Strona główna Działy Praca Informatycy, graficy, programiści, IT Informatycy, graficy, programiści, IT

dignus.pl
Participant

Ktos cos widzial? ktos cos slyszal? … komus sie wydaje?
NIE! Tylko to co wiem z wlasnego doswiadczenia:

0. Ile pracy jest jest jeszcze "do wziecia" w Leeds ? A ile w calym UK ?
Mysle ze BAAARDZO DUZO!! Ale wylacznie dla ludzi ktorzy !COS! potrafia i moga to tu udowodnic i wykorzystac (i wcale nie musza miec w tym wieloletniego doswiadczenia) bo etaty prac najprostszych, nie wymagajacych zadnych umiejetnosci…daaawno sie skonczyly.

1. Sa agencje z ktorych Polak pracy nigdy nie dostanie, znam kilka, a dluzsze wywody na ten temat tylko na prywane prosby uzytkownikow formu 🙂

2. Anglicy tacy otwarci? Niema dla nich roznicy czy zatrudniaja Anglika Polaka czy innego Papuasa?
Bzdury! W calym biurowcu w ktorym pracuje jest tylko jeden Chinczyk i jeden Murzyn-czyli JA 🙂 …obaj zatrudnieni pewnie przez "pomylke" 😛

3. Jesli chcesz konkretna/fajna prace – musisz poszukac jej sam/a. Na agencje niema co liczyc, oni traktuja ludzi jak towar, robia testy ale na inteligencje (jesli nie masz mniej niz 30pkt/200 jestes ok) i wogole nie interesuje ich co tak naprawde potrafisz

4. Chodzenie "na nogach" od firmy do firmy nie ma wiekszego sensu (mysle tu o pracach biurowych) nigdy niema z kim pogadac, a CV zawsze trafia w nieodpowiednie rece (jesli zostawisz), najlepiej wyslac cos zwykla poczta lub mailem

5. Slaby angielski w pracy komputerowca? Mysle ze KAZDY komputerowiec jest w stanie dogadac sie w sprawach technicznych/zawodowych z szefem duuuuuzo latwiej niz, np pogadac z nim o wczorajszym meczu.

6. Czy mozna dostac prace biurowa lub inna tzw "lepsza" tylko na okres wakacji tj 2-3 miesiace? Szczerze w to watpie.

7. Anglicy nie maja pojecia gdzie lezy Polska, wogole nie znaja sie na mapach (moze tylko architekci). Mysla ze Polska jest gdzies za kolem polarnym, ze caly rok mamy -40 stopni,nie znamy lodowek, nawet w agencjach nie wiedza ze nalezymy do unii .. itd itp … co gorsza tak tu mysla ludzie "wyksztalceni" dlatego ciagle trzeba ich "uswiadamiac" ze jednak wiemy co to zarowka! Te ich stereotypy bardzo przeszkadzaja Polakom w znalezieniu "lepszej" pracy.

… jak cos mi sie jeszcze przypomni to dopisze 🙂