Strona główna › Działy › Praca › zmiany w agencjach pracy › zmiany w agencjach pracy
"po drugie": Malo ktora agencja zdecyduje sie na Swedish Dero w zwiazku z ogromnymi kosztami w przypadku kiedy trzeba placic pracownikom agencji za siedzenie w domu. Agencje operuja na tak mikroskopijnych marzach, ze nikogo nie byloby na to stac. Przeniesienie tego dodatkowego kosztu na klienta tez nie jest proste bo przeciez caly sens SD to obnizenie kosztow zwiazanych z parity pay. Oglnie szacuje sie, ze SD bedzie to 2% – 4% kontraktow w calym UK. Pikanterii dodaje fakt, ze SD wcale nie musi oznaczac, ze nie obowiazuje parity pay. Czesc prawnikow interpretuje to, ze pracownicy tymczasowi nawet ci zatrudnieni na contract of employment (SD) w trakcie pracy dla firmy zewnetrznej beda podchodzic pod contract for services przez co bedzie ich obowiazywac parity pay. Wszystko okaze sie na poczatku stycznie po pierwszych wyrokach trybunalu.
"po trzecie": Przerwac assignment mozna bez podawania powodow i AWR nic w tym nie zmienia. Flexi worker czy nie, nie ma tu najmniejszego znaczenia. Problem pojawia sie wtedy kiedy po 6 tygodniach pracownik tymczasowy, ktory zostal wczesniej odwolany dostaje od agencji ta sama oferte. Jezeli ja przyjmie i po 11 tygodniach znowu go zwolnia ma juz podstawe zeby udac sie z tym do trybunalu.
Nie wiem skad masz te informacje na temat SD ale grubo sie mylisz (lub zrodlo, z ktorego podajesz informacje). Parity Pay to ogromny koszt dla pracodawcy. Co do marzy agencji pracy to akurat nie musisz mi mowic – operuje tym na codzien. Jestem odpowiedzialny za budzet kilku Klientow. I dla przykladu podam Ci, ze na 5 fabryk za ktore jestem odpowiedzialny tylko jedna zdecydowala sie na Parity Pay ze wzgledu na mala roznice w wynagrodzeniu pomiedzy pracownikiem kontraktowym a pracownikiem agencyjnym. Rozmawialem tez z kilkoma "kolegami" z innych agencji – generalnie na 10 fabryk z sektora zywnosciowego (o ktorych rozmawialismy) tylko 2 zdecydowaly sie na Parity Pay.
SD dokladnie pozwoli na ominiecie PP. A tam gdzie SD nie bedzie w pelni dzialac to nie bedzie SD – proste.
Nalezy pamietac, ze to Klient czyli fabryka decyduje o modelu, ktory wybierze a nie agencja. Jesli agencji sie to nie podoba – coz … ups 😉
SD przenosi pelna odpowiedzialnosc zarzadzania pracownikami na agencje (co zreszta i tak powinno miec miejsce a przynajmniej w teorii). Wiec pokaz mi fabryke, ktora bedzie sie przejmowala tym, jak agencja zaplaci pracownikowi i co z nim zrobia w momencie jak juz nie bedzie dla niego pracy.
P.S.
"Przerwac assignment mozna bez podawania powodow" – proponowalbym zaglebic sie bardziej w prawo pracy. Kazde przerwanie assignmentu jest indywidualnie brana pod uwage i moze stanowic sprawe do trybunalu.