Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in
/home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line
193
100%polak wrote:
Teraz mamy lepiej , jest tu 77 nacji .
A po wielkiej wojnie ojczyźnianej bywało tak:
[quote:10fece59b7]
(…)
Rok minął rokiem i wzrastała moja do Anglików antypatia. Zresztą nie tylko moja. Polacy w Anglii z roku na rok stają się większymi anglofobami. Ja tylko wyprzedzałem w tej anglofobii swoich rodaków o lat klika. Dziś przeciętny Polak w Anglii ma taki stosunek do tego narodu, jaki ja miałem przed sześciu laty. Z całą pewnością można powiedzieć, że im dłużej Polak mieszka w Anglii, tym mniej lubi ten naród, tym gorzej się tam czuje. …..
[/quote]
Ten cytat z Cata-Mackiewicza ma jeden mankament. Nie wiemy czy Mackiewicz tak napisał bo tak rzeczywiście czuł, czy też grał swoją rolę – współpracownika polskiej bezpieki.
:10fece59b7 wrote:
Jerzy Putrament (…) który "przekazał" Mackiewicza kolejnemu rezydentowi wywiadu w Londynie, Jerzemu Klingerowi. W swych raportach pisał on, że inspirował Mackiewicza do zamieszczania w prasie emigracyjnej artykułów negujących sens emigracji i oskarżających część polityków emigracyjnych o związki z wywiadem USA. Mackiewicz przekazał Klingerowi materiały o takich związkach oraz własną książkę na ten temat – wykorzystane potem w peerelowskiej propagandzie.