską długa sagę (film był bodaj w 4 odcinkach)
"Ostatni bastion" na podstawie powieści Stephena Kinga.
No i popis Sama Neilla czyli horroryczny, futurystyczno-katastroficzny "In the mouth of madness", czyli "W paszczy szaleństwa".

Z seriali (wbrew pozorom sa ciekawe :lol:) dwa: nieśmiertelna
"Crime Story" z Las Vegas. I słynny hit lat 80-tych…
"Północ -Południe", o wojnie secesyjnej i dramatycznych historiach rodzinnych dwóch przyjaciół, którzy stanęli po przeciwnych stronach barykady.

Do bardzo dobrych thrillerów akcji trzeba zaliczyć też znakomicie nakręcony "Cliffhanger" czyli "Na krawędzi" z poczciwym Sly-em.
Za zdjęcia film był nominowany do Oscara.
Film z akcją w Górach Skalistych kręcony w …Dolomitach (jedyna rzecz, która mi nie pasuje, ale gdzie oni by taki film zrobili jak nie tam?!)

Ale na koniec pozostawiłem wielkie dzieła kinowe "tamtych niekiczowatych czasów", trzy szczególne filmy z dawniejszych lat.
Dla uwielbiających egzotyczną przygodę, ciepłe piaski pustyni i niezwykłych ludzi, polecam bardzo gorąco sławnego
[b:ceae9e339d]"Lawrence z Arabii"[/b:ceae9e339d]. Film na bazie prawdziwej w 100% historii.
We wspaniałej roli wystąpił Peter o’Toole. Przepiękny film kręcony głównie w Jordanii, na niesamowicie fantastycznych, pustynnych górach.

Drugi to mega hit Oscarowy z lat 50-tych.
zdobywca 13 Oscarów-
[b:ceae9e339d]"Ben Hur"[/b:ceae9e339d].
Film tak długi jak świetny i wart każdej minuty. W roli głównej żyjąca legenda Hollywood- Charlton Cheston, wspaniały aktor.
Rola nr. 2- to niezawodny Richard Burton.
Film w stylu Gladiatora (zresztą pojedynki na Coloseum też są), ale zanurzony w czasy Chrystusa i niezwykle wkomponowany fabułą w tamte wydarzenia. Pojedynek dwóch wielkich Rzymian.

Trzecim zaś jest niezapomniany [b:ceae9e339d]"Doktor Żywago"[/b:ceae9e339d]. Mroźna Rosja, wygnanie, dramatyczne losy i sploty wydarzeń.

Ciekaw jestem jak wypadnie najnowsza "Szklana pułapka"…