[quote:97083f1ce9]
Ja mam 1. kartę w swoim banku (barclays) dostałem szybko, mam tam konto, a 2. w hsbc, tu czekałem b. długo w końcu mi dali tyle że z niezbyt dużym limitem (750, a w barlcaysie 2,000).
Oczywiście visa czy master nie ma znaczenia, gdzie przyjmą jedną tam i drugą, tylko za bilety na MŚ przyjmowali wyłącznie master, bo to ich sponsor (ale i tak nie wylosowałem 😥 )
I nie wydaję mi się żeby przez używanie kart obniżał się twój credit score, raczej odwrotnie (oczywiście jeżeli nie masz żadnych missing payments itp.)[/quote]
Problemy z visą miałem w nieco bardziej egzotycznych krajach (Chorwacja) gdzie na stacji benzynowej okazało się że jej nie przyjmują – za to akceptowali master. Na szczęście kolega miał gotówkę bo groziło mi odpracowanie pełnego baku myjąc szyby Chorwatom 😉
Nie chodzi mi o obniżenie credit score w wyniku używania kart. Myślę że karta kredytowa jest traktowana jako już istniejący loan a to w połączeniu z moim mortgage sprawia że teoretycznie staję się zadłużony do granic wytrzymałości i nikt nie chce tego mojego zadłużenia jeszcze bardziej zwiększyć.