Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in
/home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line
193
A ile kosztuje taki przejazd samochodem, znaczy sie ile paliwo kosztuje?
Ile jedna osoba musi w to zainwestowac, jesli jedzie sama?…
Tak z ciekawosci tylko pytam…
No, w końcu i do Ciebie Sandgirl mogę coś napisać…Cieszę się…
Najgorzej jest właśnie jechać samemu. Nie dość, że paliwo kosztuje w 100% Ciebie, to tracisz na kosztach promu, bo bilet zawsze zawiera 1 samochód i…do 5-ciu osób, zatem sama pokrywasz pełny koszt wszystkiego…
Z Leeds do mojego rejonu na Śląsk jest 2100 km.
Przeciętne zużycie paliwa (w zależności jaki silnik, jaki wóz i jak załadowany ludźmi i bagażem…) to dla poj. 1800 ccm, benzyniaka, jakieś 7-9 litrów (po drodze w zasadzie aż do polskiej granicy same autostrady, więc jedzie się tak szybko jak warunki i przepisy pozwalają… A przy prędkości 120-130km/h, zużycie jest do 2 l. większe niż standardowe 90km/h.
I teraz ceny benzyny…Najwyższe tu, w Anglii, potem w Belgii (1,37-1,4 Euro/l.), a nizsze we Francji i w Niemczech, no i na koniec w Polsce, ale u nas skoki cen są częstsze…
Bilet na prom kupić należy on-line i w dwie strony oraz na linię Norfolkline pomiędzy Dunkierką a Dover (do 40% taniej niż Dover -Calais!). Wychodzi jakieś 75-85 GBP, a koszty paliwa to ok. 1250-1350 PLN, razem jakieś 1800-1900 zł. Niezbyt tanio, prawda???
Ale za to bagaż o wiele większy niż na pokład samolotu, no i bez auta trzeba się potem przesiadać, na inne środki transportu…
Jak mam czas, to dobieram ekipę i jadę wozem, a jak nie mam czasu- lecę Wizzairem, czy innym airplanem…
Tyle że ja kocham jazdę samochodem….Im dalej, tym lepiej!