Strona główna Działy Zdrowie Depresja Depresja

Red
Członek

Netka, sie ciesze bardzo, ze masz sie lepiej 😀 Pogoda nam ostatnio sprzyja, wiecej slonca, to i w lepszym nastroju czlowiek z domu wychodzi 😀

Tommy, chodzi o to, ze depresja sie nie moze zdazac od czasu do czasu. Ludzie zwykli nazywac depresja chwilowe handry lub jak im jest gorzej. A ci co naprawde choruja, wierz mi, czasem nie maja sily na zwykle czynnosi codzienne, typu prysznic czy pojscie do kuchni i zjedzenie czegos. Wiec nie dziw sie, ze jak komus takiemu doradzasz, zeby wyszedl ze znajomymi do baru, to sie moze uniesc. Dla mnie swego czasu bylo sukcesem, ze sie sama ubralam i poszlam do marketu. I tu nie chodzi o to, zeby sie przemadrzac, tylko o to, zeby uswiadomic ludziom, ze jak stany deprsyjne uniemozliwiaja im normalne funkcjonowanie, to poprostu nalezy pojsc do lekarza. Zreszta, ja osobiscie jestem za tym, ze lepiej przejsc sie nawet niepotrzebnie do psychologa i uslyszec, ze wszystko okey, niz meczyc sie i brac jakies placebo typu deprim. Masz racje, ze kazdy przypadek jest inny. I masz racje, ze kontakt z ludzmi jest bardzo wazny. Ale niestety nie zawsze ma sie na to wyjscie sile, a ludzie najczesciej tego nie rozumieja. Dlatego spotkales sie z taka reakcja. Z depresji nie da sie wyjsc jak z dolka, jak napisales, tylko trzeba ja leczyc jak kazda inna chorobe. Na szczescie w Anglii jest dosyc duza swiadomosc na ten temat. W Polsce zreszta tez juz sie to powoli zmienia 🙂

KoKo, to fakt. Usmiech ma niesamowita sile! 😀