Strona główna Działy Turystyka European Health Insurance Card European Health Insurance Card

Red
Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
nowy_nowa wrote:

Red wrote:

a ja tak sobie troche poczytalam, i wyszlo mi, ze jesli dziecko jest zarejestrowane w Polsce, znaczy sie ma pesel, jest obywatelem polskim to nikt nie ma prawa nie przyjac go do lekarza i odmowic bezplatnej opieki lekarskiej nawet jesli nie okaze sie dokumentu potwierdzajacego jego ubezpieczenie (oczywiscie w publicznej sluzbie zdrowia) 🙄

A co to jest ten pessel? Cos jak numer ID gdzie indziej? Sorki ze pytam ale nie mam pojecia. Wiem o paszportach,wiem o dowodach, wiem ze nawet malutkie dziecko w polsce taki dokument moze otrzymac ale co to ten pesel? Jakis numer ubezpieczenia nieletnich?[/quote]

kazdy ma taki numer ewidencyjny. zawiera sie tam miedzy innymi data urodzenia i jakies inne. ten numer jest na cale zycie i potem znajduje sie na dowodzie osobistym. raczej nie jest numerem ubezpieczenia a jak cie bardzo interesuje, to zajrzyj do wiki 😉
ale chodzilo mi o to, ze wedlug polskiego prawa dziecko ma zapewniona bezplatna opieke medyczna, bez wzgledu na sytuacje rodzicow,