Strona główna Działy Hyde Park Dlaczego Polacy wyjeżdżają do Angli ?? Dlaczego Polacy wyjeżdżają do Angli ??

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
leila wrote:

TheSky-HighHiker: jesteś naprawdę średnio zorientowany w temacie, jeżeli chodzi o to, kto płaci za studia. V-tec trochę przesadza, jeżeli wierzyć ostatnim raportom: wg nich za studia płaci ok. 50% wszystkich studentów (aczkolwiek byłam zdziwiona tym wynikiem- przychyliłabym się raczej do tych 70%). Skoro przytaczasz bliski mi przykład Poznania: na AE na pierwszym roku grupy ćwiczeniowe na studiach dziennych (bezpłatnych) cztery lata temu składały się chyba prawie w połowie z wolnych słuchaczy, pozbawionych przywilejów studenta i płacących wysokie czesne. Do tego dochodzą studia niestacjonarne, czyli wieczorowe i zaoczne.
Ja też wolę system, w którym każdy płaci za naukę, za to możliwości finansowania jest więcej- np. prostszy dostęp do kredytów studenckich (w Polsce są dostępne dopiero po ukończeniu pierwszego roku- chyba, że ostatnio coś się zmieniło)

Myslalem o studiach dziennych – studia zaoczne, wieczorowe to jest zupelnie inna baja i nijak sie maja do prawdziwego toku studiowania (wiem wiem zaraz bedzie lawina maili typu 'niemaszracji’). Sprecyzuje wiec – studia dzienne na panstwowej uczelni. To ludzie po tych wlasnie studiach sa najbardziej wartosciowi – lekarze, prawnicy, pracownicy naukowi – tego nie da robic sie w inny sposob niz normalnym tokiem studiow. Za to wlasnie Panstwo placi… Panstwo … Obywatele oczywiscie – gdzies tam w tej calej gorze podatkow, o ktorej mowa.

Moze to nie na temat ale porusze mimo wszystko ta kwestie. Mowisz o zrobieniu wszystkich uczelni platnymi – toz to bzdura totalna. To by sie nie sprawdzilo w polskich warunkach, z oczywistych wzgledow – odcielibysmy tych ktorzy nie maja pieniedzy – nie kazdy przeciez moze wziac kredyt, nie kazdy chce – tak samo jak z kredytami mieszkaniowymi. Nie wiem czy najczesciej tak jest – ale przynajmniej bardzo czesto, ze Ci z ubogich rodzin maja swietne wyniki – bo nie maja wyjscia, a dyplom to jakas szansa, wiec sa zmotywowani. I co ?? Odciac ich ?? Pozwolic pracowac w TESCO albo innym szajsie ?? Glupota …