Strona główna › Działy › Hyde Park › Program o polakach w zeszla niedziele › Program o polakach w zeszla niedziele
Malgon? Czy Ty aby dobrze zrozumiałaś termin asymilacja?
Bo to przecież nie tylko to, co się je i z kim przyjaźni…
Wydawało mi się, że jak większość młodych ludzi wie jakie mamy wspólne sprawy z Brytyjczykami, to nie będę musiał szczegółowo wyjaśniać o co chodzi.
A mamy o wiele więcej wspólnego kulturowo (a nawet religijnie, bo to też chrześcijanie) z miejscowymi niż Azjaci czy inni, zatem samo to sprawia, że przecież znajdujemy o wiele więcej punktów wspólnych z Anglikami niż Hindus czy Pakistańczyk. To zaś oznacza, że taki Brytyjczyk ma bliżej do Polaka jako europejczyka niż do nawet swojego "rodaka" z Azji choć z brytyjskim paszportem.
BTW…W dzisiejszym wydaniu Daily Mirror jest artykuł na całą stronę o imigrantach z Europy Wsch.
Podano tam, że Polaków już jest tyle, że wkrótce stanowić będą TRZECI BIEGUN na ziemi. (ponieważ "pole" oznacza również biegun), a na mapie świata zaznaczono dwa bieguny plus trzeci w UK…Niezłe.
U mnie na ten temat wywiązała się dyskusja w pracy i to rozpoczęta przez angielskich kolegów. Jestem tam (z jednym Litwinem) jedynym obcokrajowcem. Anglicy zaczęli przy okazji tego artykułu wołać na mnie, aby mi to pokazać i…zaczęli kląć na Pakistanów używając bardzo nieprzyjaznych określeń. Za to pochwalili nas, że tu pracujemy a nie siedzimy czekając na pomoc. Jak to określił jeden z nich; "Jak wy (imigranci z nowych krajów Unii) tu przyjeżdżacie to po jakimś czasie, sprowadzacie jedną może dwie osoby, żonę, brata, może ojca, ale oni (Fuc…g Pak..i) ściągają całe rodziny, z kupą dzieci, starców, wujków, ciotki i jeszcze gromadę kuzynów, a potem oni wszyscy czekają aż…państwo da! I jeszcze podkładają bomby sku….ny jedne!
Z wami mamy dobrze, a wy jeszcze lepiej (zarabiacie chyba więcej niż w kraju?), i…everybody happy".
No, czyż trzeba lepszej oceny słowa asymilacja?
Ale jednak dwóch stwierdziło, że uznaje tu raczej Brytyjczyków niż Polaków na stałe… Dwóch na sześciu.
Pozdrawiam.
P.S. Z lektury licznika wyświetleń widać wyraźnie, że wypowiedzi Polaków o innych Polakach (Polkach) stanowią dominującą większość. 🙂 😮