Strona główna Działy Praca Pytania nowoprzyjezdnych osób Pytania nowoprzyjezdnych osób

Anonim
Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
zanetasliwinska20 wrote:

Wiec zaczynam wlasnie od tego , nota bene bardzo Ci Dora zazdroszcze ze mozesz sie realizowac

Ja też zaczynałam od pracy w fabryce przez agencję, jak większość z nas na początku w Anglii. Potem postanowiłam wykorzystać swoje wykształcenie (pielęgniarka). Zaczęłam pracę w domu opieki. Poznałam terminologię medyczną i specyfikę pracy z ludźmi z demencją. Potem praca przez agencję już jako Senior Carer, doświadczenie nie tylko w domach opieki, ale i szpitalach i hospicjum. Pierwsza praca w NHS na onkologii. W międzyczasie skończyłam studia pomostowe i zarejestrowałam się jako pielęgniarka. Teraz pracuję w poradni w Airedale Hospital (niektórzy z forum mnie mieli tam okazję spotkać 😉 ). Ale pracuję poniżej swoich kwalifikacji, fakt że praca taka, że wydawałoby się, że Pana Boga za nogi złapałam. Siedzę za biurkiem od poniedziałku do piątku. Obiecano mi etat pielęgniarki. Niestety w NHS są cięcia. Zamiast pielęgniarek band 5 zatrudniają senior carer band 3, bo taniej. A ja jestem band 2. Nie mogę pracować nawet jako band 3, bo mam NVQ2 tylko. No więc niestety muszę zrezygnować na trochę z pracy w NHS. Dostałam pracę w domu opieki w Leeds. Jako nowo zarejestrowana pielęgniarka muszę odbyć 6 miesięczny staż pod okiem drugiej pielęgniarki. Wszędzie chcą zatrudnić pielęgniarki po stażu. A ten dom opieki w Leeds zaoferował mi staż za który zapłacą mi nieomal tyle, co NHS płaci doświadczonej w UK pielęgniarce. 20 pensów na godzinę mniej. Więc na co się oglądać. Z tym, że muszę się przeprosić z pracą w weekendy. Trudno, przeżyję jakoś 😉

Wydaje mi się, że w UK można osiągnąć wszystko, co sobie zaplanujemy. Tylko trzeba mieć jakiś pomysł i usilnie dążyć do jego realizacji. No i język, bez tego ciężko.