Strona główna Działy Hyde Park Polacy TU i TAM – są czy nie są rasistami? Polacy TU i TAM – są czy nie są rasistami?

SAMIRAHINI
Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
dafunkonline wrote:

Ux

mało tego.. jesli naprawdę tak dobrze znasz biblię to wiesz jak olbrzymia różnica jest między żydami i izraelczykami… o ile dobrze pamiętam to kilkanaście pokoleń… każdy żyd jest hebrajczykiem i semitą.. tak ? czy może coś pomieszałem. rzeczywiście gubię się w genealogicznych aspektach biblii i jakoś mnie nie ciekawi ten temat, ze względu na awersję do kościoła katolickiego, a co za tym idzie również do religii i opieram się na zdobytych wiadomościach, które w każdej chwili moge skonfrontować z twoimi i zweryfikować.. bo uczymy się całe życie (oprócz ortografii i dobrego wychowania :D) …sam wiesz, że jestem mało inteligentny i przyznam się nawet, że leniwy bo nie chciało mi się sprawdzić wcześniej
w każdym razie dziękuję za info

fata

nie jestem zbyt inteligentny, ale wydaje mi się, że stary testament to izraelici, nowy to żydzi (o więcej szczegółów proś Ux’a)
nadal twierdzę, że opierasz sie na stereotypach
[quote:8a3ec27c32]A ponieważ Polacy bardzo często lubią uważać się w świecie na naród wyjątkowy (a Żydzi z kolei za wybrany…)

nie znam nikogo (z rodaków), kto uważałby swój kraj za wyjatkowy… co nie oznacza, że takich ludzi nie ma.. przeważnie to oszołomy Wiejskiej a jesli już to chyba jest to nacjonalizm pomieszany z pychą… coś na kształt LPR(z tym, że tutaj dochodzi jeszcze antysemityzm i w ogóle ksenofobia)

:8a3ec27c32 wrote:

Podstawą rasizmu jest przekonanie że my biali jesteśmy lepsi bo to i tamto, zatem pogardzanie innymi jest wkalkulowane w takie myślenie.

tylko, że jakoś z twojej strony nie mogę zauważyć wątpliwości w te słowa… raczej podsuwasz gotowe stwierdzenia i opinie własne jako fakty, z którymi czytelnik nie ma prawa już nic zrobić.. nawet się zastanowić..

słyszę w rozmowach Polaków (na ulicach Leeds, w autobusach czy nawet przy okazji piwowarzenia) ciągłe epitety adresowane do pakistańczyków, afgańczyków, arabów, hindusów, murzunów .. w ogóle ciemnych…

a jak ja bym się czuł gdybym dowiedział się, że ciemni (i chodzi mi tylko o karnację.. gdyby ktoś miał jakieś zastrzeżenia) nazywają nas polaczkami, kartoflami, kiszonymi ogórkami, bułkami albo innymi kozodojami ?
część z moich rodaków używa tych dziwnych określeń tylko dlatego, bo usłyszeli i przejęli od innych Polaków na wygnaniu…

a poza tym nie chce mi sie już dyskutować na ten temat, bo… mi się nie chce… po prostu wkurzam się za bardzo i denerwuję kiedy dyskutuję o rasizmie… 🙁

nie kocham tego cholerstwa !!!!!![/quote]

Wgwoli uzupelnienia:)
W znaczeniu historycznym nie ma praktycznie zadnej roznicy pomiedzy Zydami a Izraelczykami.
Nazwa 'zydzi’ dookreslajaca przynaleznosc religijna i kulturowa ale takze i etniczna pojawia sie w okresie po tak zwanej Reformie Jeremiasza,ktora zmierzala miedzy innymi do unifikacji plemion zagrozonych eksansja kulturowa rodem Babiloni.Oczywiscie stosuje tu skrot myslowy dla bardzo rozlegego faktora historycznego i kulturowego.
mianem 'plemiona Izraela’,ktorych bylo wedlug Tory -12 okresla sie ogol nomadzkich plemion semickich.Izrael to takze nazwa jednego z dwoch Krolestw (po rzadach krola Dawida nastapila bowiem schizma i krolestwo podzielone zostalo na tak zwane Poludniowe-dosc szybko utracilo swoja niezaleznosc na rzecz Babiloni i Polnocne zwane Krolestwem Izraela ze stolica w Jerozolimie).
W znaczeniu wspolczesnym pojecie Izraelczyk jest zbiorem szerszym poniewaz w swiatle prawa okresla sie nim obywatela posiadajacego paszport izraelski (narodowosc moze byc inna np.palestynska czy rosyjska.W paszportach funkcjonuje zasada precyzyjnego dookreslenia obu aspektow).Zydem jest zas wedlug prawa religijnego-halachy i swieckiego kazdy urodzony z matki Zydowki lub tez posiadajacy zydowskich przodkow w lini zenskiej.
Na koniec dodam tylko,ze nazwa 'Palestyna’ nie jest tworem wspolczesnym.Bynajmniej.To lacinska nomenklatura nadana marionetkowemu od czasow podboju Aleksandra Macedonskiego Krolestwu Izraela w ktrorym rzady dziedzicznie sprawowal Tetrarcha Galilei.
Funkcjonuje mniej wiecej od czasow najazdu Tytusa.
pobieznie rzecz ujmujac:)