Strona główna › Działy › Dziecko › PIERWSZE DNI DZIECKA W SZKOLE › PIERWSZE DNI DZIECKA W SZKOLE
Troszkę tak. Jeśli chodzi np o to że zawoła siu siu, czy coś podobnego, nie będą ją rozumieć. Wiem że każde dziecko jak idzie do szkoły pierwszy raz to jest płacz. W ogóle to dlaczego muszę małą zapisać już do szkoły na wrzesień, jak w czerwcu skończy 4 lata? czytałam że w UK dzieci idą do szkoły od 5 roku życia. Otrzymaliśmy list, następnie musieliśmy iść do Counsilu po wniosek, tam pytała się ile dziecko ma lat, powiedzieliśmy że 3,5 a ona że to na przyszły rok.
Naucz ja jak jest suisiu itd to co przyda sie napewno na poczatku.Dzieci juz w nursery same chodza to toalety.Szkoda ,ze nie zapisalas jej teraz od wrzenia do przedszkola mialaby juz podstawy jakies i oswoilaby sie.Na poczatku mozna chodzic z dzieckiem do przedszkola.Zapytaj moze maja miejsca i moglaby isc po feriach zimowych czyli w lutym. W Reception ktore wlasnie od 4,5 roku jest juz obowiazkowe.My tez dostalismy juz w listopadzie informacje ,ze trzeba skladac aplikacje do Reception .Jak dobrze pamietam to termin uplywa w styczniu.Jesli Ty nie wybierzesz szkoly to sami ja przydziela.Moj syn w maju konczy 4 lata takze wszystko u Was jest prawidlowo.
U mojego placz byl,ale dlatego ze nie chcial isc do domu 🙂 Kazde dziecko przechodzi poczatki inaczej.Byly i takie ktore mamy nie puszczaly i byl jeden krzyk,ale to byla naprawde garstka.
Ps.ja otrzymalam list z councila ,ale wniosek wypelnilam online z wybrana przez nas szkola i wyslalam aplikacje online,a ze szkoly wzielam tylko forme do wypelnienia w ktorej tylko dane dziecka sie podawalo i na tym koniec.Czekamy tylko na zatwierdzenia,bo miejsce automatycznie przydzielila szkola,a council to byla tylko formalnosc.nie wiem ,czy jasno napisalam 🙂
Wlaczaj jej ang.bajki i ucz podstawowych zwrotow napewno bedzie jej latwiej.no i duzo z nia rozmawiaj na temat szkoly.Opowiadaj jak to w szkole jest fajnie itd.Jak tak robilam i chyba mialo duzy wplyw na psychike,bo niemogl sie doczekac pierwszego dnia.