Strona główna Działy Hyde Park zakaz prezerwatyw zakaz prezerwatyw

leila
Participant

Mówiłam o prezerwatywach lateksowych. Oparłam swój post na informacjach podanych na kursie ministerstwa zdrowia dla lekarzy specjalności zabiegowych nt. możliwości zakażenia HIV (tylko ministerstwo wtedy było inne). Nie jestem w stanie podać namiaru na jakąś konkretną stronę- korzystałam z notatek i skryptów z ww. kursu. I podkreślam, że ryzyko zakażenia jest [u:517cc82bd2]praktycznie[/u:517cc82bd2] niwelowane w przypadku [u:517cc82bd2]poprawnego/umiejętnego[/u:517cc82bd2] korzystania z prezerwatyw. Poza tym, nie chcę robić reklamy żadnemu z producentów, ale np. na rynku polskim jest jedna marka szczególnie polecana przez specjalistów ze względu na najwyższy poziom ochrony, bo nie wszystkie są jednakowo skuteczne.
Jeżeli zaś chodzi o młodzież: oczywiście, że należy jej uczyć przede wszystkim odpowiedzialności, nie uważam, że należy nastolatkom dać prezerwatywy do rąk i powiedzieć, że teraz to już mogą robić, co chcą i nie będzie żadnych konsekwencji. Nie to miałam na myśli. Ale od tego jest przede wszystkim dom. Szkoła niech dostarczy wiadomości merytorycznych i informacji na temat tego, że każda metoda może zawieść, które są zawodne mniej, które bardziej itd., itp.
Tak, czy inaczej- jakie by nie było ryzyko zakażenia- ograniczenie ludziom dostępu do środków antykoncepcyjnych, w tym- zapobiegających chorobom wenerycznym (po przecież nie chodzi tylko o AIDS) w podobno wolnym kraju i wmawianie, ze stosowanie jej samo w sobie jest równie szkodliwe, co używki (to czemu można kupić w sklepie papierosy?) jest sygnałem ograniczenia wolności. Tym bardziej, że przecież dostęp do środków, które rzeczywiście mogą wywoływać skutki uboczne, jest ograniczony (recepty).
Przepraszam za taki długi wykład 😳