Strona główna Działy Praca Pytania nowoprzyjezdnych osób Pytania nowoprzyjezdnych osób

nowy_nowa
Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
Helka wrote:

Okaze sie w maju.
To co pisze wiem od ludzi ktorzy juz tam sa i czekaja na maj.
Sa jako bezrobotni i to w urzedach te informacje zostaly im przekazane.W maju maja pierwszenastwo w otrzymaniu pracy.
Prace zapewne znajdzie nie jeden polak co w pl znalezc jej nie mogl.
I bedzie to samo co tutaj.Ten co chce pracowac to prace ma.Zalezy tylko od ambicji jak ma prace.
Moi znajomi pracowali w niemczech jak byly przepisy,ze obcokrajowiec moze podjac prace dopiero wtedy gdy nie znajdzie sie zaden niemiec chetny.
Niemiec sie nie znalazl ,bo za te pieniadze by tej pracy nie chcial robic,a 7lat temu stawka godz za ta prce byla spora.
Takze jak ktos chce kogos zatrudnic to latwo udowodni, ze nie ma chetnego tubylca.

Helus.
Ja to ci pisze bo widze to z innej strony bo jestem niemcem i zylem tam 25lat. I uwierz mi ze u mnie w domu wiadomosci i tv jest tylko niemiecka i wiadomosci oraz zmiany mam z pierwszej reki i na bierzaco a bez czytania porannej gazety Nachrichten Deutschland………. nie wychodze z domu. Takze uwierz mi nie bedzie wcale tak jak tutaj jest. Bedzie trudniej i to o wiele a juz bez jezyka niemieckiego prawie niemozliwe. Chybe ze w "polskich" firmach made in BRD a wtedy wspolczuje kazdemu bo nikt oprocz szefa ( notabene krajana) nikt tam zarobic nie moze.

Mi to raczej chodzilo o to aby mlodzi ludzie szukali raczej bardziej ambitnej pracy i kraju niz praca u turasow w BRD czy pseudo firmach. Bo wybacz ale w lepszych pracach szans nie maja. Bynajmniej nie tam.
Pozdrawiam.