Strona główna › Działy › Prawo › Dziecko › Dziecko
Nie musisz meldowac nikogo!!! W polsce nie ma juz obowiazku meldunku!!! Jak chcesz-mozesz ale nie musisz. Nawet jak jakis urzednik bedzie ci glupoty pociskal………….obowiazku juz nie ma. Narka B 🙄 la bla bla właśnie wróciłem z pl i załatwiałem pesel dla mojego malucha więc tak najpierw tłumaczenie angielskiego aktu urodzenia i z tym po polski akt a następnie z głownym najemcą lub właścicielem mieszkania i decyzją lub aktem do urzędu meldunkowego zameldować i automatycznie zostanie nadany pesel.W POLSCE JEST NARAZIE OBOWIAZEK MELDUNKOWY!!!!!!!!!!!! NARKA
To juz nie wiem od czego to zalezy.!! Wyslij mail z odpowiednim zapytaniem do odpowiedniego ministerstwa to zobaczysz. Miejscy urzednicy nieraz nie nadazaja za przepisami itd. Podam ci konkretny przyklad. Gosciu przyjechal do polski po 35 latach z francji. Nie ma w polsce nikogo nie posiada tez adresu. Kiedys posiadal polski dowod stary lecz po tylu latach nie dosc ze byl niewazny to jeszcze zagubiony. Oprocz aktu urodzenia nie mial nic polskiego. I co sie okazalo? Bez problemu wyrobil dowod osobisty nowy polski w miescie gdzie sie urodzil a w miejscu gdzie jest wpisany adres ma wpisane………nie posiada. Sam osobiscie dowod ten widzialem i mialem w rece. Tez mu powiedziala "zwykla" urzedniczka ze musi miec swoj pesel i zameldowanie ale gosciu pojechal do wojewodzkiego i tam przedzwonili do urzedniczki z odpowiednia dyrektywa i wyjasnieniem aktualnego stanu prawa meldunkowego i jak wrocil spowrotem do swojej miejscowosci to urzedniczka przyjela go nawet po godzinach. Wiec nie mam pojecia o czym piszesz. Moze to w stosunku do dziecka jest inaczej ale prawo jest jedno i skoro gosciu nie mial ani zameldowania ani pesela i dostal nowy dowod osobisty polski, tyle ze zamiast adresu z tylu ,ma wpisane nie posiada……….. to dlaczego do dziecka ma byc inaczej.Wytlumacz mi to jak potrafisz bo dla mnie sprawa jest jasna. Ciemnota urzednikow co wiecej czasu spedzaja na picie kawki niz czytania dziennikow ustaw. Narka