Strona główna Działy Finanse tax credit zmiana dochodów tax credit zmiana dochodów

7sisters
Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
Monikapas wrote:

napisałam ze dochody za rok 2005 byly ok 7000 za okres w ktorym pracowalismy ale nie był to caly rok tylko pare miesiecy w 2005 roku a przyjechalismy do uk z powrotem w sierpniu 2006
pytanie jest takie czy ze wzgledu na nasze dochody z 2006 roku powinna nam przyslugiwac taka sama ilosc pieniedzy jaka przyslugiwala nam ze wzgledu na dochody z 2005/06? czy
zmiana dochodow w roku 2006/2007 ma wplyw na ustalony juz tax credit czy dopiero zmienią nam wysokosc (jezeli trzeba) w nastepnym roku budzetowym? nie wiem czy to ma dla ciebie sens??

Przepraszam, nie zrozumialem Cie dobrze.

Nie jestem pewien na jakiej zasadzie IR nalicza Tax Credits w relacji do dochodów. Podejrzewam ze IR tez tego nie wie 😉 Dziwnym jest dla mnie dlaczego przy dochodach 7 i 16tys. dostaliscie takie same TC, ale skoro tak macie napisane w TC Award to tak ma byc i o to niech Cie glowa nie boli.

Co do nadplaty, to moze sie zdarzyc ze miedzy claimem a decyzja o przyznaniu TC minie nawet kilka miesiecy (np. niepracujaca zona nie ma National Insurance Number i chwile trwa jego nadanie). Wtedy TC sa naliczane od momentu zlozenia wniosku, ale TC Award i pieniadze dostajesz dopiero po zakonczeniu weryfikacji. Jezeli mieliscie wowczas duza roznice w dochodach miedzy zeszlym a obecnym rokiem, nadplata moze byc dosc spora. Kiedy poinformujesz o zmianie dochodow, nowa TC Award okresli ile pieniedzy zostalo nadplaconych (overpayment).

Tak czy siak, sprawdz swoja decyzje. Jezeli wszystkie dane sie zgadzaja i nie ma nic o overpayment, mozesz zapomniec o problemie.