do 3 lat przedszkola i zlobki sa platne i to dosyc duzo, musisz zlozyc o child tax credit i dodac child care element i panstwo ci doplaci do przedszkola, ale jest to uzaleznione od zarobkow i maks chyba 80% doplacaja, tyle ze musisz miec juz prace i dziecko musi juz chodzic do przedszkola, no i troche poczekasz czasmi kilka tyg, czasami kilka miesiecy, takze musisz miec kase zeby placic za przedszkole, zostanie ci ona zwrocona od momentu zlozenia, ale trzeba cierpliowsci. no i musisz prace dostosowac do przedszkola, moje jest czynne do 18, wiec mam 45 min po pracy zeby zdazyc odebrac, bez auta byloby to niemozliwe, za spoznienie place ekstra, nie interesuje ich ze korki, ze cos tam….genralnie ciezko tu z dzieckiem, niby lzej, ale w wielu sytuacjach jest ciezej, nie ma cioci, nie ma babci, czlowiek zdany na siebie. planujemy drugie, ale nie wiem czy bedziemy wstanie razem z zona pogodzic prace z wychowywaniem dwojki dzieci, ktores bedzie musialo zrezygnowac…narazie jeszcze sie wstrzymujemy bo chcemy dom kupic i do kredytu dwie stale prace lepiej wygladaja, a pozniej zobaczymy..nie poddawaj sie glowa do gory, powodzenia aha przedszkoli prywatnych jest pelno, to dobry biznes, wiec sie otowieraja caly czas szukaj tylko takiego zeby bylo dlugo otwarte